352
Κάντε την πίτα σχετικά λεπτή | Χρυσαυγή Μπόμπολα

Χορτόπιτα, με πολύ μεράκι και καλή προετοιμασία

Χρυσαυγή Μπόμπολα 31 Αυγούστου 2018, 16:35
Κάντε την πίτα σχετικά λεπτή
|Χρυσαυγή Μπόμπολα

Χορτόπιτα, με πολύ μεράκι και καλή προετοιμασία

Χρυσαυγή Μπόμπολα 31 Αυγούστου 2018, 16:35

Αν θέλεις να φτιάξεις μια χορτόπιτα με τα όλα της, σου τρώει χρόνο. Πολύ χρόνο. Καθάρισε, πλύνε, ψιλόκοψε ένα σωρό χορταρικά και μυρωδικά. Μιλάμε για πολύ δουλειά. Από την άλλη, επειδή δεν είναι ακριβώς μετρήσιμα όλα αυτά τα υλικά, υπάρχει ένα θεματάκι, πώς στο καλό θα αποδοθεί όσο γίνεται με μεγαλύτερη ακρίβεια η συνταγή. Έτσι προχθές  πήγα στη μητέρα μου -την πρώτη διδάξασα της χορτόπιτας-  και κάναμε μαζί όλη την “βρόμικη δουλειά”. Καθαρίσαμε, πλύναμε, κάναμε ματσάκια και ψιλοκόψαμε όλα τα μυρωδικά και χόρτα που χρειάστηκαν για δύο μέτρια ταψιά πίτας.

Εδώ να σημειώσω μερικά πράγματα που χρειάζεται να γνωρίζετε εάν μπείτε στον κόπο να φτιάξετε αυτό το υπέροχο, χορτοφαγικό φαγητό. Την χορτόπιτα έτσι την έφτιαχνε η γιαγιά μου. Ξέρετε ότι  τότε ούτε δοσομετρητές υπήρχαν, ούτε συνταγές, ούτε πολυτέλειες. Υπήρχε όμως το έμπειρο και αξεπέραστο μάτι. Με το μάτι λοιπόν ζύγιζαν και έφτιαχναν τα πάντα.

Η συνταγή μεταλαμπαδεύτηκε στην μητέρα μου που συνέχισε και αυτή την παράδοση του γερακίσιου  ματιού. Έτσι όταν έπρεπε να την μάθω εγώ, που ζήτησα να ζυγίσουμε και να μετρήσουμε τα υλικά ήταν κομματάκι δύσκολο. Τέλος πάντων. Έγινε και αυτό. Μόνο που η δόση βγαίνει για δύο μέτρια ταψιά φούρνου (ή μεγαλούτσικα πιρέξ) αν θέλετε να την κάνετε τόσο λεπτή όσο της φωτογραφίας, που αυτό και σας προτείνω.

Επίσης η χορτόπιτα δεν θέλει πολύ αλάτι. Μη ρωτάτε… δεν ξέρω το γιατί. Εκτός του ότι μπαίνει τυρί φέτα, που όμως και αυτό δεν είναι ικανό να την αλατίσει πλήρως , θα χρειαστεί αυτή η ποσότητα που δίνω, δηλαδή γύρω στο ένα γεμάτο κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Θα μου πείτε το αλάτι είναι υποκειμενικό. Εδώ όμως νομίζω ότι πρέπει να με ακούσετε. Αν βγει η πίτα αλμυρή απλά δεν τρώγεται. Και το χόρτο δεν το θέλει το πολύ αλάτι. Σε κάθε περίπτωση, εγώ προτείνω τη συγκεκριμένη δοσολογία και εσείς μπορείτε να πράξετε αυτοβούλως.

Παρακάτω δίνω τη συνταγή και θα προσπαθήσω να είμαι όσο το δυνατόν πιο αναλυτική και κατατοπιστική, δίνοντάς σας όλες τις λεπτομέρειες και τα σημεία που θα πρέπει να προσέξετε κατά την παρασκευή της.  Για όλες εσάς που θα την φτιάξετε για πρώτη φορά, να ευχηθώ καλή επιτυχία.

Δείτε εδώ τη συνταγή