299
Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς δείχνει τις φωτογραφίες τραυματισμένων αστυνομικών στο διάγγελμά του | REUTERS

Βούτσιτς: Δεν θα γίνει τελικά νέο lockdown στο Βελιγράδι

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2020, 17:46
Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς δείχνει τις φωτογραφίες τραυματισμένων αστυνομικών στο διάγγελμά του
|REUTERS

Βούτσιτς: Δεν θα γίνει τελικά νέο lockdown στο Βελιγράδι

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2020, 17:46

Μετά τα χθεσινοβραδινά επεισόδια έξω από το κοινοβούλιο στο Βελιγράδι και παρά τα αυξημένα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα, ο πρόεδρος της Σερβίας έκανε πίσω και ανακοίνωσε ότι δεν θα γίνει τελικά νέο lockdown το Σαββατοκύριακο στην πρωτεύουσα.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε σε διάγγελμά του ότι αποσύρεται η απόφαση για γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας το Σαββατοκύριακο στο Βελιγράδι, όπως είχε ανακοινωθεί την Τρίτη. Τόνισε ότι στη συνάντηση που είχε με την πρωθυπουργό και τα μέλη της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας αποφασίστηκε να μην επιβληθεί το νέο lockdown, αλλά να εφαρμοστούν κάποια περιοριστικά μέτρα, τα οποία θα ανακοινωθούν την Πέμπτη από την κυβέρνηση. Υπογράμμισε ότι ο ίδιος, στη συνάντηση αυτή, υποστήριξε την επιβολή σκληρών μέτρων ωστόσο -όπως είπε- δεν βρήκε κατανόηση.

Αναφερόμενος στην επιδημιολογική κατάσταση, ανακοίνωσε ότι σήμερα είναι η δεύτερη πιο δύσκολη ημέρα. Το τελευταίο 24ωρο, ανέφερε ο Βούτσιτς, επιβεβαιώθηκαν 350 νέα κρούσματα, ενώ 11 ασθενείς κατέληξαν. Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 111 ασθενείς. «Δεν έχουμε ούτε μία ελεύθερη κλίνη στα νοσοκομεία» ανέφερε ο Βούτσιτς και κάλεσε τον κόσμο να μην βγαίνει να διαδηλώνει, όχι διότι φοβάται τις διαδηλώσεις, αλλά γιατί υπάρχει κίνδυνος διάδοσης της νόσου. Αναφερόμενος στα επεισόδια, χθες βράδυ, χαρακτήρισε «πολιτική βία» αυτό που συνέβη.

Η κατάσταση με τον κορονοϊό ήταν πρόφαση για την συγκέντρωση που διοργανώθηκε -όπως είπε- «από ακροδεξιά στοιχεία και φασιστικές οργανώσεις».

Ο πρόεδρος ανέφερε ότι 43 αστυνομικοί τραυματίστηκαν και κάποιοι δέχθηκαν επίθεση με μαχαίρι, ενώ έδειξε και φωτογραφίες από τα τραύματα των αστυνομικών.

Ο Βούτσιτς είπε ότι οι εικόνες από τα επεισόδια αμαύρωσαν το κύρος της Σερβίας στο εξωτερικό  κάτι που όπως εκτίμησε θα βλάψει και τη διαπραγματευτική θέση της Σερβίας στον διάλογο για το Κόσοβο, που θα συνεχιστεί την Κυριακή στις Βρυξέλλες. Διεμήνυσε επίσης, ότι οι αρχές θα πατάξουν κάθε προσπάθεια κατάλυσης της τάξης και τόνισε ότι υπήρχε και εξωτερικός δάκτυλος για τα επεισόδια.