747
| CreativeProtagon/Reuters

Αρκεί ο Τραμπ να νικήσει τον κορονοϊό για να επανεκλεγεί;

Protagon Team Protagon Team 7 Οκτωβρίου 2020, 19:40
|CreativeProtagon/Reuters

Αρκεί ο Τραμπ να νικήσει τον κορονοϊό για να επανεκλεγεί;

Protagon Team Protagon Team 7 Οκτωβρίου 2020, 19:40

Στον απόηχο της πρόσφατης νοσηλείας του αμερικανού προέδρου με συμπτώματα Covid – 19, αρκετά αμερικανικά και διεθνή Μέσα έγραψαν πως κάποιοι από τους συμβούλους του στον Λευκό Οίκο διέκριναν μια αναπάντεχη ευκαιρία στην ασθένεια του, θεωρώντας πως θα μπορούσε να συμβάλει στο να αλλάξει ο Τραμπ τη στάση του απέναντι στην πανδημία. Εκείνος, ωστόσο, έσπευσε να τους διαψεύσει σχεδόν αμέσως μετά την επιστροφή του από το Walter Reed Medical Center, ξεκαθαρίζοντας με τον πλέον θεατρικό τρόπο πως η στρατηγική του παραμένει η ίδια.

Ο Τραμπ υποτιμούσε επί μήνες τον κορονοïό και θα συνεχίσει να το κάνει. Είναι πεπεισμένος πως θα μπορέσει να καλύψει την απόσταση που τον χωρίζει από τον Τζο Μπάιντεν μόνον εάν παραμείνει πιστός στη δημόσια εικόνα του που συνέθεσε ο ίδιος τα τελευταία πέντε χρόνια, καταλήγοντας να αποτελεί «μύθο μεταξύ των οπαδών του». Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο Τζουζέπε Σαρτσίνα, ανταποκριτής της Corriere della Sera στην Ουάσιγκτον.

Ο ιταλός δημοσιογράφος επικαλείται στην ανταπόκριση του ένα άρθρο του Γουίλιαμ Γκάλστον, συνεργάτη του Ινστιτούτου Brookings με ειδίκευση στη διακυβέρνηση, στο οποίο ο αμερικανός ακαδημαϊκός υποστηρίζει πως «ο Τραμπ μετέτρεψε την επιδημία σε ζήτημα πολιτισμικής ταυτότητας και είναι πολύ πιο δύσκολο να αλλάξουν ο πολιτισμός και η ταυτότητα παρά μια πολιτική πρόταση».

Παρότι η Covid – 19 έπληξε και τον ίδιο και τη σύζυγό του και πολλούς συνεργάτες του, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αρχίσει να αντιμετωπίζει διαφορετικά τον κορονοïό και την πανδημία του, γιατί μια στροφή 180 μοιρών θα σήμαινε ότι όλα όσα είπε και όλα όσα έκανε τους τελευταίους εννέα μήνες ήταν λάθος, ότι σωστή δεν ήταν η στάση του προέδρου των ΗΠΑ αλλά του μετριοπαθούς υποψήφιου προέδρου των Δημοκρατικών.

Αντιθέτως ο Τραμπ επέστρεψε δριμύτερος, δηλώνοντας, όπως ακριβώς και πέρυσι τον χειμώνα, πως «η εποχική γρίπη έρχεται! Πολλοί άνθρωποι κάθε χρόνο, μερικές φορές περισσότεροι από 100.000 και παρά το εμβόλιο, πεθαίνουν από τη γρίπη. Θα κλείσουμε τη χώρα; Οχι, μάθαμε να ζούμε με αυτή, όπως μαθαίνουμε να ζούμε με την Covid, που είναι λιγότερο φονική μεταξύ πολλών πληθυσμιακών ομάδων». Οσον αφορά την ορθότητα των ισχυρισμών του, αρκεί να σημειωθεί ότι το Facebook έσπευσε να διαγράψει την ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ ενώ το Twitter τη χαρακτήρισε «παραπλανητική».

