497
H εχινάκεια θωρακίζει το ανοσοποιητικό αλλά συγχρόνως εξουδετερώνει ζωτικές για τους καρκινοπαθείς χημειοθεραπείες | FromSandToGlass/Echinacea2/Flickr

Πώς τα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να βλάψουν την υγεία μας

Protagon Team Protagon Team 9 Μαρτίου 2016, 12:38
H εχινάκεια θωρακίζει το ανοσοποιητικό αλλά συγχρόνως εξουδετερώνει ζωτικές για τους καρκινοπαθείς χημειοθεραπείες
|FromSandToGlass/Echinacea2/Flickr

Πώς τα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να βλάψουν την υγεία μας

Protagon Team Protagon Team 9 Μαρτίου 2016, 12:38

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο καταναλώνουν καθημερινά συμπληρώματα διατροφής θέλοντας να τονώσουν τον οργανισμό τους. Δεν γνωρίζουν όμως ότι πολλές από τις ουσίες αυτές δεν είναι τόσο αθώες όσο φαίνονται και μπορεί να επιδεινώσουν ορισμένα προβλήματα υγείας, είτε πρόκειται για μια απλή κατάθλιψη είτε για έναν ιδιαίτερα σοβαρό καρκίνο.

Oπως επισημαίνει η Λόρα Λάντρο στη The Wall Street Journal, έγκυρες πρόσφατες μελέτες αποδεικνύουν πως πολύ περισσότερες από τις ουσίες εκείνες που πιστεύαμε αρχικά μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο που ορισμένα ένζυμα στο σώμα μας τις μεταβολίζουν.

Αλλες ουσίες μειώνουν την ικανότητα των ενζύμων να αποβάλουν από τον οργανισμό μας τα φάρμακα μετά το πέρας της αποστολής τους και μεταβάλουν το σώμα μας σε χωματερή τοξικών αποβλήτων και άλλες τα αποβάλουν αμέσως προτού καν προλάβουν να δράσουν.

Τα βότανα, ας πούμε, μπορούν να δυσχεράνουν το μεταβολισμό των φαρμάκων στο συκώτι, το στομάχι και τα έντερα ενώ οι πρωτεΐνες είναι πιθανό να αλλοιώσουν τον τρόπο που το αίμα κυκλοφορεί τις φαρμακευτικές ουσίες στο σώμα μας.

Σε μια έρευνα του Πανεπιστημίου της Μινεσότα στη Μινεάπολη των ΗΠΑ, η οποία βασίστηκε σε 23 εκατομμύρια επιστημονικές ανακοινώσεις (!), αποκαλύφθηκε ότι το βότανο εχινάκεια που θεωρείται ότι θωρακίζει το ανοσοποιητικό και προστατεύει από το κρύωμα, αντιδρά σε ορισμένα σκευάσματα χημειοθεραπείας και μπορεί να μειώσει ή και να εξουδετερώσει τελείως την απόδοσή τους.

Η κάβα που χρησιμοποιείται για προβλήματα ύπνου και θεραπεύει καταστάσεις άγχους, μειώνει τη δραστικότητα φαρμάκων που χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις καρκίνου του στήθους. Ενώ το εκχύλισμα από σπόρους σταφυλιού που χρησιμοποιείται σε ορισμένα καρδιακά νοσήματα, θα μπορούσε να αυξήσει τις παρενέργειες κάποιων αντικαρκινικών σκευασμάτων.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο για την Υπεύθυνη Διατροφή, μια οργάνωση η οποία παρακολουθεί την αγορά συμπληρωμάτων διατροφής που ο ετήσιος τζίρος της στις ΗΠΑ ξεπερνάει τα 32 δισ. δολάρια, σχεδόν το 70% των ενηλίκων χρησιμοποιεί τέτοια σκευάσματα σε καθημερινή βάση.

Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς με χρόνιες παθήσεις ή καρκίνους χρησιμοποιούν βότανα και συμπληρώματα διατροφής και πολλοί τα παίρνουν όχι μονάχα την ίδια περίοδο αλλά και την ίδια ώρα με τα φάρμακα που τους έχουν συστήσει οι γιατροί.

Το παράδοξο είναι πως ορισμένες από αυτές τις παρενέργειες είναι ήδη γνωστές τόσο στους ειδικούς όσο και στους καταναλωτές. Ωστόσο οι δεύτεροι συνεχίζουν να προμηθεύονται σκευάσματα όπως το βαλσαμόχορτο ή υπερικό που δημιουργεί σοβαρές παρενέργειες όταν για παράδειγμα λαμβάνεται μαζί με αντικαταθλιπτικά.

Η ουσία αυτή μπορεί να επιδράσει αρνητικά σε ασθενείς με HIV/AIDS και να μειώσει σημαντικά τη δράση φαρμάκων που χορηγούνται σε μεταμοσχευμένους ασθενείς προκειμένου ο οργανισμός τους να μην απορρίψει το μόσχευμα.

Οπως υπογραμμίζει ο Μάλκολμ Τάου, διευθυντής του Κέντρου Ανατολικής και Δυτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο UCLA του Λος Αντζελες, η λεγόμενη ομάδα των 4G (τζίντζερ, σκόρδο, τζίνσενγκ και γκίνκο) μπορεί να εκθέσει σε κίνδυνο αιφνίδιας αιμορραγίας ασθενείς που παίρνουν αιμοδιαλυτικά, ενώ σε άτομα που πρόκειται να χειρουργηθούν συνιστά να μη λαμβάνουν οποιοδήποτε συμπλήρωμα τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν την εγχείρηση.

Αυτό που συμβουλεύουν οι γιατροί είναι η λήψη τέτοιων συμπληρωμάτων ακόμη και για τους απολύτως υγιείς να γίνεται κατόπιν συνεννοήσεως μαζί τους. Κάτι που βεβαίως ισχύει πολύ περισσότερο για ασθενείς με ελάσσονα ή μείζονα προβλήματα υγείας.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...