1063
Ο Νίκος Ανδρουλάκης στην παρέμβασή του στη Βουλή την Τετάρτη όταν αναφέρθηκε στα «ποτά» που ήπιαν κυβερνητικά στελέχη με επιχειρηματία | Dimitris Kapantais / SOOC

Υπήρχε προσυνεννόηση ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση δυσπιστίας; Η κυβέρνηση στριμώχνει Ανδρουλάκη

Protagon Team Protagon Team 28 Μαρτίου 2024, 09:36
Ο Νίκος Ανδρουλάκης στην παρέμβασή του στη Βουλή την Τετάρτη όταν αναφέρθηκε στα «ποτά» που ήπιαν κυβερνητικά στελέχη με επιχειρηματία
|Dimitris Kapantais / SOOC

Υπήρχε προσυνεννόηση ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση δυσπιστίας; Η κυβέρνηση στριμώχνει Ανδρουλάκη

Protagon Team Protagon Team 28 Μαρτίου 2024, 09:36

Θέμα «προσυνεννόησης» ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης έθεσε στην ομιλία του στη Βουλή, αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Παύλος Μαρινάκης, καθώς από την κυβερνητική πλειοψηφία επιχειρείται να περιγραφεί η όλη πρόταση ως μια ανίερη συμμαχία κομμάτων της Αριστεράς με τη στήριξη εκδοτικών-επιχειρηματικών συμφερόντων.

Ο κ. Μαρινάκης πιάστηκε από μια αναφορά του Νίκου Παππά, βουλευτή Νοτίου Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ και εκ των υποστηρικτών του Στέφανου Κασσελάκη. Είπε ότι στον τηλεοπτικό σταθμό Action24, ο πρώην υπουργός των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «μαρτύρησε ή του ξέφυγε», ότι υπήρχε και προσυνεννόηση μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, άρα όχι απλώς η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας έγινε με φοβερά αντανακλαστικά, αλλά προετοιμαζόταν από ό,τι φαίνεται από το ΠΑΣΟΚ και από τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο κ. Μαρινάκης.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «αυτός ήταν και ο λόγος που ήρθε σήμερα Τετάρτη, ο κ. Ανδρουλάκης, ενώ αυτό έχει γίνει πολλές μέρες πριν, και για αντιπερισπασμό, προσπάθησε να χρησιμοποιήσει δημοσιεύματα για κοινωνικές συναντήσεις, και να πετάξει λάσπη σε μία κυβέρνηση η οποία, και την Κυριακή και τη Δευτέρα και την Τρίτη, παντού, (…) είπαμε την αλήθεια όπως ακριβώς είναι».

Ο κ. Μαρινάκης αναφερόταν στον ισχυρισμό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο οποίος λίγο νωρίτερα και μετά την ομιλία του Κώστα Αχ. Καραμανλή περί «θυρωρών της διαπλοκής», είχε υποστηρίξει ότι την περασμένη Κυριακή, μετά δηλαδή το επίμαχο δημοσίευμα περί «μονταζιέρας στα Τέμπη» του «Βήματος της Κυριακής», δύο στελέχη της κυβέρνησης έπιναν ποτά με τον εκδότη της εφημερίδας (τον οποίο, στο μεταξύ, κανείς δεν κατονομάζει).

«Ποιας διαπλοκής; Αυτής με την οποία δύο υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας έπιναν ποτά την Κυριακή το βράδυ; Δεν ήταν μαζί με τον συγκεκριμένο επιχειρηματία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ούτε των υπόλοιπων κομμάτων, που υπέγραψαν να υπάρξει αυτή εδώ η διαδικασία. Οι δικοί σας υπουργοί ήταν. Για να δείτε ότι περιφρονείτε τη λογική και τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης. Τα περί «κοινωνικών συναντήσεων» που είπε ο κ. Μαρινάκης μοιάζουν να επιβεβαιώνουν το ραντεβού.

Επιστρέφοντας πάντως τα βέλη στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και με αφορμή πάντα τα όσα είχε πει ο κ. Παππάς σε τηλεοπτική του συνέντευξη, περί «προσυνεννόησης», ο κ. Μαρινάκης είπε πως τα γεγονότα «μιλούν από μόνα τους».

Αυτό σας πιέζει, διότι δεν μπορείτε να απαντήσετε στους πολίτες το πώς είναι δυνατόν να έχετε απέναντί σας «μια κυβέρνηση που έχει κάνει όλα αυτά τα… κακά για τον τόπο», με τους θεσμούς, με την Δημοκρατία με την Οικονομία, αλλά πρόταση δυσπιστίας να κάνετε, από ό,τι φαίνεται σε συνεννόηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, – το είπε ο κ. Παππάς – το ξαναλέω (…) πάνω σε ένα θέμα που ήταν λυμένο ένα χρόνο πριν (η κυβέρνηση επιμένει ότι το ότι είχε υπάρξει αλλοίωση των συνομιλιών του σταθμάρχη Λάρισας μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη ήταν γνωστό).

