337
Ο ρομποτικός βραχίωνας Frida προσπαθεί να αντιγράψει την αυτοπροσωπογραφία του Βίνσεντ βαν Γκογκ | Carnegie Mellon

Ενα ρομπότ θέλει να γίνει δεύτερος Βαν Γκογκ

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2023, 15:46
Ο ρομποτικός βραχίωνας Frida προσπαθεί να αντιγράψει την αυτοπροσωπογραφία του Βίνσεντ βαν Γκογκ
|Carnegie Mellon

Ενα ρομπότ θέλει να γίνει δεύτερος Βαν Γκογκ

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2023, 15:46

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon, στις ΗΠΑ, δημιούργησαν ένα ρομποτικό σύστημα με… καλλιτεχνικές δυνατότητες και μάλιστα υψηλού επιπέδου. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Telegraph, πρόκειται για έναν ρομποτικό βραχίονα που δέχεται εντολές για να ζωγραφίσει μια συγκεκριμένη εικόνα, ενώ μπορεί να δημιουργήσει και αντίγραφα άλλων ζωγράφων, συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων δημιουργών, όπως ο Βίνσεντ βαν Γκογκ.

Το ρομπότ ονομάζεται Frida, ως ακρωνύμιο του Framework και Robotics Initiative for Developing Arts, αλλά οι δημιουργοί του ήθελαν το όνομα να παραπέμπει και σε έναν διάσημο καλλιτέχνη, που στην προκειμένη περίπτωση είναι η Φρίντα Κάλο.

Στη φωτογραφία εικονίζονται ορισμένα από τα έργα της Frida, πολλά εκ των οποίων είναι αντίγραφα διάσημων πινάκων. Credit: Carnegie Mellon

Η Frida έχει εκπαιδευτεί σε μια τεράστια βάση δεδομένων που συνδυάζουν κείμενο και εικόνες. Ενα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης «συνθλίβει», όπως αναφέρουν οι ερευνητές, αυτά τα δεδομένα, έτσι ώστε να έρθει στη συνέχεια το ρομπότ και να προσπαθήσει να τα ανασυνθέσει σε μια νέα εικόνα.

Η Frida πραγματοποιεί προσομοιώσεις της αρχικής ζωγραφιάς και στη συνέχεια, με χρήση μηχανικής μάθησης (ένας ραγδαία αναπτυσσόμενος τομέας της τεχνητής νοημοσύνης), σχεδιάζει την εικόνα αξιολογώντας την πρόοδο που κάνει στο έργο καθώς το ανασυνθέτει.

Η ερευνητική ομάδα περιγράφει τους πίνακες που φτιάχνει το ρομπότ ως «ιμπρεσιονιστικούς» και «εκκεντρικούς», καθώς στερούνται της ακρίβειας που αναμένεται από ένα ρομπότ. Για αυτόν τον λόγο προσπαθούν να βελτιώσουν την καλλιτεχνική ικανότητα της Frida. Αναφέρουν, πάντως, ότι ακόμη και αν το ρομπότ βελτιωθεί εντυπωσιακά, αυτό δεν θα σημαίνει ότι οι καλλιτέχνες κινδυνεύουν να αντικατασταθούν από ρομποτικούς «συναδέλφους» τους.

«Οι άνθρωποι αναρωτιούνται αν η Frida θα πάρει τις δουλειές των καλλιτεχνών. Στόχος μας είναι το ακριβώς αντίθετος. Θέλουμε πραγματικά να προωθήσουμε την ανθρώπινη δημιουργικότητα μέσω της Frida. Για παράδειγμα, προσωπικά ήθελα να γίνω καλλιτέχνης», δηλώνει η δρ Τζιν Οχ, καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Ρομποτικής του Carnegie Mellon.

«Η Frida είναι ένα έργο που εξερευνά τη διασταύρωση ανθρώπινης και ρομποτικής δημιουργικότητας», προσθέτει ο δρ. Τζέιμς ΜακΚαν, καθηγητής στο ίδιο Ινστιτούτο Ρομποτικής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...