518
| Χρυσαυγή Μπόμπολα

Γιορτινό τραπέζι: Ψητό χοιρινό με πετσούλα «κρατς»

Χρυσαυγή Μπόμπολα 21 Δεκεμβρίου 2018, 14:30

Γιορτινό τραπέζι: Ψητό χοιρινό με πετσούλα «κρατς»

Χρυσαυγή Μπόμπολα 21 Δεκεμβρίου 2018, 14:30

Είναι μια πανεύκολη συνταγή, η οποία το μόνο που χρειάζεται είναι χρόνος. Χρόνος ψησίματος στο φούρνο και τίποτε άλλο!

Βάλτε το ταψί με το χοιρινό στον φούρνο την παραμονή των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς και «ξεχάστε» το! Βγάλτε το ψητό 10 λεπτά πριν από το σερβίρισμα και θα έχετε ένα κρέας …λουκούμι, που λιώνει στο στόμα.

Και θα εκτιμήσετε τη συνταγή πολύ περισσότερο αν είστε λάτρης της τραγανής πέτσας, που μόλις την δαγκώσεις ακούς τον ήχο του σπασίματος (κρααατς) στο στόμα!

Για το χοιρινό στον φούρνο με τραγανή πέτσα θα χρειαστείτε τα εξής

Υλικά

  • 1 κομμάτι χοιρινού 2 με 2 ½ κιλά – κατά προτίμηση πλάτη
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • λίγο λάδι για την επάλειψη
  • 4-5 σκελίδες σκόρδο

Μέθοδος

Το σημαντικό σε αυτό το φαγητό είναι ο σωστός τρόπος που θα χαραχτεί  το κρέας και ο σωστός τρόπος ψησίματος. Λέμε, λοιπόν, στον κρεοπώλη μας να το χαράξει με τέτοιο τρόπο στην πέτσα του, ώστε το μαχαίρι να μη διαπεράσει το λίπος, που βρίσκεται κάτω από την πέτσα και να μη φτάσει στο κρέας. Πρέπει ουσιαστικά να χαραχτεί μόνο η σκληρή του πέτσα και τίποτε άλλο.

Μόλις εξασφαλίσουμε το σωστό κομμάτι κρέατος, προχωράμε στη διαδικασία.

Το πλένουμε και το αφήνουμε να στραγγίσει. Το σκουπίζουμε με μια πετσέτα ή με χαρτί κουζίνας πολύ καλά, ώστε να μην έχει καθόλου υγρασία πάνω του.

Το αλείφουμε με λάδι με τα χέρια μας. Δεν χρειάζεται πολύ. Ίσα – ίσα να περαστεί όλο καλά για να κολλάει πάνω του το αλάτι. Το αλατίζουμε πολύ καλά και τρίβουμε πάνω του φρέσκο πιπέρι. Τώρα με τα χέρια μας το τρίβουμε έντονα, ώστε το αλατοπίπερο να μπει μέσα στις χαρακιές της πετσούλας.

Κάνουμε μερικές τρύπες στο κάτω μέρος του κρέατος (όχι από τη μεριά της πέτσας) και βάζουμε μέσα σε κάθε τρύπα μια σκελίδα σκόρδο, συνολικά 4-5 σκελίδες.

Το κρέας είναι έτοιμο να το βάλουμε στον ήδη προθερμασμένο φούρνο .

Το τοποθετούμε σε σχάρα και από κάτω βάζουμε ένα ταψάκι στο οποίο έχουμε ρίξει νερό, για να μην καεί όταν θα πέφτουν υγρά από το χοιρινό.

Τα πρώτα 20 λεπτά βάζουμε τον φούρνο στη μεγαλύτερη θερμοκρασία, στο γκριλ, και θα διαπιστώσουμε πως η πέτσα του αρχίζει να κάνει φουσκάλες.

Κατόπιν, αφού περάσει το πρώτο 20λεπτο, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170 βαθμούς στο αερόθερμο ή, αν δεν έχουμε, στις αντιστάσεις.

Υπολογίστε ότι για κάθε μισό κιλό κρέας το ψήσιμο είναι 35-40 λεπτά, (χωρίς να συμπεριλάβουμε  το πρώτο εικοσάλεπτο που ψήθηκε στο γκριλ).

Δηλαδή ένα κομμάτι χοιρινού με βάρος 2 κιλά θα το ψήσουμε για 2 ώρες και 40 λεπτά περίπου, ενώ για ένα κομμάτι κρέατος 2½ κιλών θα ψήσουμε 3 ώρες και 20 λεπτά, κ.ο.κ.  Σερβίρουμε το χοιρινό αμέσως μόλις βγει από τον φούρνο κόβοντάς το σε φέτες εκεί που είναι οι χαρακιές της πέτσας.

Αυτό που πρέπει να προσέξουμε καθ’ όλη την διαδικασία του ψησίματος είναι να ελέγχουμε συχνά το φούρνο να μην ξεμείνει το ταψί από νερό και καεί. Επίσης, αν δεν διαθέτουμε σχάρα, μπορούμε να βάλουμε το χοιρινό σε ταψί και να ακολουθήσουμε την ίδια ακριβώς διαδικασία προσθέτοντας λίγο – λίγο νερό στο ταψάκι που ψήνεται, για να μη στεγνώσει και κολλήσει.

* Η Χρυσαυγή Μπόμπολα διατηρεί το food blog Food for Thought. Συνταγές της δημοσιεύονται στο Bostanistas.gr