280
|

Βαρουφάκης στο ντιμπέιτ: Λάθος η είσοδος στο ευρώ

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2023, 22:50
|

Βαρουφάκης στο ντιμπέιτ: Λάθος η είσοδος στο ευρώ

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2023, 22:50

«Θεωρούμε ότι ήταν λάθος η είσοδος στο ευρώ, αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε το μεγάλο κόστος εξόδου», δήλωσε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης απαντώντας σε ερώτηση που του έθεσε η Μάρα Ζαχαρέα (Star) για τη θέση του κόμματός του για το ευρώ, στο πλαίσιο του ντιμπέιτ της Τετάρτης.

«Για αυτό δεν έχουμε πρόθεση», συμπλήρωσε και επανέλαβε: «Θεωρούμε ότι θα ήταν πολύ μεγάλο το κόστος εξόδου από το ευρώ».

Διερωτήθηκε «αν υπάρχει κάποιος σε αυτή την αίθουσα» που δεν θεωρεί ότι το νόμισμα πρέπει να εξυπηρετεί τους ανθρώπους και όχι το αντίστροφο και τόνισε εκ νέου ότι το σχέδιο «Δήμητρα» δεν αφορά νόμισμα, αλλά σύστημα πληρωμών.

Στη follow up ερώτηση για το δικό του οικονομικό σχέδιο και εκείνο του Ευκλείδη Τσακαλώτου, σημείωσε: «Μόλις σας εξήγησα ότι ποτέ δεν καταθέσαμε πρόταση για παράλληλο νόμισμα, αυτή ήταν ιδέα του Σόιμπλε. Ενα ψηφιακό σύστημα πληρωμών εξωτραπεζικό που θα είναι το μέλλον για όλο τον κόσμο, το χτίζουν πάνω στο λογισμικό της κεντρικής τους τράπεζας. Να το στήσουμε πάνω στο λογισμικό της ΑΑΔΕ, θα μας δημιουργούσε βαθμούς δημοσιονομικής ελευθερίας και για τους πολίτες και για το κράτος».

Η χώρα μας βαδίζει σε ένα ναρκοπέδιο διεθνούς οικονομίας, χωρίς άμυνες για αυτό που έρχεται, εκτίμησε εξάλλου ο κ. Βαρουφάκης, κλείνοντας την απάντησή του στο ερώτημα της ενότητας Οικονομία-Ανάπτυξη-Απασχόληση.

Σε τοποθέτησή του στο πλαίσιο άλλης ενότητας ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 είπε ότι έχει καταβάλει προεκλογική προσπάθεια διερεύνησης συγκλίσεων με τους κ.κ. Τσίπρα, Ανδρουλάκη και Κουτσούμπα, πλην όμως, εκείνοι δεν ανταποκρίθηκαν.

«Πρέπει να σεβαστούμε την απλή αναλογική στην πράξη, άρα να είσαι έτοιμος να παραμερίσεις προσωπικές πικρίες, αντεγκλήσεις, το παρελθόν», επισήμανε ακόμη ο ίδιος. Αφού θύμισε το ασφυκτικό πλαίσιο των διερευνητικών εντολών, τόνισε πως το παράθυρο για κυβέρνηση συνεργασίας «έχει κλείσει από τα άλλα κόμματα δυστυχώς».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...