299
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραβρέθηκε με φυσική παρουσία το παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ στο Νταβόςόπυ συναντήθηκε με επιχειρηματίες, επιστήμονες και πολιτικούς ηγέτες στο Νταβός για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ανοικοδόμηση της χώρας. | EPA/Radek Pietruszka POLAND OUT

Ζελένσκι προς Τραμπ: Ελα στο Κίεβο να λήξεις τον πόλεμο

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2024, 12:45
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραβρέθηκε με φυσική παρουσία το παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ στο Νταβόςόπυ συναντήθηκε με επιχειρηματίες, επιστήμονες και πολιτικούς ηγέτες στο Νταβός για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ανοικοδόμηση της χώρας.
|EPA/Radek Pietruszka POLAND OUT

Ζελένσκι προς Τραμπ: Ελα στο Κίεβο να λήξεις τον πόλεμο

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2024, 12:45

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προσκάλεσε τον Ντόναλντ Τραμπ στο Κίεβο, αλλά υπό έναν όρο. Ο ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ θα ήταν ευπρόσδεκτος στην ουκρανική πρωτεύουσα – εφόσον μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο με τη Ρωσία εντός 24 ωρών, όπως έχει υποσχεθεί.

Ο Τραμπ έχει καυχηθεί ότι, αν ήταν πρόεδρος, θα μπορούσε να τερματίσει αμέσως τον πόλεμο ασκώντας πίεση στον Ζελένσκι και στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να συμφώνησαν σε μια διευθέτηση, επιμένοντας ότι έχει καλή σχέση και με τους δύο ηγέτες, αναφέρει το Politico. Ο Τραμπ, κατά τη διάρκεια της πολιτικής του καριέρας, έχει επανειλημμένα επιτεθεί στον Πούτιν.

«Ναι, σε παρακαλώ, Ντόναλντ Τραμπ – σε προσκαλώ στην Ουκρανία, στο Κίεβο», είπε ο Ζελένσκι, σε συνέντευξή του που στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 4 News. «Αν μπορείς να σταματήσεις τον πόλεμο μέσα σε 24 ώρες, νομίζω ότι θα ήταν αρκετό να έρθεις στο Κίεβο, οποιαδήποτε μέρα είμαι εδώ».

Ο Ζελένσκι πρόσθεσε ότι, αν ο Τραμπ έχει βρει μία «φόρμουλα» για τον τερματισμό του πολέμου, θέλει να μάθει ποια είναι αυτή.

Προσέγγιση ενόψει εκλογών

Αν και η Ουκρανία ανυπομονεί να καλλιεργήσει δεσμούς με τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο -που παραμένει φαβορί- και τους συμμάχους του πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, ο Ζελένσκι έχει κάθε λόγο να είναι επιφυλακτικός με τον άνθρωπο που δεν δείχνει διατεθειμένος να στηρίξει την αντίσταση της Ουκρανίας κατά της ρωσικής εισβολής.

Πράγματι, ο Τραμπ έχει επαινέσει τον Πούτιν ότι είναι «έξυπνος» καταλαμβάνοντας «μια πραγματικά τεράστια τοποθεσία, ένα μεγάλο κομμάτι γης με πολλούς ανθρώπους», ενώ δέχεται μόνο ένα σχετικά μικρό χτύπημα κυρώσεων.

Ενώ βρισκόταν στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ παραπέμφθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων αφού ισχυρίστηκε ότι πίεσε τον Ζελένσκι να συνεχίσει πολιτικά υποκινούμενες έρευνες που θα μπορούσαν να βλάψουν την υποψηφιότητα του Τζο Μπάιντεν για τον Λευκό Οίκο, ενώ το Κίεβο ζητούσε περισσότερους πυραύλους από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...