667
Τα εργαστήρια στη Γερμανία κάνουν ασταμάτητα εξετάσεις για κορονοϊό στον γενικό πληθυσμό | REUTERS/Axel Schmidt

Τι κάνουν καλά οι Γερμανοί και πενθούν τους λιγότερους αναλογικά νεκρούς;

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2020, 16:35
Τα εργαστήρια στη Γερμανία κάνουν ασταμάτητα εξετάσεις για κορονοϊό στον γενικό πληθυσμό
|REUTERS/Axel Schmidt

Τι κάνουν καλά οι Γερμανοί και πενθούν τους λιγότερους αναλογικά νεκρούς;

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2020, 16:35

Η Γερμανία ακολουθεί μία τελείως διαφορετική στρατηγική στην πανδημία του κορονοϊού και είναι η καλύτερα εξοπλισμένη χώρα στην Ευρώπη για να αντιμετωπίσει βαριά περιστατικά. Εξετάζει όσο περισσότερους πολίτες γίνεται κάθε μέρα, ανεξαρτήτως συμπτωμάτων.

Αυτός είναι και ο λόγος που έχει τόσα πολλά καταγεγραμμένα περιστατικά. Οι περισσότεροι από τους θετικούς στον κορονοϊό δεν είχαν συμπτώματα και όμως εντοπίστηκαν. Γιατί το κάνει αυτό; Για δύο βασικούς λόγους, αλλά και φυσικά επειδή έχει επάρκεια σε αντιδραστήρια, προσωπικό και δομές για να κάνει όλες αυτές τις εξετάσεις.

Ο πρώτος λόγος είναι ότι με αυτόν τον τρόπο γνωρίζει ποιοι είναι θετικοί για να τους απομονώσει όσο καλύτερα γίνεται, ώστε να μην δημιουργήσουν εστίες μαζικής μόλυνσης. Και γι’ αυτό και μέχρι πρόσφατα δεν είχαν ληφθεί αυστηρά μέτρα.

Βέβαια, εδώ έκαναν ένα μεγάλο λάθος, καθώς μπορεί κάποιος που είναι μεταδοτικός να έχει τις πρώτες πέντε μέρες αρνητικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, ήταν μέτρο που φέρεται να απέδωσε, κρίνοντας από τον χαμηλό αριθμό των νεκρών.

Τα πολλά τεστ στο γενικό πληθυσμό σε κάθε περίπτωση είναι και ο λόγος που η Γερμανία είχε μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής 58.247 επιβεβαιωμένα περιστατικά και μόνο 552 νεκρούς.

Στην Ελλάδα και τις περισσότερες χώρες επιβεβαιώνονται μόνο οι σοβαρές περιπτώσεις που χρειάζονται νοσηλεία, που αποτελούν περίπου το 15% του συνόλου όσων έχουν μολυνθεί. Αρα η αναλογία θετικών και νεκρών στατιστικά είναι πολύ μικρότερη.

Ο δεύτερος λόγος που η Γερμανία κάνει τόσα πολλά τεστ στον γενικό πληθυσμό, είναι ότι όσοι έχουν νοσήσει, έχουν και αντισώματα, είναι δηλαδή σαν εμβολιασμένοι. Αρα μπορούν να εργαστούν κανονικά. Και η επανεκκίνηση ή η μη παύση της οικονομίας στη Γερμανία σε συνάρτηση πάντα με την υγεία των πολιτών, αποτελεί αυτή τη στιγμή το καλύτερο παράδειγμα.

Η Γερμανία δεν έχει μόνο τον σχεδιασμό για να ισχυριστεί ότι μπορεί να επιχειρήσει το καλύτερο «ισοζύγιο» υγείας και οικονομίας στη φάση της πανδημίας. Εχει και τις καλύτερες δομές στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση όσων νοσούν βαριά, όπως γράφουν οι Sunday Times.

Για την ακρίβεια διαθέτει 30 κλίνες Εντατικής ανά 100.000 κατοίκους και παράλληλα δηλώνει ότι έχει και επάρκεια σε αναπνευστήρες. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στις υψηλές δαπάνες του προϋπολογισμού για την Υγεία. Αλλά και στον τρόπο χρηματοδότησης των νοσοκομείων και των επενδύσεων που κάνουν οι ίδιες οι διοικήσεις τους. Αν κάποιο νοσοκομείο έχει πλεόνασμα, το πρώτο που θα κάνει είναι να φροντίσει για αναλώσιμα στις ΜΕΘ.

Τα έγγραφα του υπουργείου Εσωτερικών

Παρόλα αυτά, μελέτη του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών που συντάχθηκε πριν από μία εβδομάδα και διέρρευσε στον γερμανικό Τύπο, αποκαλύπτει το καλύτερο και το χειρότερο σενάριο για τους θανάτους στη χώρα.

Το χειρότερο είναι ότι θα μπορούσαν να πεθάνουν από την πανδημία του κορονοϊού ένα εκατομμύριο από τους 83 εκατομμύρια πολίτες της Γερμανίας.

Μάλιστα, το έγγραφο αναφέρει ότι το 80% από τις νοσηλείες στις ΜΕΘ θα λάβει εξιτήριο, όταν σύμφωνα με τα παγκόσμια δεδομένα αυτή τη στιγμή μόνο το 51% από αυτούς που νοσηλεύονται σε Εντατική λαμβάνει εξιτήριο και το υπόλοιπο 49% χάνει τη ζωή του.

Την ίδια στιγμή, προβλέπεται το 70% να μολυνθεί από κορονοϊό, ώστε να δημιουργηθεί το τείχος ανοσίας στη χώρα, που σημαίνει ότι σταματά η τρελή πορεία της επιδημίας και εντοπίζονται ελάχιστα περιστατικά ανά μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Το καλύτερο σενάριο προβλέπει 12.000 θανάτους, δηλαδή περισσότερους από όσους έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα στην Ιταλία, τη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη στον κόσμο, με καταμετρημένους ήδη πάνω από 10.000 νεκρούς.

Ασθενής με κορονοϊό διακομίζεται από το αεροδρόμιο του Στρασβούργου στη γειτονική Γερμανία για να νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, REUTERS/Christian Hartmann

Σύμφωνα και πάλι με το καλό σενάριο, οι μολύνσεις θα μπορούσαν να μειωθούν κατά ένα εκατομμύριο, αν βέβαια οι εξετάσεις για κορονοϊό στον γενικό πληθυσμό αυξάνονταν κατά 200.000 την ημέρα, αν εντοπιζόταν ο τόπος διαμονής των κρουσμάτων και αν έμπαιναν όλοι σε καραντίνα για δύο μήνες.

Και φυσικά με την προϋπόθεση ότι τα περιστατικά σε ολόκληρη τη χώρα είναι ομοιόμορφα κατανεμημένα γεωγραφικά.

Μάλιστα, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι ανοίγει τα σύνορα και φιλοξενεί ήδη στις Εντατικές της 30 ασθενείς από περιοχές κοντά στο Στρασβούργο στη Γαλλία και έναν από τους 47 που έχει δεσμευτεί να πάρει από την Ιταλία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...