226
Σερβίρουμε τη μαροκινή σαλάτα με αραβική πίτα | Εύη Σκούρα

Μαροκινά ρεβίθια με κινόα

Εύη Σκούρα 8 Οκτωβρίου 2018, 10:30
Σερβίρουμε τη μαροκινή σαλάτα με αραβική πίτα
|Εύη Σκούρα

Μαροκινά ρεβίθια με κινόα

Εύη Σκούρα 8 Οκτωβρίου 2018, 10:30

Στις χώρες της βόρειας Αφρικής πολύ συχνά “μπερδεύουν” αλμυρές και γλυκές γεύσεις, παίζοντας με τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούν στις συνταγές τους. Αυτή η συνταγή για ρεβίθια με διάφορα μπαχαρικά και μυρωδικά, ντομάτες και χουρμάδες, συνοδεύεται με κουσκούς. Εγώ είπα να την συνοδέψω με κινόα, για να αποφύγουμε τη γλουτένη, αλλά και για να εκμεταλλευτούμε τις σημαντικές θρεπτικές ουσίες που μας προσφέρει.

Η κινόα αποτελεί πηγή πλήρους πρωτεΐνης, σε αντίθεση με την πλειοψηφία των φυτικών τροφών. Σε αντίθεση με το ρύζι ή το σιτάρι, τα οποία έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λυσίνη (κυρίως) και ισολευκίνη, η κινόα περιέχει ισορροπημένη περιεκτικότητα σε απαραίτητα αμινοξέα για τους ανθρώπους, κάνοντας την ασυνήθιστα πλήρες είδος διατροφής. Είναι, επίσης, πλούσια σε πρωτεΐνες και λιπαρά Ω3, που ωφελούν την καρδιά, είναι καλή πηγή ασβεστίου, φωσφόρου, μαγγανίου, μαγνησίου, καλίου και σίδηρου και καλή πηγή φυτικών ινών.

Ιδανική για όσους έχουν δυσανεξία στην γλουτένη, η κινόα είναι εύπεπτη, θεωρείται αντιοξειδωτική, μακροβιοτική, ιδανική για ηλικιωμένα άτομα, καθώς ανεβάζει τον αιματοκρίτη και λέγεται πως βοηθάει στην αιμάτωση του εγκεφάλου, στη συγκέντρωση και στην πνευματική απόδοση.

Τα ρεβίθια είναι πλούσια σε μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και βιταμίνες Β & Ε. Έχουν μεγάλη θρεπτική αξία, όπως άλλωστε όλα τα όσπρια, και μηδενική περιεκτικότητα σε νάτριο, γι’ αυτό και είναι ιδανική τροφή για όσους πάσχουν από υπέρταση. Κυρίως, όμως, τα ρεβίθια είναι πλούσια πηγή πρωτεΐνης, υδατανθράκων και φυτικών ινών.

Δείτε τη συνταγή εδώ.