528
Απλή ακτινογραφία ατόμου με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Διακρίνονται με κόκκινο χρώμα οι φλεγμονές στις αρθρώσεις που προκαλούν τη νόσο | Shutterstock

Αμεση διάγνωση της αρθρίτιδας με υπέρυθρη ακτινοβολία

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2019, 12:50
Απλή ακτινογραφία ατόμου με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Διακρίνονται με κόκκινο χρώμα οι φλεγμονές στις αρθρώσεις που προκαλούν τη νόσο
|Shutterstock

Αμεση διάγνωση της αρθρίτιδας με υπέρυθρη ακτινοβολία

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2019, 12:50

Με την ακίνδυνη υπέρυθρη ακτινοβολία και όχι με τις γνωστές ακτίνες (Χ, γάμμα, ιονίζουσες και μη ιονίζουσες) που παράγουν τα συμβατικά ακτινολογικά μηχανήματα, θα γίνεται στο μέλλον η διάγνωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Μάλιστα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι το νέο «εργαλείο» θα είναι διαθέσιμο σε δύο χρόνια.

Σύμφωνα με όσα προέκυψαν από μελέτη που έγινε στη Βρετανία, η υπέρυθρη ακτινοβολία, έχει τη ιδιότητα να «εντοπίζει» μέσα σε δύο λεπτά τη νόσο. Αυτό είναι σημαντικό για τους ασθενείς, καθώς η διάγνωσή της απαιτεί πολλές εξετάσεις αίματος, ακτινολογικές, κλινική από ειδικούς κ.ά. Κάτι που σημαίνει κόστος και χρόνο.

Σε πιλοτική έρευνα που έγινε, αποκαλύφθηκε ότι η υπέρυθρη ακτινοβολία μπορεί να εντοπίσει με ακρίβεια τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, μία κατάσταση που επηρεάζει εκατοντάδες ανθρώπους στην Ευρώπη.

«Αυτή τη στιγμή η τεχνολογία του επιτραπέζιου σαρωτή με υπέρυθρη ακτινοβολία έχει υψηλό κόστος, όμως εκτιμώ ότι το αργότερο πέντε χρόνια, οι τιμές θα είναι προσιτές και ανταγωνιστικές και θα μπορούμε να κάνουμε άμεσες διαγνώσεις στις ρευματολογικές κλινικές», δήλωσε στους Times του Λονδίνου ο υπεύθυνος της μελέτης Χαμίντ Ντεγχκάνι, από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ στη Βρετανία.

Ειδική κατάσταση

Σε αντίθεση με τις κοινές μορφές της αρθρίτιδας, που εκδηλώνονται όταν φθείρονται οι χόνδροι στις αρθρώσεις λόγω της προόδου της ηλικίας, η ρευματοειδής αρθρίτιδα αναπτύσσεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται και προσβάλει τις αρθρώσεις, προκαλώντας πόνο και πρήξιμο.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν τα δάχτυλα από 21 ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με ρευματοειδή αρθρίτιδα, χρησιμοποιώντας σαρωτή υπέρυθρης ακτινοβολίας. Ακολούθως, συνέκριναν τα αποτελέσματα με εκείνα που είχαν οι ίδιοι ασθενείς από τις «κλασικές» εξετάσεις με τις οποίες είχαν διαγνωστεί. Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι ο σαρωτής της υπέρυθρης ακτινοβολίας είχε ακρίβεια 88%.

Το μηχάνημα λειτουργεί ρίχνοντας υπέρυθρο φως μέσα σε κάθε δάχτυλο και δείχνοντας τα αποτελέσματα σε ένα τρισδιάστατο μοντέλο με τη φωτογραφία ενός χεριού. Η μέτρηση του φάσματος του φωτός που έχει διαπεράσει το κάθε δάχτυλο, επιτρέπει στους επιστήμονες να αναγνωρίσουν τα επίπεδα του αίματος, του νερού, και του οξυγόνου, τα οποία με τη σειρά τους θα «μαρτυρήσουν», εάν οι αρθρώσεις φλεγμαίνουν ή όχι, δηλαδή εάν έχει εκδηλωθεί η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Biomedical Optics, η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για την αρχική διάγνωση. Αλλά και ως σημαντικό εργαλείο για την παρακολούθηση εξέλιξης της νόσου και για τον έλεγχο της θεραπείας (κατά πόσο δραστική). Μάλιστα, η τεχνολογία κάνει διάγνωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας σε περίπου δύο λεπτά.

«Σύντομα ελπίζουμε οι ασθενείς να διαγιγνώσκονται με μία και μόνο οικονομική εξέταση και να μην ταλαιπωρούνται με σύνθετες διαγνώσεις. Το νέο επίτευγμα θα έχει μέγεθος όσο το κουτί των παπουτσιών και θα μπορεί ο κάθε ρευματολόγος να έχει ένα στο γραφείο του», εξηγεί ο δρ. Ντεγχκάνι.

Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι το σύστημα θα εγκατασταθεί στα δημόσια ιατρεία της Βρετανία τα επόμενα δύο χρόνια.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη και παραμόρφωση στις αρθρώσεις, ειδικά στα αρχικά στάδια της νόσου. Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντική η έγκαιρη διάγνωσή της και γίνονται οι προσπάθειες ανακάλυψης νέων μεθόδων.

Η έγκαιρη διάγνωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι το «κλειδί» για την αποτελεσματική θεραπεία. Οσο πιο νωρίς διαγνωστεί, τόσο καλύτερα μπορεί να αντιμετωπιστεί στα αρχικά της στάδια. Και τόσο πιο άμεσα και δραστικά ανταποκρίνεται ο ασθενής στη θεραπεία του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...