Ενα… μισελενάτο μενού για το Διάστημα
Ενα… μισελενάτο μενού για το Διάστημα
Οταν σκέφτεται κανείς το φαγητό που τρώνε οι αστροναύτες στο Διάστημα, πιθανότατα δεν του έρχεται στο μυαλό αστακός και φουά γκρα. Ομως, ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) ετοιμάζεται για μια μοναδική γκουρμέ εμπειρία.
Η γαλλίδα αστροναύτης Σοφί Αντενό συνεργάστηκε με τη βραβευμένη σεφ Αν-Σοφι Πικ για να δημιουργήσουν ένα απολαυστικό μενού που θα ταξιδέψει μαζί με την Αντενό στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό εντός του επόμενου έτους, όπως μεταδίδει το BBC.
Αντί για τα συνηθισμένα αποξηραμένα (σε ειδικές συνθήκες) φαγητά που τρώνε οι αστροναύτες, το μενού – το οποίο η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) έχει χαρακτηρίσει ως «μια πρέζα Γαλλίας στο Διάστημα»– περιλαμβάνει τέσσερα ορεκτικά, δύο κυρίως πιάτα και δύο επιδόρπια.
Η Αντενό αποκαλύπτει ότι τα πιάτα γκουρμέ, που περιλαμβάνουν επίσης μοσχάρι βραστό, βακαλάο και κρέμα σοκολάτας, όχι μόνο θα «ενθουσιάσουν τους ουρανίσκους των αστροναυτών» αλλά θα τη βοηθήσουν και να νιώσει συνδεδεμένη με τη Γη της πατρίδας της.
«Η γαστρονομική υπογραφή της Πικ είναι βαθιά επηρεασμένη από το φυσικό περιβάλλον των προϊόντων που χρησιμοποιεί. Αυτό είναι σημαντικό για μένα, καθώς μεγάλωσα στην επαρχία και τα πιάτα της μου θυμίζουν τις ρίζες μου», αναφέρει σε δήλωσή της μέσω της ESA.
Υπάρχουν αυστηροί κανόνες για τα τρόφιμα στον ISS – πρέπει να είναι χωρίς ψίχουλα, ελαφριά και να διατηρούνται για τουλάχιστον 24 μήνες, όπως σημειώνει η ESA. Οπότε τα περισσότερα γεύματα είναι κονσερβοποιημένα, συσκευασμένα σε κενό αέρος, ή αποξηραμένα – με τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά να αποτελούν μια σπάνια πολυτέλεια που οι αστροναύτες μπορούν να απολαύσουν μόνον όταν ένα διαστημόπλοιο καταφθάσει με νέες προμήθειες.
Αλλά για να διατηρείται το ενδιαφέρον, να τονώνεται το ηθικό και να ενισχύεται η σύνδεση μεταξύ των μελών του πληρώματος, κάθε δέκατο περίπου γεύμα προετοιμάζεται ειδικά για κάθε αστροναύτη – με τα συγκεκριμένα «μπόνους γεύματα» να παρασκευάζονται συχνά σε συνεργασία με έναν σεφ.
Διάσημη για την υψηλή μαγειρική της, η 55χρονη Πικ διαθέτει δέκα αστέρια Michelin – τα περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη γυναίκα σεφ στον κόσμο. Ισχυρίζεται ότι αυτό το πρότζεκτ «επεκτείνει τα όρια» της γαστρονομίας, καθώς την προκάλεσε να συνεργαστεί με την ομάδα της για να δημιουργήσει ξεχωριστά πιάτα, τηρώντας παράλληλα τους τεχνικούς περιορισμούς μιας διαστημικής αποστολής.
Η Πικ αναφέρει στην ESA ότι το μαγείρεμα στο Διάστημα «συνιστά συναρπαστική πρόκληση» για εκείνη. Η Αντενό αποκαλύπτει ότι θα μοιραστεί την υψηλή γαστρονομία της σεφ με τους συναδέλφους της στον ISS, καθώς πρόκειται για σημαντική στιγμή – η γαλλική γαστρονομική κουλτούρα γίνεται για πρώτη φορά… εξωγήινη!
Η γαλλίδα αστροναύτης είναι πρώην πιλότος δοκιμών και διασωστικών ελικοπτέρων και έχει κερδίσει μια σειρά από βραβεία, συμπεριλαμβανομένου ενός μεταλλίου το οποίο αποδίδεται για δράσεις που προωθούν την ισότητα των φύλων στις επιστήμες.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News
