991
O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στις κοινές τους δηλώσεις στο Ελιζέ | REUTERS/Benoit Tessier/Pool

Ο Μακρόν ξεμπροστιάζει τον Ερντογάν: Παραβιάζει τη Συμφωνία του Βερολίνου

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2020, 16:25
O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στις κοινές τους δηλώσεις στο Ελιζέ
|REUTERS/Benoit Tessier/Pool

Ο Μακρόν ξεμπροστιάζει τον Ερντογάν: Παραβιάζει τη Συμφωνία του Βερολίνου

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2020, 16:25

Την αμέριστη στήριξη της Γαλλίας σε Ελλάδα και Κύπρο, όσον αφορά την προστασία των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια των κοινών του δηλώσεων με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αμέσως μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο γάλλος Πρόεδρος ήταν καταπέλτης για τις ενέργειες της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, καταγγέλλοντας ουσιαστικά τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι παραβιάζει -πριν καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι- τη Συμφωνία του Βερολίνου για την κατάσταση στη Λιβύη.

«Τις τελευταίες ημέρες», είπε ο κ. Μακρόν, «παρακολουθούμε πλοία και κινήσεις της Τουρκίας στη Μεσόγειο». «Είναι σαφής -υπογράμμισε- η παραβίαση της Συμφωνίας του Βερολίνου».

Ηταν ίσως η πρώτη φορά που ακούστηκε μία τόσο σαφής και αυστηρή καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου από τα χείλη ενός ηγέτη του βεληνεκούς του Εμανουέλ Μακρόν.

Ο γάλλος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα είναι στο πλευρό Ελλάδας και Κύπρου μέσως της ενίσχυσης της αμυντικής τους συνεργασίας -σε μία δήλωση-μήνυμα προς την Αγκυρα που επιμένει να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας με γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ και που απειλεί να το επαναλάβει στο αμέσως προσεχές διάστημα και σε βάρος της Ελλάδας.

Στο σημείο αυτό ο κ. Μακρόν έγινε πιο σαφής μιλώντας για συμφωνία αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Αμυνας Ελλάδος και Γαλλίας, όπου περιλαμβάνονται κοινές επιχειρήσεις στη θάλασσα και την ξηρά.

«Θα θέλαμε να δούμε και άλλες όμορες χώρες να εμπλέκονται», ήταν η «ευχή» που εξέφρασε για την περαιτέρω ενίσχυση αυτής της συνεργασίας, ανακοινώνοντας ότι σύντομα η Φρανσουάζ Παρλί, η υπουργός Αμυνας, θα επισκεφτεί τη χώρα μας.

«Θα θέλαμε να ενδυναμώσουμε τη διμερή μας στρατηγική πραγματοποιώντας μέχρι το τέλος Ιουνίου μία πραγματική στρατηγική εταιρική σχέση στο πλαίσιο της ασφάλειας. Αυτή η σχέση θα γίνει πιο συγκεκριμένη τις επόμενες εβδομάδες, ενώ στο τέλος του Φλεβάρη ο γάλλος υπουργός Αμυνας θα επισκεφτεί την Αθήνα. Αυτή η στρατηγικής σημασίας συμφωνία θα έχει και πολιτικές προεκτάσεις. Θα είναι συμφωνία μεταξύ των υπουργείων Αμυνας. Μιλάμε για μία βιομηχανική συνεργασία και φυσικά και κοινές επιχειρήσεις στο κομμάτι της θάλασσας και της ξηράς οι οποίες θα συμφωνηθούν και θα ολοκληρωθούν σύντομα. Θα θέλαμε να δούμε και άλλες όμορες χώρες να εμπλέκονται, δεν στρεφόμαστε εναντίον κάποιου», ανέφερε συγκεκριμένα ο γάλλος Πρόεδρος.

Η Γαλλία όμως, πρόσθεσε,  θα είναι στο πλευρό της Ελλάδος και στο Μεταναστευτικό. «Θα βοηθήσουμε για να επιστρέψουν στις χώρες τους οι παράνομοι μετανάστες», δήλωσε, ευχόμενος να  υιοθετηθεί το νέο ευρωπαϊκό πακέτο για το Ασυλο και τη Μετανάστευση, ώστε η Ευρώπη να αποκτήσει επιτέλους κοινή μεταναστευτική πολιτική.

Οπως είπε ο πρόεδρος Μακρόν, Ελλάδα και Γαλλία  έχουν ένα κοινό στρατηγικό όραμα για την Ευρώπη και τη Μεσόγειο και στο πλαίσιο αυτό «καταδικάζουμε τις προκλήσεις της Τουρκίας», όπως «συζητήσαμε και καταδικάσαμε με σαφή τρόπο τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης (το τουρκολιβυκό ΜΟU Ερτογάν-Σαράζ για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών)».

