338
Ποδηλάτης στο κέντρο του Λάχτι | Reuters

Φινλανδία: Γλυκά, εισιτήρια και σάουνα στους οικολογικά σκεπτόμενους κατοίκους

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2020, 09:30
Ποδηλάτης στο κέντρο του Λάχτι
|Reuters

Φινλανδία: Γλυκά, εισιτήρια και σάουνα στους οικολογικά σκεπτόμενους κατοίκους

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2020, 09:30

Ονομάζεται CityCAP και είναι το πρώτο, παγκοσμίως, πρόγραμμα μέτρησης της οικολογικής συμπεριφοράς ενός πολίτη.

Πρόκειται για μια πρωτοποριακή εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο που έχει τη δυνατότητα να καταγράφει και κυρίως να βαθμολογεί τον τρόπο μετακίνησης του κατόχου του με βάση το ενεργειακό του αποτύπωμα.

Η εφαρμογή τέθηκε ήδη σε εφαρμογή στην πόλη Λάχτι της Φινλανδίας και υποστηρίζεται από τη δημοτική αρχή, τα πανεπιστήμια, τα ερευνητικά ινστιτούτα, τους δημόσιους συγκοινωνιακούς φορείς και τον επιχειρηματικό κόσμο όχι μόνο του Λάχτι, αλλά όλης της (οικολογικά σκεπτόμενης) χώρας.

Η εφαρμογή θα δίνει το ενεργειακό αποτύπωμα κάθε πολίτη στο τέλος κάθε μήνα και κατόπιν θα τον επιβραβεύει με εκπτώσεις σε αγορές προϊόντων και άλλες παροχές, όπως εισιτήρια λεωφορείων και τραμ, εκπτωτικά κουπόνια για αγορές, πρόσβαση στις πισίνες, τα σπα και τις σάουνες, μέχρι και δωρεάν γλυκά από συμβεβλημένα με το πρόγραμμα ζαχαροπλαστεία της πόλης αυτής των 120.000 κατοίκων.

«Το Λάχτι εξακολουθεί να είναι μια πόλη εξαρτώμενη από τις μετακινήσεις με το αυτοκίνητο και ο στόχος μας είναι ότι έως το 2030 πάνω από το 50 τοις εκατό όλων των ταξιδιών να πραγματοποιούνται με άλλους, οικολογικά βιώσιμους τρόπους μεταφοράς», δήλωσε η διευθύντρια του έργου Άννα Χούτενεν στο AFP.

Το τρέχον ποσοστό ανέρχεται στο 44 τοις εκατό.

Το πρόγραμμα θα δοκιμαστεί σε μεγάλη κλίμακα και θα εξεταστεί αν θα χρειαστεί να γίνουν βελτιώσεις, π.χ. για να περιλάβουν και το (απειροελάχιστο) μέρος του πληθυσμού που δεν διαθέτει κινητό τηλέφωνο.

Τον περασμένο Ιούνιο το Λάχτι ανακηρύχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επίσημα η πρώτη «Πράσινη» ευρωπαϊκή πόλη, έχοντας κατακτήσει την πρώτη θέση ανάμεσα σε εννέα υποψήφιες πόλεις χάρη το πρωτοποριακό και πολύπλευρο πρόγραμμα που υπέβαλε -ένα εξ αυτών είναι και το CitiCap.

Ενα πρόγραμμα που με βάση το γενικότερο σχέδιο της δημοτικής αρχής, το 2025, πέντε χρόνια νωρίτερα από το στόχο της ΕΕ, το Λάχτι θα έχει μηδενίσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι το 32% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα προέρχεται από την κυκλοφορία και υπολογίζουν ότι, αν πείσουν τους πολίτες να αφήσουν το ΙΧ τους και να στραφούν σε άλλους τρόπους μεταφοράς, θα πετύχουν μείωση των ρύπων κατά 70% έως το 2030.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...