982
Ο Λιονέλ Μέσι χαμογελά καθώς κρατά το βραβείο στα χέρια του | REUTERS/Sarah Meyssonnier

Βραβεία FIFA: Ολα γύριζαν γύρω από την Αργεντινή του Μέσι

Sportscaster Sportscaster 28 Φεβρουαρίου 2023, 14:51
Ο Λιονέλ Μέσι χαμογελά καθώς κρατά το βραβείο στα χέρια του
|REUTERS/Sarah Meyssonnier

Βραβεία FIFA: Ολα γύριζαν γύρω από την Αργεντινή του Μέσι

Sportscaster Sportscaster 28 Φεβρουαρίου 2023, 14:51

Ηταν Δευτέρα 17 Οκτωβρίου του 2022. Σε μια λαμπρή εκδήλωση στο «Théâtre du Châtelet» του Παρισιού ο Καρίμ Μπενζεμά παραλάμβανε από τα χέρια του συμπατριώτη του και πρώην προπονητή του στη Ρεάλ Μαδρίτης, Ζινεντίν Ζιντάν, τη «Χρυσή Μπάλα» – το βραβείο που κάθε χρόνο εδώ και δεκαετίες απονέμει το France Football στον κορυφαίο ποδοσφαιριστή της χρονιάς. Στη σχετική ψηφοφορία ο 34χρονος γάλλος φορ είχε αφήσει πίσω του, τον Σαντιό Μανέ και τον Κέβιν ντε Μπρόινε. Για πρώτη φορά έπειτα από 17 χρόνια, ο Λιονέλ Μέσι δεν βρισκόταν, καν, στη λίστα των 30 υποψηφίων.

Τέσσερις μήνες και 10 μέρες μετά, το βράδυ της Δευτέρας, ο αργεντινός σούπερ-σταρ φωτογραφιζόταν στο «Salle Pleyel» του Παρισιού, κρατώντας το «The Best», το αντίστοιχο βραβείο που η FIFA έχει θεσμοθετήσει από το 2016. Για να αποδειχθεί, για ακόμη μια φορά, πόσο ρευστά είναι τα πράγματα στο ποδόσφαιρο. Πόσο γρήγορα μπορεί, η αποτυχία να μετατραπεί σε θρίαμβο – και αντιστρόφως.

Ο Μέσι του περασμένου Οκτωβρίου προερχόταν από μια απογοητευτική σεζόν (2021-2022), με μόλις 11 γκολ σε 34 αγώνες. Πάλευε να βρει τους ρυθμούς του στο νέο του περιβάλλον, αυτό της Παρί Σεν-Ζερμέν. Στο ίδιο χρονικό διάστημα ο Μπενζεμά σκόραρε 49 φορές. Οδήγησε τη Ρεάλ Μαδρίτης στην κατάκτηση του ισπανικού τίτλου και του Τσάμπιονς Λιγκ, και την εθνική ομάδα της Ισπανίας στην κορυφή του Nations League. Αλλά οι υπέροχες παραστάσεις του ξεπεράστηκαν από εκείνες του Μέσι στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου στο Κατάρ.

Για τους ψηφοφόρους του France Football, το οποίο (για πρώτη φορά) αποφάσισε να βραβεύσει τον κορυφαίο παίκτη της σεζόν (2021-2022), και όχι του ημερολογιακού έτους (2022), ήταν λογικό, αυτός να είναι ο Μπενζεμά. Για τους ψηφοφόρους της FIFA, όμως, η οποία έβαλε στο ζύγι και το Μουντιάλ, δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον Μέσι. Εκείνον που με τις απίθανες εμφανίσεις του, τα επτά τέρματα και τις τρεις ασίστ, πήρε από το χέρι την εθνική ομάδα της Αργεντινής και την οδήγησε στην κορυφή του ποδοσφαιρικού Κόσμου, 36 χρόνια μετά την προηγούμενη φορά.

Το χθεσινό ήταν το 77ο ατομικό βραβείο της καριέρας του. «Το 2022 ήταν… τρελό», τόνισε, μεταξύ άλλων, αφού παρέλαβε το αγαλματίδιο (που μοιάζει στο σχήμα με το τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου) από τον πρόεδρο της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο. «Το όνειρο της ζωής μου έγινε πραγματικότητα, έπειτα από τόση προσπάθεια. Είναι το όνειρο κάθε ποδοσφαιριστή, όμως λίγοι μπορούν να το πετύχουν. Είναι το πιο όμορφο πράγμα που συνέβη στην καριέρα μου. Το Μουντιάλ θα μείνει για πάντα στις αναμνήσεις της ζωής μας».

Για να κερδίσει το «The Best» για δεύτερη φορά, ισοφαρίζοντας τις κατακτήσεις του Κριστιάνο Ρονάλντο (2016, 2017), συγκέντρωσε 52 βαθμούς. Δεύτερος ήρθε ο Εμπαπέ, με 44, και τρίτος ο Μπενζεμά, με 34. Τέταρτος, ο Μόντριτς (στα 37 του). Και πέμπτος, ο Ερλινγκ Χάαλαντ. Παρά το γεγονός ότι δεν έπαιξε στο Κατάρ, συγκέντρωσε πολλές από τις ψήφους των αρχηγών και των προπονητών των εθνικών ομάδων, των δημοσιογράφων και απλών φιλάθλων.

