394
|

Εξι βασικά ερωτήματα για τον ιό COVID-19

Εξι βασικά ερωτήματα για τον ιό COVID-19

Γιατί ο Covid-19 πλήττει τους μεγαλύτερους σε ηλικία;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) ανέφερε ότι 2,4% των κρουσμάτων από τον ιό είναι παιδιά και μόνο 0,2% αυτών ασθένησαν βαριά. Αυτό είναι αρκετά διαφορετικό από το μοντέλο έξαρσης κρουσμάτων άλλων ιώσεων, που προσβάλλoυν κυρίως πολύ νέους και γέρους. Φαίνεται ότι άνθρωποι με καρδιολογικό ιστορικό, υπέρταση και διαβήτη, με συνοδά αναπνευστικά προβλήματα, είναι συχνότερα ηλικιωμένοι. Σε σοβαρές περιπτώσεις νοσούντων του ιού Covid-19 με βαριά πνευμονία, οι βρόγχοι γεμίζουν υγρό και μειώνεται η οξυγόνωση προκαλώντας ακόμα και τον θάνατο.

Ο καιρός επηρεάζει τον ιό;

Δεν είναι γνωστό αν ο ιός είναι ευαίσθητος στις κλιματολογικές συνθήκες. Υπάρχει εκτίμηση ότι η αποφυγή συνωστισμού σε ανοιχτούς χώρους τους θερινούς μήνες θα ελαττώσει την ορμή της επιδημίας. Οι επιστήμονες δεν μπορούν μέχρι στιγμής να ερμηνεύσουν τον μικρό αριθμό κρουσμάτων στην Αφρική. Ας σημειωθεί ότι η Κίνα είναι ο κύριος εμπορικός εταίρος της Ηπείρου και έχει πληθυσμό 1,3 δισ. ανθρώπους. Λογικά περιμέναμε μεγάλη αύξηση κρουσμάτων. Η πιθανή ερμηνεία μπορεί να είναι οι υψηλές θερμοκρασίες.

Πότε θα είναι το εμβόλιο έτοιμο;

Προς το παρόν δεν υπάρχουν φάρμακα ή εμβόλια για τη νόσο. Υπάρχουν κλινικές μελέτες στην Κίνα και στις Η.Π.Α., εκτιμώντας τη δραστικότητα της remdesivir, ενός αντϊικού φαρμάκου που χρησιμοποιήθηκε για τον Ebola. Τα πρώτα εμβόλια δοκιμάζονται όσον αφορά την ασφάλειά τους στις Η.Π.Α. και τη Νότια Κορέα. Εάν είναι ασφαλή, θα δοκιμαστεί και η δραστικότητά τους. Εκτιμάται ότι θα είναι στη διάθεσή μας μετά το καλοκαίρι.

Ποια είναι η θνητότητα;

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η θνητότητα είναι 3,4%, αρκετά μεγαλύτερη της εποχικής, που είναι περίπου 0,1%. Ο υπολογισμός όμως βασίζεται στον αριθμό των διαπιστωθέντων κρουσμάτων και των θανάτων. Πολλοί θεωρούν ότι το 3,4 % είναι μάλλον μικρότερο, καθώς το 70%-80% των ασθενών με Covid-19 εμφανίζουν ήπια συμπτώματα και δεν ανιχνεύονται.

Πόσο μπορεί να ζήσει ο ιός στις επιφάνειες;

Δεν είναι γνωστό πόσο μπορεί να ζήσει ο ιός σε μία μεταλλική επιφάνεια, ένα ποτήρι ή μια πιστωτική κάρτα. Προηγούμενες μελέτες που αφορούν άλλους Corona ιούς (SARS, MERS) δείχνουν από 2 ώρες έως 9 ημέρες. Αυτός είναι ο λόγος που επίμονα ζητούμε το πλύσιμο των χεριών.

Πρέπει να ταξιδεύουμε;

Ο κίνδυνος για τον ταξιδιώτη θεωρείται υψηλός. Δεν πρέπει να ταξιδεύουμε αν δεν είναι απολύτως αναγκαίο. Τα φίλτρα του αέρα μέσα στα αεροδρόμια και μέσα στην αεροπορική άτρακτο είναι αμφίβολης αξίας. Επιπρόσθετα, οι συνθήκες συγχρωτισμού στα ταξίδια αυξάνουν πολύ τον κίνδυνο.


Ο Αντώνιος Βασιλογιαννακόπουλος είναι παθολόγος-λοιμωξιολόγος, διευθυντής του Β’ Παθολογικού Τμήματος στο Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News