Ζητώντας τον λόγο, ο παριστάμενος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζιος είπε ότι «δεν είναι δικό μας θέμα, τι λέει ο κ. Παππάς, σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις. Δεν ξέρω ποιος είναι ο σκοπός, που τα λέει, και που αποσκοπεί. Ρωτήστε προς τα εκεί, τι λέει ο κ. Παππάς και όχι προς τα εδώ», είπε ο κ. Μάντζος και πρόσθεσε: «Κι εμείς πρέπει να θεωρήσουμε τυχαία την κοινωνική συνάντηση που έγινε την Κυριακή το βράδυ, μετά το δημοσίευμα, δύο υπουργών Επικρατείας (εννοεί τον Σταύρο Παπασταύρου και τον υφ. παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννη Μπρατάκο), στο σπίτι του εκδότη-επιχειρηματία που εξέδωσε την εφημερίδα που έθεσε αυτό το δημοσίευμα..».

Σε παρέμβασή του, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης είπε ότι εάν ο κ. Παππάς δεν ενέπλεκε το ΠΑΣΟΚ ο κ. Μάντζος θα είχε δίκιο. «Αλλά ο κ. Παππάς είπε κάτι πολύ συγκεκριμένο. Είπε ότι υπάρχει προσυνεννόηση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, προ της εκδόσεως του δημοσιεύματος, το οποίο, κατά τον πρόεδρό σας, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, και επομένως, αυτό είναι που γεννά τα ερωτηματικά και στα οποία πρέπει να απαντήσετε. Λέει ψέματα ο κ. Παππάς;» ρώτησε ο κ. Βορίδης με τον κ. Μάντζο να λέει ότι «υπεύθυνος είναι αυτός που τα λέει».

Υπεύθυνος σίγουρα είναι, αλλά το ερώτημα είναι εάν ψεύδεται σχολίασε ο κ. Βορίδης, και συνέχισε: «Εδώ υπάρχουν δύο μέρη. Ο κ. Παππάς κι εσείς. Ο κ. Παππάς είπε ότι τα συζητάγαμε από πριν. Δηλαδή; Και πριν το δημοσίευμα. Δηλαδή, έχοντας γνώση του δημοσιεύματος, πριν αυτό δημοσιευθεί. Αυτά είπε ο κ. Παππάς. Εσείς τώρα πρέπει να πείτε εάν είναι ψεύτης», είπε ο κ. Βορίδης. Ο κ. Μάντζος αποκάλεσε έπειτα «φαντασιώσεις» τα λεγόμενα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Εν συνεχεία, ο κ. Βορίδης είπε ότι «εδώ υπάρχει κάτι που λέγεται και είναι σαφές και συγκεκριμένο, είναι επώνυμο και δημοσίως, κι εσείς τώρα, το αντικρούετε αυτό, με κοινωνικές συναντήσεις, οι οποίες δεν παρήγαγαν πολιτικό αποτέλεσμα. Όμως, αυτά που λέει ο κ. Παππάς παρήγαγαν πολιτικό αποτέλεσμα», παρατήρησε με νόημα ο κ. Βορίδης, για να συμπληρώσει: «Το πολιτικό αποτέλεσμα των συναντήσεων και συνεννοήσεων και του ευρύτερου συντονισμού ήταν η πρόταση δυσπιστίας. Τα άλλα, δεν έχουν πολιτικό αποτέλεσμα. Είναι, να έχουμε να συζητάμε. Δείτε το λίγο μεταξύ σας, διότι ως προς το βασικό ζήτημα, το οποίο είναι το κίνητρο και η μεθόδευση της συγκεκριμένης πρότασης, που συζητούμε σήμερα, εδώ είστε έκθετοι. Και αυτό αποκαλύπτεται», προσέθεσε ο υπουργός Επικρατείας.

Διαψεύδει Παππά το ΠΑΣΟΚ, αλλά…

Νωρίς το πρωί της Πέμπτης ήρθε και η επίσημη διάψευση των ισχυρισμών του κ. Παππά από τη Χαριλάου Τρικούπη:

«Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, ανακοίνωσε την πρωτοβουλία του για κατάθεση πρότασης δυσπιστίας το μεσημέρι της Κυριακής 24 Μαρτίου με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του. Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον κ. Φάμελλο, τον κ. Κουτσούμπα, τον κ. Χαρίτση και την κα Κωνσταντοπούλου έγιναν κατά σειρά κοινοβουλευτικής δύναμης την Τρίτη 26 Μαρτίου από τις 10 το πρωί και μετά. Οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων που δέχτηκαν να συνυπογράψουν, έλαβαν το κείμενο της πρότασης στις 11 το πρωί. Όλα τα υπόλοιπα είναι φαντασιώσεις».

Ο κ. Παππάς μιλώντας στο Action24 και απαντώντας στην ερώτηση γιατί τώρα η πρόταση δυσπιστίας και γιατί ταυτίζεται με το δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής», τόνισε χαρακτηριστικά: «Έχει ξεσηκωθεί ένα κύμα το οποίο το σήκωσαν οι συγγενείς των θυμάτων. Έχουν μαζευτεί ένα εκατ. υπογραφές και δεν υπάρχει πολιτική εξουσία που θα μπορούσε να κωφεύσει απέναντι σε αυτό το κύμα αξίωσης για την αλήθεια».

«Ποιος σας είπε πως δεν υπήρχαν συζητήσεις χωρίς να βλέπουν το φως της δημοσιότητας μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης; Είχε ήδη ωριμάσει η σκέψη. Αυτά δεν γίνονται από ένα βράδυ σε πρωί».

Δύο τινά συμβαίνουν: ή ο κ. Παππάς είπε την αλήθεια στο Action24, ή είπε ψέματα σε μια προσπάθεια να μη φανεί το ΠΑΣΟΚ ως ηγεμονεύουσα δύναμη στην αντιπολίτευση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...