400
| CreativeProtagon / Shutterstock

Εμβόλια για τον καρκίνο: λίγο πιο κοντά στο όνειρο;

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2023, 18:11
|CreativeProtagon / Shutterstock

Εμβόλια για τον καρκίνο: λίγο πιο κοντά στο όνειρο;

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2023, 18:11

Στις 6 Ιανουαρίου 2023, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε μεγάλη συνεργασία με την BioNTech, την εταιρεία που δημιούργησε το πρώτο εμβόλιο mRNA για τη νόσο Covid-19, με σκοπό την έναρξη κλινικής δοκιμής θεραπευτικού mRNA εμβολίου κατά του καρκίνου, με τη συμμετοχή 10.000 ασθενών.

Οι προσπάθειες παρασκευής θεραπευτικών εμβολίων για τον καρκίνο ξεκινούν από το 1890, όμως μέχρι σήμερα τα αποτελέσματα είναι μικρής κλίμακας, με μόνο κάποια εμβόλια κατά ορισμένων μορφών καρκίνου, σε επίπεδο εξατομικευμένης θεραπείας.

Η επιτυχία αυτής της νέας δοκιμής θα σηματοδοτήσει τη μεγάλη αλλαγή στην παγκόσμια στρατηγική αντιμετώπισης του καρκίνου. Είναι είναι μεγάλο στοίχημα για την BioNTech, η οποία ιδρύθηκε πριν από ακριβώς 15 χρόνια με αυτόν τον σκοπό: τη δημιουργία mRNA θεραπειών για τον καρκίνο. Πίσω από το mRNA project της BioNTech βρίσκεται ένα ζευγάρι: ο Ουγούρ Σαχίν και η σύζυγός του Οζλέμ Τουρέτσι ίδρυσαν την εταιρεία το 2008, αλλά κανείς δεν ήξερε τη δουλειά τους μέχρι το 2020, όταν παρουσίασαν το πρώτο εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Τουλάχιστον 70 επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης θα κληθούν μέσα στα επόμενα επτά χρόνια στο ειδικό κέντρο που θα δημιουργηθεί στο Κέιμπριτζ για να εργαστούν αποκλειστικά στη δοκιμή του θεραπευτικού εμβολίου το οποίο θα στοχεύει σε πολλές μορφές καρκίνου.

Ανάμεσα σε αυτές θα είναι και ορισμένες από τις συχνότερες μορφές της νόσου, όπως ο καρκίνος του μαστού και του πνεύμονα.

Μερικοί από τους ασθενείς που θα επιλεγούν να συμμετέχουν στη δοκιμή θα είναι πρώην καρκινοπαθείς και το εμβόλιο θα τους χορηγηθεί ως θεραπεία για την πρόληψη υποτροπής. Αλλοι θα βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και το εμβόλιο θα έχει στόχο να συρρικνώσει τον όγκο ή τους όγκους τους.

Η τεχνολογία του «αγγελιαφόρου ριβονουκλεϊκού οξέος» mRNA λειτουργεί καθοδηγώντας τα κύτταρα να χτίσουν άμυνα απέναντι στον εχθρό, μέσω της παραγωγής πρωτεϊνών. Η τεχνολογία έγινε ευρύτερα γνωστή κατά τη διάρκεια της πανδημίας και δικαίως, αφού ήταν η πρώτη φορά που αυτή η τεχνολογία εγκρίθηκε για ευρεία και μαζική χρήση. Ωστόσο, οι επιστήμονες ερευνούν τις δυνατότητες του mRNA εδώ και δεκαετίες, αναζητώντας τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αντιμετωπίσει λοιμώδη νοσήματα και χρόνιες ασθένειες.

Σε αντίθεση με τη χημειοθεραπεία, η οποία επιτίθεται σε όλα τα κύτταρα, μαζί με τα καρκινικά, η θεραπεία με mRNA μπορεί να προσαρμοστεί σε κάθε ασθενή και στοχεύει μόνο στον καρκίνο.

Ακούγεται πολύ καλό και πολύ… ακριβό. Η BioNTech δεν έχει ανακοινώσει οικονομικές λεπτομέρειες για τη μεγάλη επένδυση της δοκιμής στο Ηνωμένο Βασίλειο, ούτε βέβαια η βρετανική κυβέρνηση γνωστοποίησε τις προθέσεις της ως προς την κάλυψη αυτού του project.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...