411
| INTIMEnews

Υπόθεση Novartis: Στο αρχείο η δικογραφία για Αδωνι Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλο

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2022, 13:37
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/01/2022, 15;28
|INTIMEnews

Υπόθεση Novartis: Στο αρχείο η δικογραφία για Αδωνι Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλο

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2022, 13:37
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/01/2022, 15;28

Στο αρχείο τίθεται η έρευνα των Οικονομικών Εισαγγελέων όσον αφορά ενδεχόμενη ποινική εμπλοκή των πρώην υπουργών Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλου στην υπόθεση της Novartis.

Πρόκειται για τα δυο τελευταία πολιτικά πρόσωπα για τα οποία η σχετική δικογραφία παρέμενε ανοιχτή, καθώς για τα υπόλοιπα οκτώ είχε επίσης αρχειοθετηθεί.

Η αρχειοθέτηση εγκρίθηκε με τη σύμφωνη γνώμη του επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας Χρήστου Μπαρδάκη.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης «εκ του υπάρχοντος αποδεκτικού υλικού δεν προκύπτουν πράξεις ή παραλείψεις του πρώην υπ. Υγείας Α. Γεωργιάδη που να δύνανται να συσχετισθούν με πιθανή πράξη παθητικής δωροδοκίας-δωροληψίας πολιτικών αξιωματούχων. Ως εκ τούτου και οι αιτιάσεις του μάρτυρα με την κωδική ονομασία Κελέση δεν βρίσκουν έρεισμα στο ως άνω αποδεικτικό υλικό. Δεν προέκυψαν επίσης πραγματικά περιστατικά ικανά να θεμελιώσουν την αντικειμενική υπόσταση του εγκλήματος της νομιμοποιήσεως εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα».

Συγκεκριμένα, για τον νυν υπουργό Ανάπτυξης, Αδωνι Γεωργιάδη, μία εκ των επικούρων εισαγγελέων είχε τη γνώμη ότι έπρεπε να ζητηθεί η άδεια της Βουλής και να κληθεί ο υπουργός σε εξηγήσεις. Ωστόσο, με την άποψη αυτή δεν συντάχθηκαν οι άλλοι δυο επίκουροι εισαγγελείς, ούτε ο επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας, αλλά ούτε και ο εποπτεύων την έρευνα εισαγγελέας Παναγιώτης Καψιμάλης.

«Μετά από τέσσερα χρόνια προκαταρκτικής εξέτασης, όπου την εκκρεμή δικογραφία εξονυχιστικά ερεύνησαν επτά εισαγγελείς Πλημμελειοδικών και Εφετών, η Δικαιοσύνη θεσμικά μίλησε και έθεσε στο αρχείο την υπόθεση, επειδή ο Αδωνις Γεωργιάδης, αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και υπουργός Ανάπτυξης, δεν τέλεσε κανένα αδίκημα. Μετά από 33 χρόνια μαχόμενης δικηγορίας νομιμοποιούμαι να υποστηρίξω ότι ευτυχώς στο δικαϊκό μας σύστημα οι μάρτυρες χωρίς πρόσωπο είναι απόλυτα αναξιόπιστοι», δήλωσε ο συνήγορος του κ. Γεωργιάδη, Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Υπέρ της αρχειοθέτησης για τον πρώην Επίτροπο, Δημήτρη Αβραμόπουλο, τάχθηκαν ομόφωνα οι τρεις επίκουροι εισαγγελείς.

Το μόνο πολιτικό πρόσωπο για το οποίο ο φάκελος μένει ανοικτός, είναι ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και πρώην υπουργός, Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος έχει ζητήσει ο ίδιος την άμεση εκκαθάριση της υπόθεσης από τη Δικαιοσύνη.

«Τίποτε δεν σταθεί εμπόδιο στην αποκάλυψη της σκευωρίας και κανείς από τους πολιτικούς σκευωρούς δεν θα αποφύγει την κατά νόμο λογοδοσία και τιμωρία. Τίποτε λιγότερο δεν είναι αρκετό. Κι ούτε λόγος για βουλευτική ασυλία ή για το νόμο περί ευθύνης των υπουργών. Θα τους νικήσω με τα όπλα που διαθέτουν όλοι οι Έλληνες και όλες οι Ελληνίδες χωρίς προνόμια και προσχήματα», ανέφερε στη σχετική δήλωσή του ο πρώην υπουργός.

H ανακρίτρια που ανέλαβε την υπόθεση, έχει ταχθεί υπέρ της παραγραφής του αδικήματος που αποδίδεται στον Ανδρέα Λοβέρδο, με αντίθετη την εισαγγελική εισήγηση. Την υπόθεση θα κρίνει Δικαστικό Συμβούλιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...