340
Ο Βαγγέλης Βενιζέλος στην πρώτη του διάλεξη μετά την επιστροφή στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα | Youtube

Βαγγέλης Βενιζέλος: Θερμή υποδοχή στην επιστροφή του στο ΑΠΘ 26 χρόνια μετά

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2019, 13:16
Ο Βαγγέλης Βενιζέλος στην πρώτη του διάλεξη μετά την επιστροφή στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα
|Youtube

Βαγγέλης Βενιζέλος: Θερμή υποδοχή στην επιστροφή του στο ΑΠΘ 26 χρόνια μετά

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2019, 13:16

Επειτα από 26 ολόκληρα χρόνια, ο Βαγγέλης Βενιζέλος επέστρεψε στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα, στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, υπό το θερμό χειροκρότημα των φοιτητών του που τον καλωσόρισαν στην αίθουσα τελετών του Ιδρύματος για τη διάλεξή του με θέμα «Πολιτειολογία και Ελληνική Πολιτική και Συνταγματική Ιστορία 1821-1975».

Μετά τη θερμή υποδοχή της οποίας έτυχε κατά την είσοδό του στην αίθουσα, τον κ. Βενιζέλο προλόγισε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και πρώην ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε τη χαρά του που αποκτά και πάλι τη δυνατότητα επαφής με τη διδασκαλία. «Η αλήθεια είναι, ότι μου είχε λείψει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Καλωσορίζοντας με τη σειρά του τους νέους φοιτητές της Νομικής Σχολής, σημείωσε ότι πριν από 45 χρόνια βρισκόταν ο ίδιος στη θέση τους.

«Στα 90 χρόνια της Νομικής Σχολής, στα μισά έτυχε να είμαι μέρος της λειτουργίας της», παρατήρησε, και αναφερόμενος στην επάνοδό του, έκανε λόγο για επιστροφή στην «εκπαιδευτική μητέρα» του ή αλλιώς «Alma mater studiorum».

Ο κ. Βενιζέλος εισήγαγε του πρωτοετείς φοιτητές στις βασικές έννοιες του Συνταγματικού Δικαίου, ενώ αναφέρθηκε σε γεγονότα της επικαιρότητας που επηρεάζονται από τις αρχές του Συντάγματος, όπως η υπόθεση Παπαγγελόπουλου, το Ασφαλιστικό και οι συντάξεις.

Στο κλείσιμο της διάλεξής του απευθύνθηκε σε πιο προσωπικό τόνο στους φοιτητές, λέγοντας ότι η τελευταία φορά που μίλησε σε ακροατήριο στο ΑΠΘ ήταν το 2007, όταν η κόρη του βρισκόταν μεταξύ των πρωτοετών της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. «Στα μάτια σας βλέπω τη σχέση μου με την κόρη μου», είπε απευθυνόμενος στους φοιτητές του, πριν τους ευχηθεί καλή επιτυχία στο ακαδημαϊκό τους ξεκίνημα.

«Μετά από μια μεγάλη διακοπή λόγω των πολιτικών μου καθηκόντων, άρχισα χθες τα μεταπτυχιακά μου μαθήματα και σήμερα κάνω ένα εισαγωγικό μάθημα στους νέους πρωτοετείς φοιτητές. Εδώ είναι το σπίτι μας, εδώ είναι η ακαδημαϊκή μας μητέρα. Χαίρομαι γιατί όλη μου η εμπειρία η θεσμική και η διεθνής συνδέεται με το αντικείμενο μου στο Συνταγματικό Δίκαιο και με την έρευνα και την διδασκαλία στο ΑΠΘ», ανέφερε νωρίτερα σε δηλώσεις του ο κ. Βενιζέλος, δείχνοντας ενθουσιασμένος για τη νέα αυτή σελίδα στην ακαδημαϊκή του καριέρα.