Οπως ήταν αναμενόμενο, η βραδιά είχε… χρώμα «αλμπισελέστε». Καλύτερος προπονητής της χρονιάς αναδείχθηκε ο Λιονέλ Σκαλόνι, ο τεχνικός που οδήγησε την Αργεντινή στον θρίαμβο. Λίγες ώρες πριν από τη βράβευσή του, το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας, η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Αργεντινής ανακοίνωσε την επέκταση της συνεργασίας τους έως το 2026. Ο 44χρονος Σκαλόνι, ο οποίος μετράει 40 νίκες, 12 ισοπαλίες και, μόλις, 5 ήττες στον πάγκο της εθνικής Αργεντινής, ξεπέρασε σε ψήφους τον Κάρλο Αντσελότι (της Ρεάλ) και τον Πεπ Γκουαρντιόλα (της Μάντσεστερ Σίτι).

Καλύτερος τερματοφύλακας για το 2022 ψηφίστηκε ο Εμιλιάνο Μαρτίνες, ο οποίος με τις αποκρούσεις του βοήθησε καθοριστικά την Αργεντινή να στεφθεί πρωταθλήτρια Κόσμου. Ωστόσο, στην κορυφαία ενδεκάδα της FIFA για το 2022 δεν περιλαμβάνεται κανένας άλλος αργεντινός διεθνής, πλην του Μέσι. Το γεγονός αυτό είναι ένα επιπλέον παράσημο για τον «Pulga», αλλά και για τον Σκαλόνι. Αποτυπώνει την κυρίαρχη αντίληψη ότι η επιτυχία ήταν προϊόν ομαδικής δουλειάς.

Ο Ρονάλντο και ο Νεϊμάρ ήταν υποψήφιοι, όμως έμειναν εκτός κορυφαίας ενδεκάδας, που αποτελείται από τους: Τιμπό Κουρτουά, Αχράφ Χακίμι, Βίρτζιλ φαν Ντάικ, Ζοάο Κανσέλο, Μόντριτς, Κασεμίρο, Κέβιν ντε Μπρόινε, Χάαλαντ, Εμπαπέ, Μπενζεμά και Μέσι.

Αργεντινοί κέρδισαν και το βραβείο των καλύτερων οπαδών (FIFA Fan Award 2022). Η αλήθεια είναι ότι η παρουσία τους στα γήπεδα του Κατάρ ήταν μαζική και θορυβώδης. Ωστόσο, ίσως οι άλλες δυο υποψηφιότητες να αδικήθηκαν. Οι Ιάπωνες, που με τη συμπεριφορά τους μας παρουσίασαν μια εντελώς διαφορετική οπαδική κουλτούρα. Αλλά και ο Αμπντουλάχ Αλσούλμι, ο οποίος περπάτησε 55 μέρες μέσα στην αραβική έρημο (1.600 χιλιόμετρα, από την Τζέντα μέχρι την Ντόχα), για να συμπαρασταθεί στην εθνική ομάδα της Σαουδικής Αραβίας.

Η απονομή του βραβείου «Φέρεντς Πούσκας», για το πιο θεαματικό γκολ του 2022, ήταν μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές της βραδιάς. Το κέρδισε ο Πολωνός, Μάρτσιν Ολέκσι, ο οποίος είχε πετύχει ένα απίθανο γκολ σε πρωτάθλημα ακρωτηριασμένων: με «ψαλιδάκι», στηριζόμενος στις πατερίτσες του. Οι άλλα δυο υποψήφια γκολ ήταν, του Παγέτ στο Μαρσέιγ – ΠΑΟΚ, και του Ρισάρλισον στο Βραζιλία – Σερβία.

Ο 24χρονος Γεωργιανός, Λούκα Λοχοσβίλι, τιμήθηκε με το βραβείο Fair Play. Οταν αγωνιζόταν στη Βόλφσμπεργκερ (πριν πάρει μεταγραφή στην Κρεμονέζε), έσωσε τη ζωή ενός αντιπάλου του. Είδε τον Γκέοργκ Τάιγκλ, της Αούστρια Βιέννης, να πέφτει ξαφνικά λιπόθυμος στο χορτάρι. Ετρεξε κοντά του, διαπίστωσε ότι του είχε γυρίσει η γλώσσα, και με τα δάχτυλά του την τράβηξε έξω, απελευθερώνοντας τους αεραγωγούς του.

Στις γυναίκες, η 29χρονη Αλεξία Πουτέγιας, που αγωνίζεται στην Μπαρτσελόνα, (18 γκολ και 15 ασίστ σε 34 ματς σε όλες τις διοργανώσεις), κέρδισε το βραβείο της κορυφαίας παίκτριας για δεύτερη διαδοχική χρονιά, μπροστά από τη νικήτρια του Euro 2022, Μπεθ Μιντ, και τη σούπερ-σταρ των ΗΠΑ, Αλεξ Μόργκαν. Η Ολλανδή, Σαρίνα Βίγκμαν, η οποία οδήγησε την εθνική Αγγλίας στην κατάκτηση του Euro, αναδείχθηκε καλύτερη προπονήτρια, και η Μέρι Ερπς, της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, καλύτερη γκολκίπερ.

Η FIFA δεν ήταν δυνατόν να ξεχάσει τον Πελέ, που «έφυγε» από τη ζωή στις 27 του περασμένου Δεκεμβρίου. Πριν από την έναρξη της τελετής ο Ρονάλντο (το «Φαινόμενο») παρέδωσε ένα βραβείο στη χήρα του, Μάρσια Τσιμπέλε Αόκι, με τον 78χρονο συμπαίκτη του βραζιλιάνου «μάγου», Ζαϊρζίνιο, να παρακολουθεί με υγρά μάτια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...