683
Ο Αντώνης Κανάκης παραμένει και ραδιοφωνικός παραγωγός | CreativeProtagon

Το μυστικό του Αντώνη Κανάκη

Κοσμάς Βίδος Κοσμάς Βίδος 24 Φεβρουαρίου 2018, 00:01
Ο Αντώνης Κανάκης παραμένει και ραδιοφωνικός παραγωγός
|CreativeProtagon

Το μυστικό του Αντώνη Κανάκη

Κοσμάς Βίδος Κοσμάς Βίδος 24 Φεβρουαρίου 2018, 00:01

Η ανανέωση της αποκλειστικής συνεργασίας του Αντώνη Κανάκη με τον ANT1 για τρία ακόμα χρόνια, δηλαδή έως το 2021, επιβεβαιώνει κάτι που εύκολα καταλαβαίνουμε παρακολουθώντας την πολύχρονη πορεία του στα ψυχαγωγικά μέσα: Πως ο χαμηλών τόνων παρουσιαστής, ένας άνθρωπος που απασχολεί τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μόνο για τη δουλειά του, είναι μια ήρεμη δύναμη για την ελληνική τηλεόραση. Το αυτό επιβεβαιώνει και η αναβάθμισή του, καθώς σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο ANT1 ο Κανάκης θα «διαμορφώνει τη βραδινή ζώνη του καναλιού και τη φυσιογνωμία της στο σύνολό της».

Ο «βασιλιάς» του «Ράδιο Αρβύλα», αυτή τη φορά δεν επιστρέφει απλώς για να πει τα αστεία του, να σπάσει πλάκα με την παρέα του και να καυτηριάσει την επικαιρότητα, αλλά και για να συμβάλει καθοριστικά στην νέα εποχή ενός από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά δίκτυα.

Πού να το φανταζόταν, όταν ως Αντώνης Δούμας (γιατί αυτό είναι το πραγματικό όνομά του) ξεκινούσε, στα τέλη της δεκαετίας του ΄80, μικρό παιδί ακόμα, εκπομπή σε πειρατικό ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης, την πόλης όπου γεννήθηκε και που δεν την εγκατέλειψε ποτέ.

Το Κανάκης, πίσω από το οποίο «κρύφτηκε» ως νέος ραδιοπειρατής, έγινε τελικά το καλλιτεχνικό ψευδώνυμό του σε ραδιόφωνο και τηλεόραση. Με τη μικρή οθόνη να τον κάνει γνωστό σε όλη την Ελλάδα, αλλά και με τα ερτζιανά να παραμένουν μια μεγάλη αγάπη: στον Imagine 89.7, τον οποίο ίδρυσε με τον Γιάννη Σερβετά, εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να παίζει τις αγαπημένες του μουσικές. Με μουσικές εκπομπές ξεκίνησε εξάλλου και την τηλεοπτική σταδιοδρομία του στην TV 100 και μετά στην ΕΤ3.

comfuzio-850x480
Την εποχή που με τον Αντώνη Παραρά (δεξιά) παρουσίαζαν στην ΕΤ3 το «Comfuzio»

Η πρώτη σημαντική επιτυχία ήρθε το 1994, όταν μαζί με τον Σωτήρη Καλυβάτση και τον Αντώνη Παραρά παρουσίασαν στην ΕΤ3 το «Comfuzio». Λίγο μετά υπέγραψαν με το STAR. Ο πρόωρος θάνατος του Παραρά ήταν βαρύ πλήγμα για τη δημιουργική παρέα, η οποία επανέκαμψε ως «Α.Μ.Α.Ν.» αρχικά από το Mega, μετά στον ANT1, με τον Γιάννη Σερβετά που ήδη εμφανιζόταν να αποκτά πιο ενεργό ρόλο. Το «Α.Μ.Α.Ν.» έγινε «Α.Μ.Α.Ν.: Τα καθάρματα», για να δώσει τη θέση του στην όχι πολύ επιτυχημένη «Haiwania 3-0». Το 2008 Κανάκης και Σερβετάς (ο οποίος στο μεταξύ είχε κάνει το δικό του «Γιάννης ο όμορφος») μετέφεραν στην τηλεόραση τη ραδιοφωνική εκπομπή τους «Ράδιο Αρβύλα», προσθέτοντας στην παρέα δύο νέα μέλη, τον Χρήστο Κιούση και τον Στάθη Παναγιωτόπουλο. Η εκπομπή σημείωσε υψηλές θεαματικότητες και άρεσε ιδιαίτερα στα νεανικά κοινά. Τόσο πολύ ώστε εφέτος παρουσιάζεται για 11η περίοδο –σύντομα, μας ενημέρωσαν, θα ξαναβγεί ζωντανά στον αέρα, από τη Θεσσαλονίκη.

1398466_689133084453647_1619093773_o
Χρήστος Κιούσης, Γιάννης Σερβετάς, Αντώνης Κανάκης, Στάθης Παναγιωτόπουλος, η ομάδα τoυ «Ράδιο Αρβύλα».
Ποια είναι η συνταγή της επιτυχίας;

Η αμεσότητα και η επικοινωνία της παρέας: Οι «Α.Μ.Α.Ν.» ζουν δίπλα μας, ανάμεσά μας, μαζί μας. Ακούν, επεξεργάζονται και μεταφέρουν στην τηλεόραση αυτά που λέμε στις συζητήσεις με φίλους. Αυτοσαρκάζονται αλλά και δεν φοβούνται να καταγγείλουν (δια της σάτιρας πάντα) εκείνα και εκείνους που τους-μας ενοχλούν και θυμώνουν, χωρίς να χρωματίζονται οι ίδιοι πολιτικά.

Φίλοι που απευθύνονται σε φίλους, κατάφεραν με την εξωστρέφεια και την χαριτωμένη (όταν δεν ξεφεύγουν) παιδικότητά τους να γίνουν οικείοι και συμπαθείς.

Την ίδια στιγμή, το κοφτερό και θαρραλέο χιούμορ τους («Α.Μ.Α.Ν.» και «Ελληνοφρένεια» έκριναν με αυστηρότητα την κυβέρνηση), μπορεί ενίοτε να γίνει «κρύο» και χοντροκομμένο, αυτό που λένε χιούμορ «γυμνασιακού επιπέδου».

Ομως, συμφωνούμε ή όχι με το ύφος τους, με τα αστεία και με τις απόψεις τους, η επιτυχία τους είναι δεδομένη. Την επιβεβαιώνουν τα νούμερα. Την επιβεβαιώνει και η επιλογή του επικεφαλής της τηλεοπτικής παρέας για να παίξει σημαντικό ρόλο στον ΑΝΤ1.

978062_587195921314031_1567035354_o
Ο Αντώνης Κανάκης αποτύπωσε σε ένα ιδιαίτερο ντοκιμαντέρ τις εμπειρίες από την επίσκεψη που είχε με την ActionAid στην Σιέρα Λεόνε της Αφρικής

Απομένει να δούμε αν ο επίμονος και δραστήριος (μεταξύ άλλων έχει στήσει δικές του επιχειρήσεις, έχει κάνει την παραγωγή και τη σκηνοθεσία ντοκιμαντέρ, έχει εμφανιστεί ως dj, έχει γράψει βιβλίο…) Κανάκης θα τα καταφέρει και στο νέο του πόστο. Η μέχρι σήμερα δημιουργική πορεία του δείχνει πως, αν μην τι άλλο, θα το παλέψει πολύ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News