476
| shutterstock

Μπροστά σε μια παγκόσμια κρίση του ύπνου

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2016, 06:29

Μπροστά σε μια παγκόσμια κρίση του ύπνου

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2016, 06:29

Οι κοινωνικές πιέσεις αναγκάζουν τους ανθρώπους να κάνουν περικοπές στον ύπνο τους συμβάλλοντας σε μια «παγκόσμια κρίση του ύπνου», ισχυρίζονται οι επιστήμονες. Η νέα μελέτη επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν βασίστηκε σε έρευνα που έγινε μέσω μια εφαρμογής έξυπνου κινητού, που έδωσε τη δυνατότητα στους ερευνητές να παρακολουθήσουν συνήθειες του ύπνου σε όλον τον κόσμο.

Η εφαρμογή συνέλεξε δεδομένα για το πώς η ηλικία, το φύλο και η ποσότητα του φυσικού φωτός στο οποίο εκτίθενται οι άνθρωποι επηρεάζουν τις συνήθειες του ύπνου σε 100 χώρες, προκειμένου να βοηθήσουν στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίον οι πολιτιστικές πιέσεις μπορούν να παρακάμψουν τους βιολογικούς ρυθμούς.

«Οι επιπτώσεις της κοινωνίας στον ύπνο παραμένουν σε μεγάλο βαθμό μη ποσοτικοποιημένες», λέει η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances.

Η έλλειψη ύπνου επηρεάζεται κυρίως από τη στιγμή που οι άνθρωποι πηγαίνουν για ύπνο, διαπιστώνεται. Οι μεσήλικες άνδρες κοιμούνται τον λιγότερο χρόνο.  Λιγότερο και από το συνιστώμενο των 7 έως 8 ωρών. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η ηλικία είναι ο κύριος καθοριστικός παράγοντας της ποσότητας του ύπνου.

Η εφαρμογή που βοήθησε στη συλλογή των δεδομένων ονομάζεται «Entrain» και λειτουργεί από το 2014 με σκοπό να βοηθήσει τους χρήστες να καταπολεμήσουν το jetlag. Οι επιστήμονες ζήτησαν από 6.000 άτομα ηλικίας 15 ετών και πάνω, να στείλουν ανώνυμα δεδομένα σχετικά με τον ύπνο, το ξύπνημα και τον φωτισμό του περιβάλλοντος, επιτρέποντάς τους να αποκτήσουν γνώση σχετικά με τις συνήθειες του ύπνου σε όλον τον κόσμο. Η εφαρμογή επίσης  ζητά να εισάγουν πληροφορίες για την ηλικία, το φύλο, τη χώρα και την χρονική ζώνη στην οποία βρίσκονται.

Οι άνθρωποι που χρειάζονται ύπνο υποφέρουν από μείωση των αντιληπτικών τους ικανοτήτων χωρίς πραγματικά να το γνωρίζουν

Ο ύπνος οδηγείται από ένα εσωτερικό «κιρκαδικό» ρολόι, ένα σύμπλεγμα από 20.000 νευρικά κύτταρα στο μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού, το οποίο βρίσκεται πίσω από τα μάτια και προσαρμόζεται ανάλογα με την ποσότητα του φωτός που συλλαμβάνεται, ιδιαίτερα του φυσικού φωτός.

Η μέση διάρκεια του ύπνου στον κόσμο κυμαίνεται από το λιγότερο 7 ώρες και 24 λεπτά στη Σιγκαπούρη και την Ιαπωνία ως το με περισσότερο τις 8 ώρες και 12 λεπτά στην Ολλανδία. Μολονότι η απόκλιση των 48 λεπτών μπορεί να φαίνεται ασήμαντη, η έλλειψη ύπνου για μισή ώρα μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη γνωστική λειτουργία, στην αντίληψη και την υγεία, είπαν οι ερευνητές.

Οι άνθρωποι που χρειάζονται ύπνο υποφέρουν από μείωση των αντιληπτικών τους ικανοτήτων χωρίς πραγματικά να το γνωρίζουν. «Η διαταραχή του ύπνου αποτελεί άμεση απειλή για την ανθρώπινη υγεία», λέει η μελέτη.

Μια πρόσφατη έκθεση από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαπίστωσε πως ένας στους τρεις αμερικανούς ενήλικες δεν κοιμάται το συνιστώμενο ελάχιστο των επτά ωρών. Η χρόνια έλλειψη ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη, υπέρτασης και καρδιαγγειακής νόσου.

Η νέα μελέτη επίσης διαπίστωσε πως οι γυναίκες κοιμούνται 30 λεπτά περισσότερο από τους άνδρες, κατά μέσο όρο, πηγαίνοντας για ύπνο νωρίτερα και ξυπνώντας αργότερα. Και ότι οι άνθρωποι που εκτίθενται στο φυσικό φως περισσότερο πηγαίνουν για ύπνο νωρίτερα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...