1313
Στο μπολ μπαίνουν όλα μαζί και μετρημένα, τα απαραίτητα συστατικά μιας ισορροπημένης διατροφής | Shutterstock

Τα (πολλά) ρηχά πιάτα είναι ξεπερασμένα, ζήτω τo μπολ

Στο μπολ μπαίνουν όλα μαζί και μετρημένα, τα απαραίτητα συστατικά μιας ισορροπημένης διατροφής
|Shutterstock

Τα (πολλά) ρηχά πιάτα είναι ξεπερασμένα, ζήτω τo μπολ

Ενα μπολ γεμάτο μέχρι τα χείλη με πολύχρωμες τροφές είναι, προφανώς, εξαιρετικά φωτογενές, αισθητικά λοιπόν δεν τίθεται θέμα. Είναι εύκολο να κατανοήσει κανείς την καινούργια τρέλα του Instagram, αλλά και τη μόδα που θέλει να τρώμε το φαγητό μας σε μπολάκια.

Εχει και όνομα η νέα διατροφική τάση: «σαλάτες» ονομάζουμε εμείς αυτό που διεθνώς λέγεται «power bowl» και «μπολ του Βούδα», και όπως μπορείτε με άνεση να υποθέσετε ξεκίνησε από τους χορτοφάγους.

Η «απόλαυση του Βούδα» (ή «Λουοχάν ζάι», που σημαίνει «το χορτοφαγικό πιάτο του ασκητή») είναι ένα πιάτο δημοφιλές στους βουδιστές μοναχούς,  αλλά και ένα από τα πιο διαδεδομένα χορτοφαγικά πιάτα, που σερβίρεται στα περισσότερα κινέζικα εστιατόρια, εντός και εκτός της Κίνας.

A post shared by LowCarb_Leben (@me_and_lowcarb) on

Οσο για το «power bowl», από το οποίο ξεκίνησε ουσιαστικά η εμμονή του Instagram, δεν αφορά αποκλειστικά το πρώτο γεύμα της ημέρας που πρέπει να είναι έξτρα δυναμωτικό, με σμούθις και μπολ με γάλα, ψιλοκομμένα φρούτα και δημητριακά.

Η χρήση του μπολ επεκτάθηκε στην κινόα σε συνδυασμό με μπόλικα λαχανικά και διάφορους σπόρους και ξηρούς καρπούς σε συγκεκριμένες αναλογίες. Και μετά… ξέφυγε εντελώς. Πλάι στα μπολ του Βούδα με σούπερ φουντ, εμφανίστηκαν, επίσης, σούσι μπολ, ακόμη και μπουρίτο μπολ, που γαστρονομικά τουλάχιστον ελάχιστη σχέση έχουν μεταξύ τους, πλην όμως όλα σερβίρονται στο ίδιο σκεύος που φαίνεται ότι σε κάποιο βαθμό συμβάλλει στον εθισμό τους.

«Αν μπορούσα, θα έτρωγα τα πάντα σε μπολ» έχει δηλώσει στον Guardian η Ναϊτζέλα Λόουσον, διάσημη βρετανίδα μαγείρισσα και τηλεπερσόνα, οπότε είναι κατανοητό και το γεγονός ότι στην Αγγλία (και όχι μόνο) οι πωλήσεις των μπολ έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία δύο χρόνια.

Η νέα τρέλα των foodies έχει κατακτήσει και το διάσημο πριγκιπικό ζευγάρι. Καθόλου τυχαίο: είναι νέοι, είναι τρέντι, επιπλέον η Μέγκαν δηλώνει foodie. Μέχρι πριν από έναν χρόνο, μάλιστα, διατηρούσε και ένα σχετικό μπλογκ.

Η είδηση λοιπόν ότι το πρωινό που θα σερβιριστεί στους καλεσμένους του πριγκιπικού γάμου δεν θα είναι καθιστό αλλά θα γίνει στα όρθια και περαστό, με καναπεδάκια και «συνθέσεις» σε μπολάκια, τάραξε πολλούς στη Μεγάλη Βρετανία.

Οπως ήταν αναμενόμενο, αμέσως άρχισε η κριτική. Κάποιοι σχολίασαν ότι τα καθαριστήρια θα κάνουν χρυσές δουλειές την επαύριο, ενώ ο εξπέρ της εθιμοτυπίας Γουίλιαμ Χάνσον δεν έκρυψε την απογοήτευσή του στην εκπομπή του Στιβ Ράιτ στο Radio 2 BBC. «Αυτή η ιδέα με το φαγητό σε μπολ που ανακοίνωσαν δεν είναι και τόσο λαμπρή. Τα μπολ δεν θεωρούνται πολύ αριστοκρατικά, πολύ βασιλικά» παρατήρησε, δείχνοντας όμως στη συνέχεια πραγματική μεγαλοψυχία. «Αλλά (είναι εντάξει) αν πρόκειται για επιλογή του ζευγαριού, σε τελευταία ανάλυση είναι ο γάμος τους»….

