358
Ο υπουργός Εργασίας κατά την παρουσία στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ1 | YouTube

Χατζηδάκης: Παράταση επιδομάτων ανεργίας για ακόμη δύο μήνες – Ερχονται νέες ενισχύσεις

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2021, 11:16
Ο υπουργός Εργασίας κατά την παρουσία στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ1
|YouTube

Χατζηδάκης: Παράταση επιδομάτων ανεργίας για ακόμη δύο μήνες – Ερχονται νέες ενισχύσεις

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2021, 11:16

Νέες ενισχύσεις, στο πλαίσιο της επικαιροποίησης –λόγω καθολικού lockdown– του προγράμματος οικονομικής στήριξης που έχει ήδη τεθεί σε ισχύ, προανήγγειλε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.

«Σήμερα θα ανακοινωθούν νέες ενισχύσεις», είπε ο κ. Χατζηδάκης και μεταξύ άλλων ανακοίνωσε ότι τα επιδόματα ανεργίας που λήγουν, θα παραταθούν κατά δύο μήνες.

Για τους κλάδους που θα μπουν σε αναστολή λειτουργίας, θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων εργασίας. Οι εργαζόμενοι με αναστολή συμβάσεων εργασίας θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τα 534 ευρώ, με τον όρο για εργοδότες να διατηρούν το προσωπικό τους.

«Ο,τι ίσχυε μέχρι τώρα, συνεχίζει να ισχύει» υπογράμμισε ο υπουργός, υπενθυμίζοντας ότι από την 1η Φεβρουαρίου, οι δηλώσεις των αναστολών των συμβάσεων εργασίας εργαζομένων προαναγγέλλονται.

Ηδη, ενημέρωσε, καταρτίζεται σχέδιο για την αντιμετώπιση των συνεπειών και το υπουργείο Εργασίας προχωρά στην εκπόνηση μελέτης για την απασχόληση, την αγορά εργασίας και συνολικά για τη μετάβαση στην επόμενη μέρα. Στο πλαίσιο αυτό, έμφαση θα δοθεί στα θέματα των επιδοτούμενων πολιτικών απασχόλησης και στα θέματα κατάρτισης και επανακατάρτισης. «Πρέπει να αξιοποιήσουμε όλα τα κονδύλια που έχουμε στη διάθεσή μας και από την Ευρωπαϊκή Ενωση με τον καλύτερο τρόπο», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Εκτίμησή του ήταν εξάλλου ότι στη βιομηχανία οι επιπτώσεις δεν θα είναι σημαντικές, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί σε δύο κλάδους που πλήττονται ιδιαίτερα, τον τουρισμό-επισιτισμό και το λιανεμπόριο.

«Θα προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τους κοινοτικούς πόρους και, κυρίως, τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, εστιάζοντας στις πολιτικές της επιδοτούμενης απασχόλησης και στα προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης και δίνοντας έμφαση σε προγράμματα για ψηφιακές δεξιότητες», ανέφερε ο υπουργός.

Εκκρεμείς συντάξεις

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, το 2020 ο ρυθμός απονομής των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης αυξήθηκε κατά 31% σε σχέση με το 2019 και ξεκίνησε τμηματικά η καταβολή των νέων συντάξεων ψηφιακά, μέσω του συστήματος ΑΤΛΑΣ. Την ίδια στιγμή, όμως, σημείωσε, «εκκρεμούν 155.000 κύριες συντάξεις, ένας μικρότερος αριθμός επικουρικών συντάξεων και παράλληλες συντάξεις. Εχουμε ήδη ανακοινώσει ένα μέτρο ανακούφισης. Θα καταθέσουμε τροπολογία στη Βουλή, για να δοθεί ένας αριθμός εθνικών συντάξεων, αλλά και αναδρομικά από τότε που έχει υποβληθεί η αίτηση συνταξιοδότησης. Θα λειτουργήσουμε με μέθοδο, με σύστημα και με έναν σύγχρονο τρόπο, αξιοποιώντας και υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...