297
Μια γυναίκα με μάσκα στο πρόσωπο δια παν ενδεχόμενο | Reuters

Σαρώνει ο κορονοϊός στην Κίνα: Στους 132 οι νεκροί μέχρι στιγμής

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2020, 17:52
Μια γυναίκα με μάσκα στο πρόσωπο δια παν ενδεχόμενο
|Reuters

Σαρώνει ο κορονοϊός στην Κίνα: Στους 132 οι νεκροί μέχρι στιγμής

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2020, 17:52

Με ταχύτατους ρυθμούς συνεχίζεται η εξάπλωση του νέου κορονοϊού 2019-nCoV στην Κίνα, ενώ στους 132 ανέρχονται πλέον οι νεκροί στην Κίνα.

Για ευρεία και γρήγορη διασπορά του ιού κάνουν λόγο οι επιστήμονες, ενώ αγώνα δρόμου καταβάλουν οι κυβερνήσεις δεκάδων κρατών ώστε να περιορίσουν την εξάπλωσή του αλλά και να απομακρύνουν από την Κίνα τους υπηκόους τους.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, σε όλη την επικράτεια της Κίνας οι νεκροί ανέρχονται σε 132, ενώ επιβεβαιώθηκαν 1.459 νέα κρούσματα ως τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

Συνολικά, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανερχόταν σε 5.974 ως το βράδυ της Τρίτης, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας.

Ο αριθμός των ύποπτων κρουσμάτων ανερχόταν σε 9.239, κατά την ίδια πηγή. Σημειώνεται πως τα στοιχεία αυτά σημαίνουν πως το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό ξεπέρασε αυτόν των κρουσμάτων του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (ΣΟΑΣ).

«Αυξημένα τα κρούσματα τις επόμενες δύο εβδομάδες»

Ο κορονοϊός 2019-nCoV θα συνεχίσει να διαδίδεται για άλλες δύο εβδομάδες, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο Σεργκέι Νετέσοφ, επικεφαλής του Εργαστηρίου Βιο-Νανοτεχνολογίας, Μικροβιολογίας και Ιολογίας στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Νοβοσιμπίρσκ.

«Η κατάσταση αυτή τη στιγμή έχει ως εξής … ο ιός είναι λιγότερο παθογόνος από εκείνον που προκάλεσε την άτυπη πνευμονία το 2003, καθώς το ποσοστό των θανάτων είναι μικρότερο από 5%. Ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης είναι πιθανό να αυξηθεί για άλλη μία ή δύο εβδομάδες», επισήμανε.

Σύμφωνα με τον Νετέσοφ, η Ρωσία έχει λάβει τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας και η ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας είναι τώρα καλύτερα προετοιμασμένη απ’ ό,τι ήταν στη διάρκεια του ξεσπάσματος της άτυπης πνευμονίας το 2003. «Αυτός ο ιός είναι πολύ διαφορετικός από τον ιό της γρίπης επειδή η περίοδος επώασής του είναι μεγαλύτερη και γι’ αυτό μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι που είναι φορείς του ιού, αλλά δεν έχουν ακόμη ασθενήσει», εξήγησε ο ειδικός.