291
Διαμερίσματα στη συνοικία Μίτε του Βερολίνου | REUTERS

Βερολίνο: Απόφαση-σταθμός για πάγωμα των ενοικίων

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2019, 15:09
Διαμερίσματα στη συνοικία Μίτε του Βερολίνου
|REUTERS

Βερολίνο: Απόφαση-σταθμός για πάγωμα των ενοικίων

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2019, 15:09

Η Γερουσία του Βερολίνου, η τοπική κυβέρνηση της πόλης, της οποίας προΐσταται ο δήμαρχος, υιοθέτησε νομοσχέδιο που παγώνει για πέντε χρόνια τα μισθώματα στη γερμανική πρωτεύουσα.

Το νομοσχέδιο θα πρέπει τώρα να υιοθετηθεί από τη βουλή του Βερολίνου. Ο νέος νόμος αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2020.

Πρόκειται για το πιο ριζοσπαστικό σχέδιο που θέλει να εφαρμόσει μεγάλη πόλη για να αντιμετωπίσει την αλματώδη αύξηση των ενοικίων την εποχή του Airbnb.

Τις προσπάθειες του Βερολίνου παρακολουθούν στενά πόλεις όπως το Αμστερνταμ, η Νέα Υόρκη, το Μόναχο και άλλες πόλεις, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα ενοίκια.

Είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα -έντονο πλέον και στην Αθήνα- που στο Βερολίνο συμφώνησαν Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Αριστεροί για να καταφέρουν να περάσουν τη νέα νομοθεσία μετά από μήνες διαπραγματεύσεων.

Βερολινέζοι σε διαδήλωση κατά της αύξησης των ενοικίων

«Μπαίνουμε σε νέα εδάφη πλέον. Αλλοι απλώς συζητάνε για το θέμα, αλλά εμείς επιτέλους κάνουμε κάτι», είπε ο δήμαρχος Μάικλ Μίλερ.

Την τελευταία δεκαετία, τα ενοίκια διπλασιάστηκαν. Η πολιτική παρέμβαση έχει θορυβήσει τους επενδυτές και ιδιοκτήτες πολλών κατοικιών.

Ο νέος νόμος θα επιτρέπει στους ιδιοκτήτες να εφαρμόζουν μία αύξηση της τάξης του 1,3%, από το 2022, καθώς και μικρές αυξήσεις για έργα ανακαίνισης. Οι ενοικιαστές που πληρώνουν πολύ ακριβά ενοίκια, θα μπορούν να ζητήσουν μείωση υπό προϋποθέσεις.

Εκτός από το Βερολίνο, μέτρα για τον έλεγχο των ενοικίων έχει πάρει η ισπανική κυβέρνηση, που έθεσε όριο στις αυξήσεις, ενώ στην Πορτογαλία, δεν επιτρέπονται οι αυξήσεις σε άτομα με χαμηλά εισοδήματα. Αλλά και στη Νέα Υόρκη, βρίσκονται σε ισχύ μέτρα προστασίας των ενοικιαστών, που πέρασαν οι Δημοκρατικοί. Τέλος, στην Ιρλανδία, το ανώτερο όριο αύξησης είναι 4% τον χρόνο, αλλά οι επικριτές του μέτρου λένε ότι έχει πολλά «παραθυράκια» που επιτρέπουν στους ιδιοκτήτες μεγαλύτερες αυξήσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...