1000
Γιορτές σε κλειστό κύκλο αλλά και με μεγάλες αποστάσεις προτείνουν οι ειδικοί, αν και οι θέσεις τους επί μέρους διαφέρουν. Η εικόνα από τον εορταστικό διάκοσμο του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος | SOOC/George Vitsaras

Ρεβεγιόν: όλοι -ειδικοί και μη- έχουν κι από μία γνώμη…

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 15 Δεκεμβρίου 2020, 21:10
Γιορτές σε κλειστό κύκλο αλλά και με μεγάλες αποστάσεις προτείνουν οι ειδικοί, αν και οι θέσεις τους επί μέρους διαφέρουν. Η εικόνα από τον εορταστικό διάκοσμο του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος
|SOOC/George Vitsaras

Ρεβεγιόν: όλοι -ειδικοί και μη- έχουν κι από μία γνώμη…

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 15 Δεκεμβρίου 2020, 21:10

Πόσες διαφορετικές οδηγίες για τα γιορτινά τραπέζια άκουσα μόνο σε μία ημέρα; Πολλές, πάρα πολλές! Και δεν μου τις έδωσαν τηλεφωνικά φίλοι μου γιατροί.

Τις άκουσα σε πέντε δημόσιες τοποθετήσεις που έκαναν είτε πολιτικοί είτε μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Ανθρωποι που ή εκπροσωπούν την κυβέρνηση ή ανήκουν σε εκείνο τον κλειστό κύκλο των ειδικών που καθημερινά συνεδριάζουν και λαμβάνουν αποφάσεις για τη ζωή μας.

Στόχος όλων είναι ένας: να περάσουμε τις γιορτές με ασφάλεια, ώστε να μην αυξηθούν και πάλι τα κρούσματα του κορονοϊού. Πώς, όμως, νομίζουν ότι θα το επιτύχουν; Είναι δυνατόν οι πολίτες να καταλάβουν τι πρέπει να κάνουν, όταν ο καθένας από τους προαναφερθέντες υποστηρίζει και κάτι διαφορετικό; Μήπως θα πρέπει να τους ακούσουμε και στο τέλος της ημέρας να κάνουμε μία σύνθεση τύπου mix & match, ώστε να συνδυάσουμε όποιες βολεύουν τον καθέναν;

Δεν λέω, η πολυφωνία είναι σημαντική για τη δημοκρατία. Ομως σε τόσο σοβαρά θέματα θα έπρεπε υπάρχει συνοχή και κοινή γραμμή σε όλους όσοι εμφανίζονται, ειδικά όταν είναι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και δίνουν οδηγίες.

Παραθέτω, λοιπόν, όσα άκουσα (και από ποιον) τη Δευτέρα…

Βάνα Παπαευαγγέλου*: Μάσκα στα σπίτια και μικρή παρέα

«Τονίζουμε συνεχώς την ανάγκη να είμαστε με μια μικρή παρέα λίγων ανθρώπων όταν είμαστε σε κλειστό χώρο. Εχει υπολογιστεί με μαθηματική ακρίβεια ότι αν σε ένα διαμέρισμα 150 τετραγωνικών μαζευτούν 20 άτομα για περισσότερο από 4 ώρες, ακόμα και αν όλοι φοράνε μάσκα συνεχώς, υπάρχει κίνδυνος διασποράς. Ενώ αν κανείς από τους καλεσμένους δεν φοράει μάσκα και μάλιστα πιάσουν και κανένα τραγουδάκι την ώρα της διασκέδασης, αρκούν μόλις οκτώ λεπτά για να γίνει η διασπορά», ανέφερε τη Δευτέρα η κυρία Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης των 6 μ.μ. από το υπουργείο Υγείας, η οποία συμπλήρωσε ως μέτρα πρόληψης «τον καλό αερισμό του χώρου, μικρή παρέα και τήρηση των αποστάσεων όσο γίνεται».

* Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, εκ των υπευθύνων της ενημέρωσης για την πανδημία, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας

Γκίκας Μαγιορκίνης*: Αν μπορούμε να συναντηθούμε σε εξωτερικούς χώρους

«Εφόσον επιλέξουμε να συναντηθούμε με άλλα νοικοκυριά, υπάρχουν πολύ απλές οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθήσουμε ώστε να συνεισφέρουμε στην περαιτέρω μείωση του επιδημιολογικού φορτίου. Καταρχάς, εάν έχουμε συμπτώματα, δεν πρέπει να συμμετέχουμε. Να φοράμε μάσκες, όπου είναι δυνατόν. Να είναι πολύ καλά αερισμένος ο χώρος, να αποφύγουμε τους εναγκαλισμούς, τα φιλιά σε ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Να διατηρήσουμε έναν μικρό αριθμό ατόμων στις συναντήσεις. Να συναντηθούμε με τα ίδια άτομα σε όλες τις γιορτές. Εάν συναντήσουμε τις ίδιες ομάδες και τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, θα έχουμε πετύχει ένα πολύ σημαντικό σημείο για να μειώσουμε την επιδημία. Και εάν είναι δυνατόν, επειδή κάνει κρύο και καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο, να συναντηθούμε ακόμα και σε ανοιχτούς χώρους, αυτό θα βοηθούσε ακόμα περισσότερο», είπε ο κ. Μαγιορκίνης κατά τη διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης των 6 μ.μ. από το υπουργείο Υγείας.

* Αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας, υπεύθυνος ενημέρωσης για την πανδημία, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας

Στέλιος Πέτσας*: Μέχρι δύο οικογένειες και εννέα άτομα σε κάθε σπίτι

Ο κ. Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα, έθεσε το νομικό πλαίσιο για να παραμείνουμε ασφαλείς από τη μετάδοση του κορονοϊού κατά τους εορτασμούς και τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Σε αντίθεση με τους ειδικούς του υπουργείου Υγείας, που μίλησαν για παρέες ή και συγγενείς, ο κ. Πέτσας είπε ότι το μέτρο που έχει λάβει η κυβέρνηση είναι να μην επιτρέψει τη συγκέντρωση σε σπίτια περισσοτέρων των εννέα ατόμων προερχομένων από δύο οικογένειες. Παράλληλα, θα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, ό,τι ισχύει δηλαδή.

* Κυβερνητικός εκπρόσωπος

Νικόλαος Σύψας*: Καμία επίσκεψη από συγγενείς και φίλους

Σε ευθεία αντίθεση με όσα εξήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, και ακολούθως δημοσιεύτηκαν την Τρίτη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ο καθηγητής είπε ότι δεν πρέπει δεχθούμε καμία επίσκεψη από συγγενείς και φίλους για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, ενώ μίλησε για τον κίνδυνο διασποράς του ιού σε μικρά και μεγάλα ρεβεγιόν.

«Κάθε συνάντηση οικογενειών μπορεί να επιφέρει τη διασπορά. Δεν το λέω αυτό γιατί είμαι κακός αλλά γιατί το βλέπουμε. Τα στοιχεία μας λένε ένα πράγμα: ενδοοικογενειακή διασπορά», τόνισε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, λέγοντας παράλληλα ότι ο ιός έχει περάσει στα σπίτια.

Απαντώντας στο ερώτημα εάν θα πρέπει να βρίσκονται έως εννέα άτομα ή δύο οικογένειες στο εορταστικό τραπέζι, επανέλαβε ότι καμιά οικογένεια δεν πρέπει να θεωρείται ασφαλής και προειδοποίησε ότι ένα γιορτινό τραπέζι θα μπορούσε να καταλήξει «με καλεσμένους αρρώστους ή ακόμη και διασωληνωμένους στο νοσοκομείο».

* Καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπ. Υγείας

Δημήτρης Παρασκευής*: Καλό θα ήταν ένα τεστ δύο μέρες πριν από το ρεβεγιόν

Μιλώντας το απόγευμα της Δευτέρας στην ΕΡΤ τόνισε ότι είναι καλό να παραμείνουμε στον κανόνα των δύο οικογενειών ανά σπίτι και όχι σε παραπάνω οικογένειες. Να τηρηθούν οι συστάσεις για καλό αερισμό του κλειστού χώρου όπου θα βρισκόμαστε και να χρησιμοποιούμε ατομικά σκεύη, χωρίς να μοιραζόμαστε με άλλους τα πιάτα και τα πιρούνια μας. Σε ερώτηση εάν είναι φρόνιμο όσοι βρεθούν σε κάποιο γιορτινό τραπέζι να έχουν κάνει προηγουμένως τεστ κορονοϊού, προκειμένου «να έχουμε το κεφάλι τους ήσυχο», ο καθηγητής απάντησε ότι «αυτό κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως δεν μπορεί να γίνει γενική σύσταση».

Αυτοί οι οποίοι το επιθυμούν, πράγματι θα βοηθούσε σημαντικά, σημείωσε και συμπλήρωσε ότι καλό θα ήταν το τεστ αυτό, να γίνει δύο ή τρεις ημέρες πριν το γιορτινό τραπέζι. «Αυτό μπορεί να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο, όχι να τον μηδενίσει».

* Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπ. Υγείας

Το συμπέρασμα

Εκτός από τις διαφορετικές αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις συγκλίνουσες οδηγίες που έδωσαν την ίδια ημέρα οι πέντε «εντεταλμένοι», άκουσα πολλές ακόμη διαφορετικές απόψεις να διατυπώνονται δημόσια για τα ρεβεγιόν από έξι καθηγητές ή ομότιμους καθηγητές πανεπιστημίων με εξειδίκευση στη Λοιμωξιολογία, την Επιδημιολογία και άλλες συναφείς και μη ειδικότητες.

Και δυστυχώς το φαινόμενο οδηγιών και δημόσιων εμφανίσεων στις οποίες ο καθένας εκφράζει τις δικές του, διαφορετικές απόψεις, ακόμη και όταν δεν αφορούν το επιστημονικό πεδίο, είναι μία άσχημη καθημερινότητα τους τελευταίους μήνες, που οδηγεί πολλούς πολίτες στην αμφισβήτηση και αυξάνει τους αρνητές της τήρησης μέτρων.

Ας ελπίσουμε ότι κάτι παρόμοιο δεν θα συμβεί και με το εμβόλιο…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...