448
Πολίτες με μάσκες σε πεζόδρομο στο κέντρο της Ιερουσαλήμ | REUTERS/ Ammar Awad

Εκτός ελέγχου ο κορονοϊός στο Ισραήλ – 1.500 κρούσματα σε μία ημέρα!

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2020, 09:32
Πολίτες με μάσκες σε πεζόδρομο στο κέντρο της Ιερουσαλήμ
|REUTERS/ Ammar Awad

Εκτός ελέγχου ο κορονοϊός στο Ισραήλ – 1.500 κρούσματα σε μία ημέρα!

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2020, 09:32

Το ένα θλιβερό – αλλά και ανησυχητικό – ρεκόρ μετά το άλλο καταρρίπτει το Ισραήλ που, έπειτα από μια επιτυχή πρώτη φάση, μοιάζει να εισέρχεται σε μια δεύτερη, με διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Την Τρίτη το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι κατέγραψε 1.473 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε 24 ώρες, τον υψηλότερο αριθμό μέχρι σήμερα, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί στη χώρα να φθάνει τους 32.222.

Το προηγούμενο ρεκόρ, 1.115 κρούσματα, καταγράφηκε την 4η Ιουλίου. Με άλλα λόγια και τα δύο ρεκόρ σημειώθηκαν όταν είχε περάσει η πρώτη φάση και είχαν αρθεί οι περιορισμοί στις μετακινήσεις των πολιτών.

Επιπλέον, άλλοι οκτώ ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19. Πρόκειται για τον βαρύτερο ημερήσιο απολογισμό από την 18η Απριλίου. Το σύνολο των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού στο Ισραήλ ανέρχεται σε 342.

Σε επίπεδο ρεκόρ ανήλθε επίσης ο αριθμός των ενεργών περιπτώσεων, που είναι πλέον 13.653. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση μειώθηκε σε 86 από 88. Συνολικά νοσηλεύονται 357 άνθρωποι.

Εν τω μεταξύ, την Τρίτη η Κνέσετ, η ισραηλινή Βουλή, ενέκρινε νόμο που επιτρέπει στην κυβέρνηση να την παρακάμπτει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων που σχετίζονται με τον αγώνα για την καταπολέμηση της πανδημίας. Οι κυβερνητικές αποφάσεις θα μπορούν να εφαρμόζονται στο εξής με άμεση ισχύ. Η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου αποκτά συνεπώς τη δυνατότητα να κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να μεταβάλλει τα μέτρα χωρίς να χρειάζεται να εγκριθούν από το κοινοβούλιο.

Παράλληλα η Σίγκαλ Σαντέτσκι, διαπρεπής επιδημιολόγος, ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Υγείας του Ισραήλ, υπέβαλε την Τρίτη την παραίτησή της, καταγγέλλοντας την «αποτυχία των Αρχών» να επιβραδύνουν την εξάπλωση της πανδημίας.

Η Σαντέτσκι, διευθύντρια δημόσιας υγείας, παραιτήθηκε μία ημέρα αφού ο υπουργός Υγείας Γιούλι Εντελστάιν ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ονομάσει κάποιον αξιωματούχο καθ’ ύλη αρμόδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, απαλλασσόμενος από τις ευθύνες του στο ζήτημα.

Μετά την αρχική «επιτυχία» στον αγώνα εναντίον της επιδημίας, «η νέα πολιτική κατέληξε σε αποτυχία», τόνισε δηκτικά η Σαντέτσκι μέσω Facebook. «Μέσα σε μερικές εβδομάδες, η πυξίδα της αντιμετώπισης της πανδημίας τρελάθηκε», διαπίστωσε η επιδημιολόγος που πρόσθεσε ότι «παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις μου, διαπίστωσα με απελπισία ότι οι δυνατότητες (αντιμετώπισης της πανδημίας) μειώνονται όλο και περισσότερο».

Για τη Σαντέτσκι, η «υπερβολικά βιαστική» άρση των μέτρων περιορισμού αναίρεσε τα θετικά αποτελέσματα των αρχικών αποφάσεων.

Το πρώην στέλεχος του υπουργείου παραιτήθηκε την ημέρα που τέθηκαν σε εφαρμογή νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Νετανιάχου: το κλείσιμο των μπαρ και των γυμναστηρίων, η μείωση των προσώπων που επιτρέπεται να βρίσκονται σε δημόσιους χώρους και η αύξηση των προστίμων σε όσους δεν φορούν μάσκες δημοσίως.

Μόλις το 37% των Ισραηλινών δηλώνει πως εμπιστεύεται τον τρόπο που η κυβέρνηση του Νετανιάχου διαχειρίζεται την κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία, ενώ το 59% δηλώνει το αντίθετο, σύμφωνα με δημοσκόπηση που μεταδόθηκε τη Δευτέρα.