594
| CreativeProtagon

Ανάλυση: Υπάρχει Τρίτος Δρόμος απέναντι στον κορονοϊό;

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2020, 01:00
|CreativeProtagon

Ανάλυση: Υπάρχει Τρίτος Δρόμος απέναντι στον κορονοϊό;

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2020, 01:00

Όταν ακούς κόσμο να εκθειάζει Τραμπ και Μπόρις Τζόνσον, θα πρέπει να μπαίνεις σε σκέψεις. Και δεν μιλάμε για μεταναστευτική πολιτική, ή Brexit, αλλά για την πανδημία και τις οικονομικές συνέπειες της.

Δυο στρατηγικές αντιμετώπισης της επιδημίας έχουν προκύψει παγκοσμίως: παίρνω μέτρα περιορισμού γρήγορα ( Κίνα, Ελλάδα και άλλες χώρες) ή παίρνω μέτρα περιορισμού καθυστερημένα είτε επειδή δεν θέλω να θυσιάσω τον τρόπο ζωής (Ιταλία, Ισπανία και άλλες) είτε για να προστατεύσω την οικονομία ( ΠΑ, Ελβετία, Βρετανία) αλλά αναγκάζομαι να το κάνω όταν οι νεκροί αθροίζονται και η κοινή γνώμη εξαγριώνεται.

Όμως καθώς οι ημέρες με κλειστές επιχειρήσεις συνεχίζονται, οι απώλειες εισοδημάτων αυξάνονται (πρώτες προβλέψεις αναφέρουν ύφεση 8% για την Ελλάδα) και οι προοπτικές για γρήγορο re-start της οικονομίας φαντάζουν όλο και πιο δύσκολες. Η πιθανότητα δεύτερου κύματος επιδημίας καθώς ανοίγουν οι επιχειρήσεις και σχολεία δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τη συνεχιζόμενη αποδοχή των μέτρων. Το πλάνο του Τραμπ να σταματήσει τη καραντίνα το Πάσχα κερδίζει έδαφος.

Είναι νωρίς για να δούμε τι έχουμε μάθει και τι θα πρέπει να κάνουμε διαφορετικά; Πόσο μπορεί η οικονομία να αντέξει με κλειστές επιχειρήσεις; Η ύφεση θα σκοτώσει περισσοτέρους από την επιδημία; Τι θα γίνει εάν έχουμε δεύτερο κύμα επιδημίας; Η γρίπη του 1918 είχε τρεις φάσεις, μια ήπια την άνοιξη, μια άγρια το φθινόπωρο για να λήξει σταδιακά αργότερα τον χειμώνα.

Μπορεί η οικονομία να αντέξει έστω και έναν ακόμη γύρο όταν δεν είμαστε σίγουροι εάν θα επιβιώσει από τον τωρινό;

Σίγουρα θα πρέπει να προετοιμαστούμε.

Θα μπορούσε να υπάρξει άλλη στρατηγική; Θα μπορούσε να μην κλείσουν όλες οι επιχειρήσεις; Αυτό δεν θα το μάθουμε από την Βρετανία και τις ΗΠΑ καθώς Τζόνσον και Τραμπ έκαναν στροφή 180 μοιρών.

Όμως υπάρχουν χώρες με διαφορετική προσέγγιση οι οποίες περιόρισαν την επιδημία ταχύτερα εστιάζοντας τα μέτρα σε γεωγραφικές περιοχές όπου εμφανίστηκαν τα κρούσματα χωρίς να κλείσουν όλη την χώρα. Ταυτόχρονα είναι καλύτερα τοποθετημένες να άρουν τα μέτρα και να περιορίσουν την πιθανότητα δεύτερου κύματος.

Η εμπειρία του SARS & MERS άφησε μνήμες και έδωσε πολύτιμα μαθήματα και οι χώρες της Νότιο-Ανατολικής Ασίας έδρασαν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά, με τη Γερμανία να ακολουθεί το παράδειγμα τους:

  • Επαγρύπνηση για επιδημία
  • Άμεση ταυτοποίηση του ιού
  • Ίσως το πιο σημαντικό από όλα την εφεύρεση τεστ αξιόπιστου και διαθέσιμου σε μαζικές ποσότητες για άμεση και γρήγορη εξέταση και μη συμπτωματικών.
  • Εθνικό δίκτυο και αποκεντρωμένο δίκτυο διαγνωστικών κέντρων, άμεση καραντίνα σε ατομικό επίπεδο με επιτήρηση όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να μειωθεί η μετάδοση χωρίς να κατεβάσει ρολά όλη η χώρα.
  • Προγραμματισμός για μαζική επιδημία από πλευράς υποδομών και μέτρων ατομικής προστασίας
  • Η θεραπεία και το εμβόλιο είναι απρόβλεπτα και θέλουν χρόνο και πιθανό να μην είναι διαθέσιμα πριν τελειώσει η επιδημία.

Υπήρξαν χώρες που με κρατικό σχεδιασμό, αλλά με εκτέλεση από τον ιδιωτικό τομέα σε ένα ευρύ εθνικό δίκτυο, μπόρεσαν να εφαρμόσουν ευρύτατο εργαστηριακό έλεγχο και σε μη συμπτωματικούς ασθενείς καθώς είχαν μεγάλα αποθέματα για τεστ. Η αξιοποίηση των ιδιωτικών εργαστηρίων επέτρεψε σε Γερμανία, Ταϊβάν, Νότια Κορέα και Σιγκαπούρη να κατέχουν τα πρωτεία σε τεστ ανά εκατομμύριο κάτοικους.

Οι χώρες αυτές αξιοποίησαν τη διαθεσιμότητα του τεστ από τον Ιανουάριο ενώ άλλες χώρες που επέμεναν να αναπτύξουν δικό τους η που χρησιμοποίησαν μόνο το επίσημο κρατικό φορέα όπως οι ΗΠΑ με το CDC καθυστέρησαν υπερβολικά και η επιδημία ξέφυγε.

Εάν θέλουμε να προλάβουμε αναζωπύρωση πρέπει το κράτος να αξιοποιήσει όλα τα ιδιωτικά εργαστήρια, να συνταγογραφείται από τον ΕΟΠΥΥ το τεστ και να γίνεται σε όλη την επικράτεια και σε μη συμπτωματικούς ασθενείς. Κατόπιν η καραντίνα ανά περίπτωση θα είναι πιο εύκολο να εφαρμοστεί ενώ θα γίνεται επανεξέταση για επιβεβαίωση αρνητικού τεστ προτού αρθεί η καραντίνα. Ίσως έτσι αποφύγουμε άλλον ένα γύρο πανδημίας, θυμάτων και καταστροφικής ύφεσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...