552
Εργαστηριακές μελέτες πάνω στον νέο κορονοϊό γίνονται στην Κίνα | Cnsphoto / REUTERS

Εκτός από νυχτεριδόσουπες, το Γουχάν έχει και στοκ από ιούς…

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2020, 20:45
Εργαστηριακές μελέτες πάνω στον νέο κορονοϊό γίνονται στην Κίνα
|Cnsphoto / REUTERS

Εκτός από νυχτεριδόσουπες, το Γουχάν έχει και στοκ από ιούς…

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2020, 20:45

«Στο Γουχάν, στην Κίνα, πρόκειται να εγκαινιαστεί ένα εργαστήριο στο οποίο θα είναι δυνατή η διαχείριση των πιο επικίνδυνων παθογόνων παραγόντων στον κόσμο» έγραφε τον Φεβρουάριο του 2017 ο Ντέιβιντ Σαϊρανόσκι στο Nature.

«Η πρωτοβουλία αποτελεί μέρος ενός σχεδίου για την ανέγερση πέντε έως επτά εργαστηρίων βιοασφάλειας επιπέδου 4 (BSL‑4) ανά την κινεζική επικράτεια μέχρι το 2025, σχέδιο το οποίο προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό αλλά και κάποιες ανησυχίες» ανέφερε τότε ο ανταποκριτής της περίφημης βρετανικής επιστημονικής επιθεώρησης την Ανατολική Ασία, υπογραμμίζοντας πως «εκτός Κίνας, μερικοί επιστήμονες ανησυχούν πως οι παθογόνοι παράγοντες θα μπορούσαν να αποδράσουν από το εργαστήριο, δίνοντας έτσι και μια βιολογική διάσταση στις γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ της Κίνας και των άλλων κρατών».

Στον σχεδιασμό και την κατασκευή του εργαστηρίου συμμετείχε και η Γαλλία (όπου εκπαιδεύτηκε και το κινεζικό προσωπικό του) και το συνολικό κόστος ξεπέρασε τα 40 εκατ. ευρώ (300 εκατ. γουάν) ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Nature οι ερευνητές του επρόκειτο να εστιάσουν «στον ελέγχο των αναδυόμενων ασθενειών και τη φύλαξη ιών που έχουν απομονωθεί» με στόχο να καταστεί το εργαστήριό τους, το πρώτο στην κινεζική επικράτεια για τη διαχείριση των πιο επικίνδυνων παθογόνων ιών, «σημείο αναφοράς» στο πλαίσιο των δράσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Πώς; Μελετώντας, για παράδειγμα, τον ιό που προκαλεί τον αιμορραγικό πυρετό Κριμαίας-Κογκό (μια νόσο που προσβάλλει πολλά άγρια και οικόσιτα ζώα -και στη βορειοδυτική Κίνα- και μπορεί να μεταπηδήσει στους ανθρώπους), τον κορονοϊό του SARS, τον ιό Εμπολα και τον ιό Lassa της Δυτικής Αφρικής.

Στολές προστασίας από τους ιούς στο εργαστήριο φύλαξης παθογόνων ιών του Γουχάν (Wuhan Virology Institute)

«Οι κινέζοι μικροβιολόγοι γιορτάζουν την είσοδό τους στο κορυφαίο επιτελείο ειδικών στον κόσμο που είναι αρμόδιοι για την αντιμετώπιση των μεγαλύτερων βιολογικών απειλών» ανέφερε στο ρεπορτάζ του Σαϊρανόσκι, προσθέτοντας, ωστόσο, πως πολλοί ειδικοί στη Δύση είχαν ήδη εκφράσει τις ανησυχίες τους για το γεγονός αυτό. Μεταξύ αυτών συγκαταλεγόταν και ο Ρίτσαρντ Ιμπράιτ, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο Ράτγκερς του Νιου Τζέρσι, ο οποίος είχε σπεύσει να υπενθυμίσει και να προειδοποιήσει την παγκόσμια κοινότητα πως κατά το παρελθόν ο ιός Sars είχε καταφέρει να αποδράσει, και μάλιστα πολλές φορές, από υψίστης ασφαλείας εγκαταστάσεις στο Πεκίνο.

Ενας άλλος ειδικός, ο Τιμ Τρέβαν, συνιδρυτής της αμερικανικής CHROME, μιας συμβουλευτικής εταιρείας με ειδίκευση στη διαχείριση βιολογικών κινδύνων επισήμανε πως ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην ομαλή και ασφαλή, κυρίως, λειτουργία εργαστηρίων επιπέδου βιοασφαλείας 4 διαδραματίζει η απόλυτη διαφάνεια.

«Η ποικιλομορφία των απόψεων, οι οριζόντιες δομές εντός τον οποίων όλοι αισθάνονται ελεύθεροι να εκφραστούν και η ανοιχτή διάθεση των πληροφοριών είναι καίριας σημασίας» είχε εξηγήσει και ο διευθυντής του εργαστηρίου είχε απαντήσει πως εργάστηκε σκληρά για να μεταδώσει στο προσωπικό του τις αρχές που διέπουν τη λειτουργία ανάλογων εργαστηρίων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

«Τους δηλώνουμε πως το πιο σημαντικό είναι να αναφέρουν οτιδήποτε κάνουν ή δεν κάνουν» είχε πει, προσθέτοντας πως μέσω της διεθνούς συνεργασίας επρόκειτο να αυξηθεί σημαντικά και η ερευνητική εξωστρέφεια, όχι μόνον του εργαστηρίου του αλλά ολόκληρης της Κίνας. «Η διαφάνεια αποτελεί τη βάση του εργαστηρίου» είχε τονίσει ο κινέζος βιολόγος.

Εως σήμερα δεν υπάρχει καμιά σύνδεση του πρότυπου κινεζικού εργαστηρίου με την επιδημία ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κορονοϊός στην Κίνα και έχει ήδη κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 100 ανθρώπους. Ενώπιον, ωστόσο, της αύξησης των θανάτων και των νέων κρουσμάτων, αναφέρει η Corriere della Sera, οι προειδοποιήσεις των δύο αμερικανών ειδικών ακούγονται σίγουρα πιο ανησυχητικές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...