239
Κρούσμα με συμπτωματολογία συμβατή με την ευλογιά των πιθήκων εντοπίστηκε στην Ελλάδα, ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, ο οποίος ενημερώθηκε για το περιστατικό από το Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» | InTime News / ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Υποπτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων στο «Ανδρέας Συγγρός»

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2022, 22:16
Κρούσμα με συμπτωματολογία συμβατή με την ευλογιά των πιθήκων εντοπίστηκε στην Ελλάδα, ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, ο οποίος ενημερώθηκε για το περιστατικό από το Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός»
|InTime News / ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Υποπτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων στο «Ανδρέας Συγγρός»

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2022, 22:16

Κρούσμα με κλινική συμπτωματολογία συμβατή με το νόσημα της ευλογιάς των πιθήκων (monkeypox) δηλώθηκε στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) από το Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» την Τετάρτη.

Πρόκειται για άνδρα ο οποίος ταξίδεψε στην Πορτογαλία πρόσφατα και ο οποίος νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση, σύμφωνα με τον Οργανισμό.

Τις επόμενες ώρες αναμένεται η γονιδιωματική επιβεβαίωση του ιού της ευλογιάς των πιθήκων από το Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ.

Αναλυτικά, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε: «Σήμερα 08/06/2022 δηλώθηκε στον ΕΟΔΥ κρούσμα με κλινική συμπτωματολογία συμβατή με το νόσημα από το Νοσοκομείο “Ανδρέας Συγγρός”. Πρόκειται για άνδρα με πρόσφατο ταξίδι στην Πορτογαλία.

Ο αρχικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του Οργανισμού για είδη non-variola orthopox ιών, στα οποία συγκαταλέγεται και ο ιός της ευλογίας των πιθήκων, ήταν θετικός.

Τα δείγματα έχουν αποσταλεί στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ για τη γονιδιωματική επιβεβαίωση του ιού της ευλογιάς των πιθήκων.

Ο ασθενής νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση».

Επισημαίνει, εξάλλου, πως «έως και τις 7 Ιουνίου έχουν καταγραφεί συνολικά 577 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε 18 χώρες της Ευρώπης, καθώς και 437 κρούσματα σε 10 χώρες εκτός Ευρώπης» και τονίζει πως σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα «ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό εξακολουθεί να είναι χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη και το νόσημα χαρακτηρίζεται από μικρή σχετικά μεταδοτικότητα».

♦ Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες για την ευλογιά των πιθήκων από την επίσημη πύλη του ΕΟΔΥ κάνοντας κλικ εδώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...