559
|

Ατελείωτος τρόμος: τις βίασε ο πατέρας τους, τις βιάζει και το web

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2019, 23:55

Ατελείωτος τρόμος: τις βίασε ο πατέρας τους, τις βιάζει και το web

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2019, 23:55

Πριν από 10 χρόνια, δύο Αμερικανίδες, αδελφές, κορίτσια ηλικίας 7 και 11 ετών τότε, βιάστηκαν επανειλημμένως από τον πατέρα τους. Σήμερα αυτός είναι στη φυλακή, όμως το φωτογραφικό υλικό από τα εγκλήματά του κατά των παιδιών του κυκλοφορεί στο Ιντερνετ, αφού είχε φροντίσει ο ίδιος να το «ανεβάσει».  Σε μία φωτογραφία μάλιστα φαίνεται η μικρότερη κόρη του ναρκωμένη και κακοποιημένη από τον ίδιο και από έναν άλλον.

Οι δύο κοπέλες σήμερα ζουν με τον φόβο ότι μπορεί και να αναγνωριστούν από τον οιονδήποτε δει αυτό το υλικό του βιασμού και του βασανισμού τους. Ετσι η μία είναι πάντα ντυμένη με μπουφάν που καλύπτει και το κεφάλι της με κουκούλα, ώστε να είναι δυσδιάκριτα τα χαρακτηριστικά του προσώπου της, ενώ η άλλη έχει αλλάξει το χρώμα των μαλλιών της. Οι δύο αδελφές συγκαταλέγονται στην κατηγορία εκείνων των γυναικών που ο βιασμός τους διαιωνίζεται στο Ιντερνετ.

Το πλέον αποτρόπαιο και δυσοίωνο της ιστορίας: η ανακύκλωση των βιασμών στον ψηφιακό κόσμο βρίσκει πάντα φιλοθέαμον κοινό.

Οι Νew York Times ασχολούνται με το θέμα στη γενικότητά του, με μία σειρά από δημοσιεύματα. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση αναφέρουν ότι «μόνο εφέτος, φωτογραφίες και βίντεο αυτών των δύο κοριτσιών εντοπίστηκαν σε 130 έρευνες περί σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, σε διάφορα μέσα: κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές, λογαριασμούς αποθήκευσης cloud».

Το ψηφιακό ίχνος της κακοποίησης στοιχειώνει το παρόν και την καθημερινότητα όλων των θυμάτων που υπέστησαν ό,τι και οι δύο αδελφές. «Είναι στο κεφάλι μου όλη την ώρα» εξομολογείται η μεγαλύτερη από τις δύο. «Oταν βρισκόμαστε, εγώ και η μικρότερη αδελφή μου, σε δημόσιο χώρο και βλέπω κάποιον άνδρα να μας κοιτά, η πρώτη σκέψη που κάνω είναι ότι έχει δει τα βίντεο και τις φωτογραφίες».

Η κοπέλα –ώριμη πια- αντιλαμβάνεται πλήρως και τα όρια της ανθρώπινης επικοινωνίας και κατανόησης: «Οι άνθρωποι συχνά δεν ενδιαφέρονται. Βλέπουν φωτογραφίες παιδικής πορνογραφίας και λένε ότι είναι μόνο εικόνες. Ποιους βλάπτουν, λένε. Αλλά όχι, δεν είναι έτσι τα πράγματα. Πρόκειται για τεράστια παραβίαση. Αν οι φωτογραφίες ήταν δικές τους, θα το καταλάβαιναν».

Οι τρομακτικές εμπειρίες του παρελθόντος και η προβολή τους στο παρόν των βιασθέντων κοριτσιών τα οποία πλέον είναι γυναίκες υφίστανται ως διαρκής εφιάλτης επειδή το Ιντερνετ προσφέρει τέτοια δυνατότητα. Συνεπώς η ευθύνη των γιγάντων του web είναι μεγάλη.

Η βιομηχανία της τεχνολογίας συνολικά, σχολιάζουν οι ΝΥΤ, επέδειξε μεγάλο ζήλο τα τελευταία χρόνια στον εντοπισμό υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών σε απευθείας σύνδεση, μάλιστα πέρυσι σημειώθηκε ρεκόρ: οι εταιρείες βρήκαν 45 εκατομμύρια φωτογραφίες και βίντεο. Δεν συνέβη το ίδιο και με το πεπαλαιωμένο υλικό. Οι εταιρείες διαθέτουν, εννοείται, τα τεχνικά εργαλεία για να σταματήσουν την ανακύκλωση των παλιών καρέ από βιασμούς παιδιών, ωστόσο δεν τα αξιοποιούν πλήρως.

Η Amazon, της οποίας οι υπηρεσίες αποθήκευσης cloud διαχειρίζονται εκατομμύρια δεδομένα κάθε δευτερόλεπτο, δεν ψάχνει καν για τις εικόνες. Η Apple δεν σαρώνει το δικό της cloud storage, σύμφωνα με τις ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ, και κρυπτογραφεί την εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων, καθιστώντας την ανίχνευση σχεδόν αδύνατη. Το Dropbox, η Google και η Microsoft σαρώνουν για παράνομες εικόνες, αλλά μόνο όταν κάποιος τις μοιράζεται, όχι όταν φορτώνονται. Το Facebook σαρώνει λεπτομερώς τις πλατφόρμες του, ωστόσο δεν χρησιμοποιεί όλες τις διαθέσιμες βάσεις δεδομένων για την ανίχνευση του υλικού. Μάλιστα έχει ανακοινώσει ότι η κύρια πηγή της εικόνας, το Facebook Messenger, τελικά θα κρυπτογραφηθεί, περιορίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο σημαντικά την ανίχνευση.

Ως γενικό συμπέρασμα συνάγεται ότι οι γίγαντες του Ιντερνετ δεν θεωρούν προτεραιότητά τους την καταστολή της παιδικής πορνογραφίας στο μερίδιο που τους αναλογεί.