409
Ο Τραμπ ποζάρει μπροστά σε έναν πίνακα του Θεόδωρου Ρούσβελτ. Η ιστορία έχει καταγράψει τον 45ο πρόεδρο των ΗΠΑ ως τον χειρότερο ως τώρα | REUTERS/Carlos Barria

Οι χειρότερες πρώτες 100 ημέρες στην ιστορία των αμερικανών προέδρων

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2017, 09:21
Ο Τραμπ ποζάρει μπροστά σε έναν πίνακα του Θεόδωρου Ρούσβελτ. Η ιστορία έχει καταγράψει τον 45ο πρόεδρο των ΗΠΑ ως τον χειρότερο ως τώρα
|REUTERS/Carlos Barria

Οι χειρότερες πρώτες 100 ημέρες στην ιστορία των αμερικανών προέδρων

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2017, 09:21

O Ντόναλντ Τραμπ συμπληρώνει 100 ημέρες στην εξουσία. Για τους αμερικανούς προέδρους αυτή είναι μια κομβική περίοδος. Είναι το διάστημα που συνήθως το Κογκρέσο είναι πρόθυμο να κάνει μεγαλύτερες παραχωρήσεις όσο οι πρόεδροι είναι ακόμα φρέσκοι και εκ των πραγμάτων δημοφιλείς, αφού μόλις έχουν εκλεγεί, είναι ένας μήνας του μέλιτος για τον νέο ηγέτη, αφού οι πολίτες και τα ΜΜΕ συνήθως είναι διατεθειμένοι να δείξουν ανοχή.

Πόσο δημοφιλής όμως είναι ο Τραμπ; Καθόλου! Κιόλας! Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιοποίησε το CNN, μόλις το 44% των Αμερικανών εγκρίνουν την ως τώρα πολιτική του 45ου προέδρου των ΗΠΑ, ενώ ένα 54% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι δεν εγκρίνουν καθόλου. Αυτό, όπως σημειώνει το αμερικανικό δίκτυο, είναι το χειρότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί για πρόεδρο των ΗΠΑ στο ορόσημο των πρώτων 100 ημερών της προεδρίας του, από τότε που άρχισαν να διενεργούνται τέτοιες δημοσκοπήσεις, δηλαδή από την εποχή του Ντουάιτ Αϊζενχάουερ!

Ο Τραμπ έχει μακράν τις χειρότερες δημοσκοπικές επιδόσεις. Το αμέσως χειρότερο ποσοστό αποδοχής για έναν πρόεδρο των ΗΠΑ στις πρώτες 100 ημέρες της θητείας του, το είχε ο Μπιλ Κλίντον το 1993, με 55%.

Φυσικά για τον Τραμπ αυτά δεν έχουν τόση σημασία. Αλλωστε υπάρχει πάντα η λύση: «face news». Αυτό πάει με όλα. Από τις δημοσκοπήσεις ως τις ειδήσεις για τη μη ολοκλήρωση του πολυσυζητημένου τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.

Από την πρώτη ημέρα που μπήκε στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ προσπάθησε να επισπεύσει το πρόγραμμά του για να «κάνει ξανά την Αμερική μεγάλη» όπως ήταν το προεκλογικό σύνθημά του.

Το τι κατάφερε τελικά να πετύχει είναι άλλη υπόθεση: Ο Τραμπ υπέγραψε 25 προεδρικά διατάγματα και 28 νομοσχέδια που τελικά πήραν το πράσινο φως. Ηταν πολλά περισσότερα σε σχέση με αυτά που έκαναν οι προκάτοχοί του χωρίς βέβαια τις επιπτώσεις. Ο Τραμπ όμως απέτυχε να υλοποιήσει πολλές από τις βασικές του προεκλογικές δεσμεύσεις. Δεν κατάφερε να διαλύσει το Obamacare όπως επιθυμούσε διακαώς.

Τα σχέδια του Τραμπ σκόνταψαν και στο θέμα της απαγόρευσης εισόδου στις ΗΠΑ μεταναστών από μουσουλμανικές χώρες.

To προεδρικό διάταγμα μπλόκαραν οι δικαστικές αποφάσεις. Το τείχος στο Μεξικό παραμένει επίσης θολό τοπίο καθώς δεν είναι ξεκάθαρο με ποιο τρόπο θα χρηματοδοτηθεί το έργο.

Βομβάρδισε την Συρία με «Τomahawk» και το Αφγανιστάν με τη «Μητέρα όλων των βομβών». Παράλληλα κατάφερε να κλιμακώσει σε επικίνδυνα επίπεδα την κρίση και τις απειλές με τη Βόρεια Κορέα. Αυτές οι πρώτες 100 ημέρες δεν υπόσχονται πολλά. Ισως το μόνο που υπόσχονται είναι ένας ακόμα χειρότερος εφιάλτης.

Δείτε εδώ το βίντεο των «Simpsons» για τις πρώτες 100 μέρες του Τραμπ

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...