555
|

Άμεσες δράσεις για τον Άνθρωπο και το Περιβάλλον

Avatar Advertorial 30 Μαρτίου 2023, 11:01

Άμεσες δράσεις για τον Άνθρωπο και το Περιβάλλον

Avatar Advertorial 30 Μαρτίου 2023, 11:01

Περίπου 9 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων καταλήγουν κάθε χρόνο στους ωκεανούς και προκαλούν τον θάνατο εκατομμυρίων θαλάσσιων όντων. Άλλα 9  εκατομμύρια τόνοι ρούχων απορρίπτονται κάθε χρόνο σε χωματερές, προκαλώντας σοβαρή περιβαλλοντική επιβάρυνση. Την ίδια στιγμή, συνάνθρωποί μας στερούνται βασικών αγαθών, όπως τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε καθαρά ρούχα.

Θέλοντας να συμβάλει αποτελεσματικά στην αλλαγή αυτής της πραγματικότητας, το Skip έχει αναλάβει δράση. Το αγαπημένο απορρυπαντικό, που εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια φροντίζει και αναζωογονεί τα ρούχα μας, μένει πιστό στον κοινωνικό και περιβαλλοντικό σκοπό, που έχει για το Περιβάλλον και τον Άνθρωπο:

«Καθαρό Μέλλον»

Το Skip μετέχει ενεργά στη δέσμευση της Unilever για τη μείωση της χρήσης πλαστικού και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των προϊόντων οικιακής καθαριότητας και υγιεινής, μέσω της στρατηγικής της εταιρείας  «Καθαρό Μέλλον». Λύση δεν είναι η ολική απαγόρευση της χρήσης του πλαστικού, αλλά η μείωση της χρήσης του πρωτογενούς πλαστικού και η αντιμετώπισή του -στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας- ως πόρο και όχι ως απόβλητο.

Σε αυτή την κατεύθυνση, το κορυφαίο σε αποτελεσματικότητα Skip, με εξαιρετικές επιδόσεις ακόμα και σε χαμηλές θερμοκρασίες πλύσης, έχει ήδη προχωρήσει σε:

  • 100% ανακυκλώσιμες συσκευασίες
  • Συσκευασίες που περιέχουν 35% ανακυκλωμένο πλαστικό
  • Συνθέσεις με 100% φυσικής προέλευσης ένζυμα

Η χρήση ανακυκλωμένου πλαστικού στις συσκευασίες Skip, που παράγονται στην Ελλάδα, στο εργοστάσιο της Unilever στο Ρέντη, ισοδυναμεί με την εξοικονόμηση 146 τόνων πλαστικού ετησίως. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε 58 εκατομμύρια τουβλάκια παιδικών κατασκευών, τα οποία, αν τοποθετηθούν το ένα δίπλα στο άλλο, καλύπτουν την απόσταση Αθήνα-Βενετία!

«Κοινωνική Ντουλάπα»

H βιομηχανία ρούχων κατατάσσεται σήμερα ως η 2η πιο ρυπογόνος στον κόσμο, μετά τη βιομηχανία πετρελαίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι για να δημιουργηθεί ένα τζιν παντελόνι χρειάζονται περίπου 7.500 λίτρα νερό, ενώ παράλληλα ο μέσος Ευρωπαίος απορρίπτει στα σκουπίδια 14 κιλά ρούχων τον χρόνο. Έτσι, το 2022, δημιουργήθηκε η πρωτοβουλία της «Κοινωνικής Ντουλάπας Skip», σε συνεργασία με την οργάνωση Fabric Republic, για τη συλλογή ρούχων που δεν χρειαζόμαστε ή που δεν μας κάνουν. Τα ρούχα αυτά καταλήγουν σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.

Για τη συγκέντρωση των ρούχων το Skip έχει τοποθετήσει σε κεντρικά σημεία της Αττικής μεγάλα κιβώτια-ντουλάπες σε σχήμα T-shirt, διακοσμημένες από γνωστούς street artists. Mέσα σε μόλις 9 μήνες έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 10.508 κιλά ρούχων!

Πρόκειται για μiα σύγχρονη και αποτελεσματική εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας, που αποτελεί μία από τις βασικές αρχές για τη βιωσιμότητα του πλανήτη.

 «Κοινωνικό Πλυντήριο»

Το πρώτο Κοινωνικό Πλυντήριο Skip λειτούργησε το 2016, με τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων, στο κέντρο της Αθήνας, με στόχο να παρέχει δωρεάν «πλύσεις αγάπης» σε συνανθρώπους μας που δεν έχουν πρόσβαση σε ρεύμα ή σε βασικές ηλεκτρικές συσκευές.

Για τη λειτουργία του η Unilever εξόπλισε ειδικούς χώρους με επαγγελματικά πλυντήρια και στεγνωτήρια, ενώ ανέλαβε τον συστηματικό ανεφοδιασμό των δομών με απορρυπαντικά Skip και μαλακτικά Cajoline.

Στη συνέχεια, δημιουργήθηκαν και νέα Κοινωνικά Πλυντήρια, με τη συνεργασία των Δήμων Θεσσαλονίκης και Αλίμου. Στα 6,5 χρόνια δράσης του το Κοινωνικό Πλυντήριο Skip, τόσο μέσω των σταθερών δομών του στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τον Άλιμο, όσο και σε έκτακτες περιστάσεις και καταστροφές ανά την Ελλάδα, έχει προσφέρει πάνω από 189.000 πλύσεις αγάπης και έχει πλύνει περισσότερους από 1.500 τόνους ρούχων!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News