«Ελλάδα και Γαλλία», τόνισε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Μακρόν, «είναι πάντοτε εκεί στα κρίσιμα ραντεβού» και απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό συμπλήρωσε λέγοντας :

«Αγαπητέ μου Κυριάκο, θα ήθελα να συνεχίσουμε έτσι και να διευρύνουμε τις συναντήσεις μας. Σύντομα θα επισκεφθώ την Ελλάδα, γιατί υπάρχει ένα ιστορικό ραντεβού και η Γαλλία ήταν πάντα κοντά σας», παραπέμποντας στο ιστορικό ορόσημο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Μητσοτάκης: Κοινή η καταδίκη της Τουρκίας

Με τη σειρά του ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για κοινή καταδίκη της τουρκικής παραβατικότητας, τόσο -όπως είπε- για τις ενέργειες της Αγκυρας στην Κύπρο όσο για το έγγραφο που συνυπέγραψε με μέρος της πολιτικής τάξης της Λιβύης (το ΜΟU Ερντογάν-Σαράζ).

«Η οποιαδήποτε λύση στη Λιβύη έχει προϋπόθεση την ακύρωση του Μνημονίου αυτού», επανέλαβε ο Πρωθυπουργός, «ένα Μνημόνιο άκυρο, κάτι το οποίο αναγνωρίστηκε και από άλλες χώρες και αποτελεί κοινή άποψη».

«Ο μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών στην ανατολική Μεσόγειο είναι το διεθνές Δίκαιο», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Η Αθήνα, συνέχισε, «καλοσωρίζει την άφιξη γαλλικών δυνάμεων στην περιοχή ως εγγυητές της ασφάλειας. Ελλάδα και Γαλλία καλλιεργούμε ένα νέο πλαίσιο αμυντικής συνεργασίας. Οι υπουργοί Αμυνας βρίσκονται σε επαφή για όλα τα θέματα που αφορούν την περιοχή μας».

«Διμερής αμυντική και οικονομική συνεργασία. Προσφυγικό, κλιματική κρίση, νέος προϋπολογισμός της ΕΕ. Σε όλα αυτά Ελλάδα και Γαλλία έχουν κοινή αντίληψη και κοινό βηματισμό», τόνισε ο Πρωθυπουργός, διαβεβαιώνοντας με τη σειρά του ότι «σε διμερές επίπεδο η σύμπραξη θα ενταθεί ακόμη περισσότερο».

Ειδικά για το ζήτημα του Μεταναστευτικού, σημείωσε πως Ελλάδα και Γαλλία συμφωνούν ότι τρία είναι τα κλειδιά για την αντιμετώπισή του:

«Πρώτον, ότι τα εξωτερικά μας σύνορα, ειδικά τα ανατολικά, πρέπει να φυλάσσονται με ευθύνη όλης της Ευρώπης και να ενταθούν οι επιστροφές σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, όχι μόνο σε διμερές επίπεδο, όσον δεν δικαιούται προστασία.

»Δεύτερον, ότι η κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη, υπό την προϋπόθεση ότι τηρείται και από την Τουρκία. Και δε θα διστάσω να δηλώσω ότι παρά τις διαφορές μας θέλουμε και τη γειτονική χώρα συνεργάτη στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος.

»Τρίτον, ότι η διαχείριση του προβλήματος σε όλα τα επίπεδα δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο σε εθνικούς χειρισμούς. Αποτελεί κατεξοχήν ένα ζήτημα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, η οποία και πρέπει να εκδηλώνεται σε διαρκή βάση».

Κατά την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, ξεχώρισε η αναφορά του στο Αουσβιτς, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψή του.

«Αυτός ο τόπος φρίκης», είπε, «με γέμισε με σκέψεις και με προβληματισμό. Για τα όρια του ανθρώπου για τη βία και τη δημοκρατία, για τις ευθύνες όλων μας απέναντι στο μέλλον των παιδιών μας. Σήμερα είμαι εδώ στο Παρίσι, όπου σε μία συγκυρία ίσως συμβολική κυκλοφορεί τούτες τις μέρες για πρώτη φορά η γαλλική έκδοση του Μαουντχάουζεν, ενός έργου του Ιάκωβου Καμπανέλη, που κρατούμενος και αυτός έγραψε για τη ζωή του σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, έργο που μελλοποιήθηκε αργότερα με τρόπο συγκλονιστικό». Οπως μάλιστα έκανε γνωστό, είχε την ευκαιρία να χαρίσει στον γάλλο Πρόεδρο ένα αντίγραφο της γαλλικής μετάφρασης του έργου.

«Μετά τις συζητήσεις μου με τον πρόεδρο Μακρόν οι γκρίζες σκέψεις και οι πρόσκαιροι δισταγμοί δίνουν τη θέση τους στην αισιοδοξία και στη ρεαλιστική ελπίδα», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...