Ο Ντόναλντ Τραμπ, όμως, δεν δείχνει να πτοείται, και διαβουλεύεται διαρκώς με ένα άτυπο «πολεμικό συμβούλιο» στο οποίο ανήκουν, η θυγατέρα του Ιβάνκα Τραμπ και ο γαμπρός του Τζάρεντ Κούσνερ, ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Μαρκ Μέντοους, αλλά και στενοί συνεργάτες του με εξέχοντες τον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης Ρούντολφ Τζουλιάνι και τον πρώην κυβερνήτη του Νιου Τζέρσι Κρις Κρίστι.

Στην παρούσα φάση, μεταξύ των Ρεπουμπλικανών στην Ουάσιγκτον «κανένας δεν μπορεί να φανταστεί μια εναλλακτική γραμμή από αυτή που υποδεικνύει ο Λευκός Οίκος και οι πιο επιφανείς γερουσιαστές ευθυγραμμίζονται», μας πληροφορεί ο Σαρτσίνα. Πρώτοι και καλύτεροι ο Μιτς Μακόνελ, επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία και ο πρώην αντίπαλος του Τραμπ στη μάχη για το προεδρικό χρίσμα του κόμματος το 2016 Τεντ Κρουζ.

Λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες πριν από την εκλογική αναμέτρηση της 3ης Νοεμβρίου δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να εμφανιστούν ενώπιον των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων, στο Κεντάκι ο πρώτος και στο Τέξας ο δεύτερος όπου εκλέγονται, υποστηρίζοντας θέσεις διαφορετικές από τις θέσεις του Ντόναλντ Τραμπ. Ειδικά ο Τεντ Κρουζ έσπευσε να εκφράσει την ικανοποίηση και τη χαρά του για την επιστροφή του «Commander in chief» στον Λευκό Οίκο ενώ τάσσεται αναφανδόν υπέρ μιας «ολικής επίθεσης» κατά των Δημοκρατικών.

Ωστόσο, κατά πόσο θα αποδώσει αυτή η προσπάθεια πώρωσης των φανατικών υποστηρικτών του Τραμπ ο οποίος πλέον εμφανίζεται ως ο πρόεδρος που «νικάει την Covid – 19» δεν μπορεί να προβλεφθεί. Ειδικά λαμβάνοντας υπόψη ότι εξακολουθεί να νοσεί.

Πάντως περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς εμφανίζονται δυσαρεστημένοι με τον τρόπο που η κυβέρνηση Τραμπ διαχειρίζεται την κατάσταση. «Κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι συνθήκες δεν τον ευνόησαν ποτέ. Θα δούμε τι θα γίνει τώρα που προσβλήθηκε και ο ίδιος. Εάν η περίπτωσή του δεν είναι σοβαρή και επανέλθει σύντομα πλήρως, θα έχει τη δυνατότητα να αντιδράσει όπως ο βραζιλιάνος Ζαΐρ Μπολσονάρο, υποστηρίζοντας πως η Covid δεν είναι κάτι τόσο σοβαρό», εξήγησε ο Ιαν Μπρέμερ.

Σύμφωνα, ωστόσο, με τον διακεκριμένο αμερικανό πολιτικό επιστήμονα και αναλυτή «όλο αυτό δεν θα ήταν αρκετό για να κερδίσει τις εκλογές». Για αυτόν τον λόγο η «συμμορία» του Λευκού Οίκου – καταλήγει ο ιταλός αρθρογράφος – εξακολουθεί να επιδιώκει να στρέψει την προσοχή των αμερικανών ψηφοφόρων, ειδικά των συντηρητικών και των αναποφάσιστων, σε άλλα θέματα, είτε πρόκειται για το δόγμα «νόμος και τάξη» ή την επανεκκίνηση της οικονομίας. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να είναι ήδη αργά για τον ασθενή πρόεδρο.