370
| In Time News / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Χατζηδάκης: Την Παρασκευή η εισήγηση για την αύξηση του κατώτατου μισθού – Θα είναι σημαντική

Protagon Team Protagon Team 26 Φεβρουαρίου 2023, 11:27
|In Time News / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Χατζηδάκης: Την Παρασκευή η εισήγηση για την αύξηση του κατώτατου μισθού – Θα είναι σημαντική

Protagon Team Protagon Team 26 Φεβρουαρίου 2023, 11:27

«Σε μια εβδομάδα περίπου θα γνωρίζουμε τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού», δήλωσε την Κυριακή μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, με τον ίδιο να επιβεβαιώνει, επίσης, πως την προσεχή Παρασκευή (3/3) θα καταθέσει τη σχετική εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Θα προηγηθεί, τις προηγούμενες ημέρες η ακρόαση της αρμόδιας επιστημονικής επιτροπής καθώς, όπως είπε, «πρέπει να δει κανείς την παραγωγικότητα. Πρέπει να ισορροπήσουμε την απόφαση αυτή ανάμεσα στις δυνατότητες των επιχειρήσεων» με τις αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων, λόγω του πληθωρισμού.

«Πρέπει να τα λάβει κανείς αυτά υπόψη και να καταλήξει σε μια δίκαιη απόφαση που πάντως θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση», τόνισε.

«Αυτό είναι δεδομένο και για λόγους κοινωνικούς γιατί βλέπουμε την δυσκολία που αντιμετωπίζουν όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό αλλά και για πολιτικούς λόγους γιατί δεν θέλουμε να χαρίσουμε το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας στην Αριστερά», προσέθεσε.

Οπως σημείωναν τις προηγούμενες ημέρες έγκυρες πηγές μιλώντας στο Protagon, το τελικό ποσοστό της αύξησης του κατώτατου μισθού που σήμερα βρίσκεται στα 713 ευρώ το μήνα και βάση αυτού καθορίζεται το ύψος σειράς κοινωνικών επιδομάτων (ανεργίας, ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος) θα ανακοινωθεί σχεδόν ταυτόχρονα με την προκήρυξη των εθνικών εκλογών και θα είναι της τάξης του 10%.

Μια τέτοια απόφαση ανεβάζει τον κατώτατο μισθό στα 785 ευρώ το μήνα, ο οποίος στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας καταβάλλεται 14 φορές το χρόνο (12 μισθοί συν Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και επίδομα άδειας). Δεδομένου ότι με ένα τόσο υψηλό ποσοστό αύξησης το ετήσιο εισόδημα όλων όσοι αμείβονται με τις κατώτατες αμοιβές, θα ξεπεράσει το αφορολόγητο όριο των 10.000 ευρώ, τα «καθαρά» που θα πάρουν οι εργαζόμενοι θα είναι κατά 1% χαμηλότερα (αντί 10%, θα είναι περίπου 9%) καθώς το υπερβάλλον ποσό θα φορολογηθεί με τον χαμηλό συντελεστή της φορολογικής κλίμακας.

Αναφορικά με τις συντάξεις, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι πλέον βγαίνουν σε διάστημα δύο μηνών ενώ παρέχεται και ενίσχυση 100 ευρώ για κάθε μήνα αναμονής στην έκδοση συντάξεων.

Αναφορικά με το στεγαστικό πρόβλημα που είναι ιδιαίτερα έντονο ιδίως στα αστικά κέντρα τόνισε ότι 1.000 διαμερίσματα θα δοθούν σε πολύ ευάλωτους. Πρόκειται για τα διαμερίσματα που είχαν δοθεί για τους μετανάστες. Επιπλέον αναφέρθηκε στο πώς θα ενισχυθούν τα νέα ζευγάρια με χαμηλότερο επιτόκιο που θα είναι στο 1/4 του υπάρχοντος επιτοκίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...