483
Πολλές οι εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, λίγες όμως οι αξιόπιστες ως προς την ασφάλειά τους | Shutterstock

Διεθνής Αμνηστία: Snapchat και Skype ευάλωτα σε υποκλοπές

Protagon Team Protagon Team 28 Οκτωβρίου 2016, 19:58
Πολλές οι εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, λίγες όμως οι αξιόπιστες ως προς την ασφάλειά τους
|Shutterstock

Διεθνής Αμνηστία: Snapchat και Skype ευάλωτα σε υποκλοπές

Protagon Team Protagon Team 28 Οκτωβρίου 2016, 19:58

Είναι από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων: Snapchat, Skype και το σύστημα των τηλεφώνων της BlackBerry, BBM, αριθμούν εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως. Και όμως, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, δεν τηρούν ούτε τους βασικούς κανόνες για την ασφάλεια των συνομιλιών.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιταλική εφημερίδα la Repubblica, σύμφωνα με έρευνα της Αμνηστίας, που διενεργήθηκε μυστικά, αυτή η έλλειψη των υπηρεσιών έχει σημαντικές επιπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς αφήνει τους χρήστες, καθώς και πολλούς ακτιβιστές, εκτεθειμένους απέναντι σε επίδοξους… εισβολείς στις προσωπικές τους συνομιλίες.

«Αν πιστεύετε πως οι υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων είναι αμιγώς προσωπικές, μάλλον θα εκπλαγείτε», δήλωσε ο Σερίφ Ελ Σαγιέντ Αλι, επικεφαλής της ομάδας της Διεθνούς Αμνηστίας για την τεχνολογία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Amnesty-International-Encryption-Rankings

Η έρευνα αφορούσε τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες ανταλλαγής μηνυμάτων, συμπεριλαμβανομένου του Messenger του Facebook, την εφαρμογή του WhatsApp, το iMessage και το Facetime της Apple, το Allo, το Duo και τα Hangouts της Google, το QQ και το Wechat της κινεζικής Tencent και την εφαρμογή Telegram.

H Apple και η Facebook σημείωσαν πρωτιά, καθώς αποδείχθηκε πως διαθέτουν τις πιο ασφαλείς υπηρεσίες. Τελευταία στη λίστα η κινεζική Tencent, ενώ η Blackberry και η Snapchat βρέθηκαν δεύτερη και τρίτη από το τέλος αντίστοιχα.

Ο βασικός προβληματισμός της Αμνηστίας, ως προς τις ελλείψεις αυτών των υπηρεσιών, είναι πως δεν διαθέτουν αξιόπιστα συστήματα κρυπτογράφησης δεδομένων.

WhatsApp-Android-e1441334577402
Περίπου δύο δισεκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως για την υπηρεσία μηνυμάτων του Facebook (Messenger) και το WhatsApp (REUTERS)

Η κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο (end to end) θεωρείται η πιο ασφαλής μέθοδος για εφαρμογές μηνυμάτων, καθώς επιτρέπει μόνο σε εκείνους που συμμετέχουν στην εκάστοτε «συζήτηση» να έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενό της. Κωδικοποιεί, δηλαδή, τα γραφόμενα ή τα δεδομένα που ανταλλάσσουν και αποκλείει οποιονδήποτε τρίτο.

Στην περίπτωση του BBM της BlackBerry η κρυπτογράφηση προσφέρεται ως υπηρεσία επί πληρωμή, ενώ το Snapchat, το Skype και οι υπηρεσίες της Tencent δεν διαθέτουν καν σύστημα κρυπτογράφησης!

Οι αριθμοί δείχνουν και το μέγεθος του προβλήματος: Περισσότεροι από 100 εκατ. άνθρωποι χρησιμοποιούν κάθε μέρα το Snapchat, ενώ δύο δισ. χρησιμοποιούν την υπηρεσία μηνυμάτων του Facebook (Messenger) και το WhatsApp.

Η «βαθμολόγηση» των εταιρειών βασίστηκε στη διαφάνειά τους ως προς την ασφάλεια των υπηρεσιών που προσφέρουν. Και ενώ οι περισσότερες υποστηρίζουν πως δίνουν μεγάλη σημασία σε ζητήματα ασφάλειας, οι πράξεις τους και ο τρόπος που οι εφαρμογές τους έχουν στηθεί, δείχνουν ακριβώς το αντίθετο.

Ιδίως για την εφαρμογή του Snapchat, η Αμνηστία αναφέρει πως «ακόμα και αν δεσμεύεται πως έχει δώσει έμφαση σε ζητήματα ασφάλειας, στην πραγματικότητα δεν κάνει και πολλά για να προστατεύσει τους χρήστες της».
facebook-secret-conversations

Το Facebook βρέθηκε ψηλά στην κατάταξη επιτυχούς κρυπτογράφησης, γιατί είναι από τα θεμελιώδη του χαρακτηριστικά. Πριν λίγο καιρό μάλιστα, η εταιρεία ανακοίνωσε το νέο της χαρακτηριστικό για «μυστικές συζητήσεις», που αξιοποιούν αυτόν ακριβώς τον τύπο κρυπτογράφησης και διαγράφονται μετά από λίγες ώρες – ο χρήστης επιλέγει το πόσες.

Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για το Messenger…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...