367
Ο Ρίτσαρντ Μαρλς, η Πένι Γουόνγκ, ο Αντονι Μπλίνκεν και ο Λόιντ Οστιν στην Ουάσινγκτον | REUTERS/Kevin Lamarque

Υπό τον φόβο της Κίνας οι ΗΠΑ στέλνουν κι άλλα πυρηνικά βομβαρδιστικά στην Αυστραλία

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2022, 16:38
Ο Ρίτσαρντ Μαρλς, η Πένι Γουόνγκ, ο Αντονι Μπλίνκεν και ο Λόιντ Οστιν στην Ουάσινγκτον
|REUTERS/Kevin Lamarque

Υπό τον φόβο της Κίνας οι ΗΠΑ στέλνουν κι άλλα πυρηνικά βομβαρδιστικά στην Αυστραλία

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2022, 16:38

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να ενισχύσουν τη στρατιωτική παρουσία τους στην Αυστραλία, καθώς η Κίνα επεκτείνει την επιρροή της στον Ειρηνικό.

Συγκεκριμένα, θα αναπτυχθούν πυρηνικά βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς, ενώ θα αυξηθούν τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη, τα αμερικανικά στρατεύματα και οι επισκέψεις από πλοία του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ.

Παράλληλα, η Ιαπωνία αύξησε τον στόχο της για στρατιωτικές δαπάνες τα επόμενα πέντε χρόνια, καθώς η χώρα επιδιώκει να ενισχύσει την άμυνά της κατά της επεκτατικής απειλής της Κίνας στην περιοχή.

Η κίνηση αυτή, σημειώνουν οι Times, αντανακλά τις ανησυχίες για την ασφάλεια που εντάθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τις κινεζικές απειλές στην Ταϊβάν και την αυξημένη δοκιμή διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα, συμπεριλαμβανομένης μιας πτήσης πάνω από την Ιαπωνία τον Οκτώβριο.

Ο Ρίτσαρντ Μαρλς, υπουργός Αμυνας της Αυστραλίας και η Πένι Γουόνγκ, υπουργός Εξωτερικών, συναντήθηκαν στην Ουάσιγκτον με τον Λόιντ Οστιν, υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, και τον Αντονι Μπλίνκεν, υπουργό Εξωτερικών, για τις ετήσιες αμυντικές συνομιλίες μεταξύ των δυο χωρών.

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην προτεινόμενη από την Αυστραλία απόκτηση στόλου πυρηνικών υποβρυχίων με τη χρήση αμερικανικής ή βρετανικής τεχνολογίας ή ενός συνδυασμού και των δύο. Ο νέος στόλος όμως, απέχει τουλάχιστον 15 χρόνια, που σημαίνει ότι η Αυστραλία θα αντιμετωπίζει για όλο αυτό το διάστημα κενά στην άμυνα, καθώς ο παλαιός στόλος των συμβατικά τροφοδοτούμενων υποβρυχίων πλησιάζει στο τέλος της επιχειρησιακής ζωής τους.

Το επίσημο ανακοινωθέν υποσχέθηκε «ενισχυμένη» αεροπορική συνεργασία μέσω της εκ περιτροπής ανάπτυξης αμερικανικών αεροσκαφών στην Αυστραλία, εκπαίδευσης και ασκήσεων.

Η Ουάσινγκτον έχει ήδη σχέδια για κατασκευή νέων εγκαταστάσεων για έξι αεροσκάφη B-52 στην αεροπορική βάση Τίνταλ, νότια του Ντάργουιν, όπου χιλιάδες αμερικανοί πεζοναύτες έχουν υπηρετήσει από το 2012.

Ο Μαρλς και ο Οστιν θα συναντηθούν με τον Μπεν Γουάλας, τον βρετανό υπουργό Αμυνας, στο Πεντάγωνο αργότερα αυτήν την εβδομάδα. Θα είναι η πρώτη συνάντηση στο πλαίσιο του τριμερούς συμφώνου ασφαλείας του Aukus, που ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021 και προκάλεσε την οργή της Γαλλίας.

Στο πλαίσιο του συμφώνου, ΗΠΑ και Βρετανία θα βοηθήσουν την Αυστραλία στην απόκτηση πυρηνικών υποβρυχίων.

Η Αυστραλία πλησιάζει στην ολοκλήρωση της έκθεσης για τις ένοπλες δυνάμεις της, μετά την οποία θα καταλήξει στον τύπο πυρηνικού υποβρυχίου που θα χρησιμοποιήσει στο πλαίσιο της συμφωνίας Aukus.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...