268
Φιαλίδια με το εμβόλιο της κινεζικής εταιρείας Sinovac (φωτογραφία αρχείου) | REUTERS /Jorge Silva

Χιλή: Πολύ χαμηλής αποτελεσματικότητας η πρώτη δόση του κινεζικού εμβολίου Sinovac

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2021, 22:14
Φιαλίδια με το εμβόλιο της κινεζικής εταιρείας Sinovac (φωτογραφία αρχείου)
|REUTERS /Jorge Silva

Χιλή: Πολύ χαμηλής αποτελεσματικότητας η πρώτη δόση του κινεζικού εμβολίου Sinovac

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2021, 22:14

Επιστήμονες από τη Χιλή προειδοποιούν ότι το εμβόλιο της κινεζικής εταιρείας Sinovac, το οποίο χορηγείται ευρέως σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, παρέχει πολύ αδύναμη προστασία μέχρι και μετά τη δεύτερη δόση.

Σε μελέτη που έγινε σε 10,5 εκατομμύρια άτομα, φάνηκε ότι το εμβόλιο έχει μετά την πρώτη δόση μόλις 16% αποτελεσματικότητα στην προστασία μόλυνσης από κορονοϊό, ενώ με τη δεύτερη δόση το ποσοστό αυτό φτάνει το 67%. Διευκρινίζεται ότι η δεύτερη δόση του συγκεκριμένου εμβολίου γίνεται ένα μήνα μετά από την πρώτη.

Οπως σχολιάζουν οι Times του Λονδίνου, η χαμηλή αποτελεσματικότητα της πρώτης δόσης ενδεχομένως απαντά και στο φαινόμενο που αντιμετωπίζει η Χιλή, η οποία ενώ είναι μία από τις χώρες με την ταχύτερη χορήγηση εμβολίου για τον κορονοϊό, βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλη έξαρση νέων κρουσμάτων.

Οι δύο δόσεις φάνηκαν επίσης να έχουν 85% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη νοσηλειών και 80% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη θανάτων, επισημαίνει η κυβέρνηση της Χιλής, σε μια έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας της χώρας. Επιπλέον, είναι 89% αποτελεσματικό για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ο ασθενής να εισέλθει σε ΜΕΘ.

«Πρόκειται για αριθμούς που πρέπει να ηρεμήσουν τη χώρα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ενρίκε Πάρις, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων της μελέτης, που διεξήχθη από τις 2 Φεβρουαρίου μέχρι και την 1η Απριλίου.

Η δημοσιοποίηση των δεδομένων αυτών καθιστά τη Χιλή μία από τις ελάχιστες χώρες, μεταξύ των οποίων η Βρετανία και το Ισραήλ, που έχουν χρησιμοποιήσει τις εκστρατείες ανοσοποίησης, προκειμένου να συγκεντρώσουν γνώση σχετικά με το πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια εκτός των ελεγχόμενων κλινικών δοκιμών και όταν βρίσκονται αντιμέτωπα με απρόβλεπτες μεταβλητές στις κοινωνίες, δηλαδή μελέτες στον πραγματικό πληθυσμό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...