Αλλά και πέρα (μακριά) από τους βασιλικούς κύκλους, το φαγητό σε μπολ και σε σουπιέρες –εκτός από τις σούπες και τα δημητριακά- μέχρι πρότινος, επίσης, δεν συνηθιζόταν. Η εντυπωσιακή άνοδός του τα τελευταία χρόνια έχει συνδεθεί με τη σύγχρονη τάση για υγιεινό φαγητό.

Συνήθως σερβίρονται σε αλλεπάλληλες στρώσεις υλικά όπως δημητριακά, όσπρια, ξηροί καρποί, σπόροι, λαχανικά, πρωτεΐνη, ντιπ και σάλτσες, που «συνεργάζονται» καλύτερα μεταξύ τους όταν τα βάζουμε στο κατάλληλο σκεύος το οποίο δεν είναι άλλο από το μπολ.

Οι συνταγές που κυκλοφορούν είναι αναρίθμητες και ο θαυμασμός των σεφ για το φαγητό αυτό απροκάλυπτος. Η ίδια η φύση του σκεύους άλλωστε έχει κάτι που παραπέμπει αμέσως σε θαλπωρή. Πράγμα που υποστηρίζει και η επιστήμη!

Σύμφωνα με τον Τσαρλς Σπενς, ο οποίος μελετά την ψυχολογία των τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ένα ζεστό μπολ στα χέρια μας ενθαρρύνει την αίσθηση της ικανοποίησης.

A post shared by Sonya Okubule (@sonyaokub) on

Το βάρος του, εξάλλου, μας δίνει την ψευδαίσθηση ότι περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα τροφής από αυτή που πραγματικά περιέχει, οπότε τρώμε λιγότερο: «Το βάρος είναι πιθανό να κάνει τον εγκέφαλό σας να πιστεύει ότι το φαγητό είναι πιο χορταστικό». Ακόμη μπορεί να φανεί πιο αρωματικό από ακριβώς το ίδιο φαγητό και σε ίση ποσότητα, σερβιρισμένο σε ρηχό πιάτο, δήλωσε ο Σπενς στην ιστοσελίδα Quartzy.

Σε αντίθεση με τις συνήθειες του προηγούμενου αιώνα, οι οποίες στην ουσία επέμεναν στον διαχωρισμό των τροφών, επιβάλλοντας τα πολλά διαφορετικά πιάτα και μαχαιροπίρουνα στο τραπέζι, στις ημέρες μας η λατρεία του κοίλου σκεύους είναι πλέον γεγονός, και ταυτίζεται κυρίως με την υγιεινή διατροφή.

Μη φανταστείτε βέβαια ότι η Μέγκαν και ο Χάρι θα σερβίρουν στους καλεσμένους τους σαλάτα με κινόα, σπόρους τσία, και βιολογικά αμύγδαλα… Τα πάντα μπορούν να μπουν σε μπολάκι, από χωριάτικη σαλάτα και ταμπουλέ μέχρι σολομό με αγγουράκι και χουνκιάρ, δηλαδή αρνάκι με πουρέ μελιτζάνας.

Στο κάτω κάτω την τελευταία δεκαετία κορυφαίοι σεφ δεν έκαναν τίποτα άλλο από το να «σφαιροποιούν», να φτιάχνουν πουρέδες και ζελέ, με λίγα λόγια να μας παρουσιάζουν πιάτα που τρώγονται χαλαρά με το κουταλάκι όπως οι παιδικές τροφές.

A post shared by Inspiration (@ninimalism) on

Η ανερχόμενη τάση «τρώμε σε μπολάκια» αντανακλά, εξάλλου, μια έντονη επιθυμία να μπουν στην άκρη η εθιμοτυπία και οι επισημότητες, επισημαίνει ο Guardian. Και όπως αποδεικνύεται, αυτή η επιθυμία επικρατεί ακόμη και στην στρατόσφαιρα των υπερ-πλουσίων.

Μπορεί, λοιπόν, εδώ στη Δύση να μη ρουφάμε τα υπολείμματα της σούπας μας (δοκιμάστε το είναι τέλειο) κατευθείαν από το μπολ όπως οι Ιάπωνες (κάτι απόλυτα συμβατό με την κουλτούρα τους), αλλά επιτέλους, αντίθετα από ένα επίσημο καθιστό γεύμα που μπορεί να σε καθηλώσει για ώρα πλάι σε κάποιον ανεπιθύμητο, ένα πάρτι ορθίων με μπολάκια στο χέρι επιτρέπει στους καλεσμένους να κυκλοφορούν αποφεύγοντας ταυτόχρονα πιθανές παγίδες. Οπότε δεν είναι να απορεί κανείς γιατί η Μέγκαν και ο Χάρι το έχουν, επίσης, λατρέψει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News