548
O Τιμ Κουκ εκφράζει έντονες ανησυχίες για τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει στην Apple η κατάσταση που επικρατεί στην Κίνα εξαιτίας του κορωνοϊού | Shutterstock

Εσοδα και κέρδη-ρεκόρ για την Apple αλλά υπάρχει και ο κορονοϊός

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2020, 17:57
O Τιμ Κουκ εκφράζει έντονες ανησυχίες για τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει στην Apple η κατάσταση που επικρατεί στην Κίνα εξαιτίας του κορωνοϊού
|Shutterstock

Εσοδα και κέρδη-ρεκόρ για την Apple αλλά υπάρχει και ο κορονοϊός

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2020, 17:57

Οι πωλήσεις του iPhone εκτόξευσαν τα έσοδα της Apple σε επίπεδα ρεκόρ το τελευταίο τρίμηνο του 2019 αλλά η εμφάνιση του κορωνοϊού δημιουργεί ανησυχίες στον γίγαντα κινητών τηλεφώνων, υπολογιστών, gadgets, online υπηρεσιών και εσχάτως παραγωγό τηλεοπτικών προγραμμάτων στα πρότυπα του Netflix. Αυτό γιατί η Κίνα, εκτός από μια τεράστια αγορά των προϊόντων της, αποτελεί για την Apple και βασικό κομμάτι της εφοδιαστικής αλυσίδας της.

Η Apple είχε το τελευταίο τρίμηνο του 2019 έσοδα 91,8 δισ. δολαρίων εκ των οποίων 56 δισ. δολάρια προέρχονταν από πωλήσεις των iPhones. Πρόκειται για μια δυναμική επιστροφή της εταιρείας η οποία είχε αντιμετωπίσει μια σημαντική μείωση των εσόδων της κατά την εορταστική περίοδο του 2018.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Guardian ο διευθύνων σύμβουλος της Apple Τιμ Κουκ επικοινώνησε με επενδυτές και εξέφρασε τις ανησυχίες του για την κατάσταση που επικρατεί αυτή την στιγμή στην Κίνα. «Παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη του ιού» ανέφερε ο Κουκ.

Μετά τα αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου του 2019 η Apple αναθεώρησε προς τα πάνω τους στόχους της για το πρώτο τρίμηνο του 2020. Ο αρχικός στόχος ήταν 63 δισ. δολάρια και τα στελέχη της Apple ήθελαν το νούμερο αυτό να φτάσει τα 67 δισ. δολάρια. Όμως ο Κουκ λέει ότι πλέον υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το τι θα συμβεί.

Το iPhone 11 έφερε στα ταμεία της Apple έσοδα ρεκόρ

Η Apple έχει απαγορέψει τα ταξίδια των στελεχών της στην Κίνα, εκτός από αυτά που είναι απολύτως απαραίτητα και αν δεν γίνουν θα κινδυνέψει η παραγωγή των προϊόντων της. Κατέβασε ρολά σε ένα κατάστημα της στην Κίνα και έχει αλλάξει τα ωράρια λειτουργίας στα υπόλοιπα ενώ παράλληλα φροντίζει για την συνεχή απολύμανση και καθαρισμό των καταστημάτων. Αλλαξε επίσης τα πλάνα παραγωγής και εφοδιασμού της από τους συνεργάτες της που εδρεύουν στην πόλη Γουχάν, η οποία θεωρείται το επίκεντρο της επιδημίας και βρίσκεται σε καραντίνα.

Η εταιρεία, αντιλαμβανόμενη την κατάσταση περιόρισε την ζήτηση από τους συνεργάτες της στην Γουχάν ,αλλά αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα και από τους υπόλοιπους προμηθευτές της στην Κίνα οι οποίοι μετά την αργία για τους εορτασμούς του Κινεζικού Νέου Έτους, λόγω των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί γενικά στην χώρα, θα καθυστερήσουν να γυρίσουν στην δουλειά τους.

Η Apple επενδύει σημαντικά κεφάλαια στην νέα της streaming υπηρεσία με στόχο να εξισορροπήσει τις πηγές των εσόδων της

Οι πωλήσεις των iPhones καλύπτουν το 60% των εσόδων της Apple η οποία έχε ξεκινήσει μια προσπάθεια… απεξάρτησης της από τα κινητά τηλέφωνα. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η νέα streaming υπηρεσία που ανταγωνίζεται το Netflix και τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Amazon και της Disney.

O Τιμ Κουκ στην επικοινωνία του με τους επενδυτές ανέφερε ότι η υποδοχή του κοινού στην υπηρεσία είναι πολύ ενθαρρυντική για την συνέχεια αλλά δεν έδωσε συγκεκριμένα νούμερα.

Μια δεύτερη πηγή εσόδων για την Apple που παρουσιάζει δυναμική και η εταιρεία επενδύει πολλά σε αυτήν είναι ο τομέας των φορητών συσκευών, διάφορα gadgets που φοράει κάποιος πάνω του και παρέχουν διαφόρων ειδών υπηρεσίες.

Μόνο το ακουστικά AirPonds είχαν πωλήσεις 6 δισ. δολαρίων και οι εκτιμήσεις της Apple είναι ότι το 2020 το νούμερο αυτό θα είναι διπλάσιο. Συνολικά ο τομέας των φορητών συσκευών και άλλων gadgets το 2019 έφερε στα ταμεία της Apple περίπου δέκα δισ. δολάρια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...