343
Επεισόδια ξέσπασαν μπροστά στο κτίριο του Κοινοβουλίου στο Βελιγράδι | REUTERS/Marko Djurica

Ενταση στη Σερβία – Διαδηλωτές κατά του lockdown εισέβαλαν στη Βουλή

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2020, 07:51
Επεισόδια ξέσπασαν μπροστά στο κτίριο του Κοινοβουλίου στο Βελιγράδι
|REUTERS/Marko Djurica

Ενταση στη Σερβία – Διαδηλωτές κατά του lockdown εισέβαλαν στη Βουλή

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2020, 07:51

Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Τρίτης μπροστά από το κτίριο της Βουλής στο Βελιγράδι, στη Σερβία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιβολή μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας που ανήγγειλε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Οι διαδηλωτές άρχισαν να συγκεντρώνονται από νωρίς μετά την ανακοίνωση του Βούτσιτς για το γενικό lockdown το Σαββατοκύριακο και την απαγόρευση, από σήμερα Τετάρτη, των συναθροίσεων πέραν των πέντε ατόμων, εξαιτίας της έξαρσης του κορονοϊού.

Το καθολικό lockdown στο Βελιγράδι θα ισχύσει από τις 18:00 (19:00 στην Ελλάδα) της Παρασκευής ως τις 05:00 (07:00 στην Ελλάδα) της Δευτέρας. Αν χρειαστεί, προειδοποίησε ο πρόεδρος, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα.

Πολλοί κατηγορούν τον πρόεδρο γιατί ήρε πολύ νωρίς τους περιορισμούς μέσα στον Μάιο, επιτρέποντας ποδοσφαιρικούς αγώνες και τη διεξαγωγή εκλογών στις 21 Ιουνίου. Αλλά διατυπώνονται και επικρίσεις και για το ότι η κυβέρνηση δεν έδινε τον πραγματικό αριθμό των νεκρών κατά τις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας.

Αγνωστο ήταν, όπως αναφέρει το ΑΠΕ,  εάν πίσω από αυτήν την διαμαρτυρία βρίσκεται κάποια πολιτική παράταξη. Οι διαδηλωτές κρατούσαν μόνο σερβικές σημαίες και φώναζαν συνθήματα κατά του προέδρου της Σερβίας.

Το BBC ανέφερε ότι ακροδεξιοί εθνικιστές κατηγορήθηκαν ότι υποκίνησαν τα επεισόδια και την εισβολή στο Κοινοβούλιο. Σερβικά μέσα ενημέρωσης επισήμαναν ότι μεταξύ των διαδηλωτών ήταν και ένας βουλευτής που προωθεί συνωμοσιολογικές «θεωρίες» κατά των εμβολίων και των δικτύων 5G.

Η ειρηνική διαμαρτυρία πήρε άλλη τροπή όσο περνούσε η ώρα.

Αργά το βράδυ, ομάδα διαδηλωτών κατάφερε να παραβιάσει την κεντρική είσοδο της Βουλής και να εισβάλει εντός του κτιρίου. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που βρισκόταν επί τόπου τους απώθησαν προς την έξοδο. Μπροστά από το κτίριο όσο περνούσε η ώρα συγκεντρώνονταν όλο και περισσότεροι διαδηλωτές. Την ίδια στιγμή από το νέο Βελιγράδι, από τις φοιτητικές εστίες, ξεκίνησε οργανωμένα πορεία εκατοντάδων φοιτητών που κατευθύνονταν προς το κέντρο της πόλης για να συμμετάσχουν στην διαδήλωση.

Στα σκαλοπάτια μπροστά από την είσοδο της βουλής επικρατούσε ένταση και οι διαδηλωτές προσπαθούσαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό. Τελικά χρειάστηκαν περίπου 15 λεπτά για να απομακρυνθούν από τους αστυνομικιούς, ενώ αργότερα γύρω από το κτίριο τοποθετήθηκαν οδοφράγματα.

Δεκάδες διαδηλωτές αλλά και αστυνομικοί τραυματίστηκαν στα επεισόδια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...