530
Μπάιντεν και Χάρις χαμογελούν και φαίνεται - δεν φορούν πλέον μάσκα, αφού έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 | REUTERS/Kevin Lamarque

Τζο Μπάιντεν: Αμερικανοί, βγάλτε τις μάσκες σας αν έχετε εμβολιαστεί!

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2021, 10:16
Μπάιντεν και Χάρις χαμογελούν και φαίνεται - δεν φορούν πλέον μάσκα, αφού έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19
|REUTERS/Kevin Lamarque

Τζο Μπάιντεν: Αμερικανοί, βγάλτε τις μάσκες σας αν έχετε εμβολιαστεί!

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2021, 10:16

Ο Τζο Μπάιντεν δεν φορούσε μάσκα την Πέμπτη στον Λευκό Οίκο. Ούτε η αντιπρόεδρός του, η Κάμαλα Χάρις. Ούτε και τα υπόλοιπα στελέχη της αμερικανικής προεδρίας που παραβρέθηκαν στις ανακοινώσεις. Ηταν μια «μεγάλη ημέρα» όπως είπε ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ: το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ανακοίνωσε πως όσοι έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως για την Covid-19, δηλαδή όσοι έχουν εμβολιαστεί, δεν χρειάζεται πλέον να φορούν μάσκα.

«Αν έχετε εμβολιαστεί πλήρως, δεν έχετε πια ανάγκη να φοράτε μάσκα», είπε ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ. «Βγάλτε τις μάσκες σας! Κερδίσατε το δικαίωμα να κάνετε κάτι για το οποίο οι Αμερικανοί είναι γνωστοί σε όλο τον κόσμο: να χαιρετάτε τους άλλους με ένα χαμόγελο», συμπλήρωσε χαμογελώντας.

«Πιστεύω πως αυτό είναι σημαντικό βήμα, μια μεγάλη ημέρα», πρόσθεσε, παροτρύνοντας τους Αμερικανούς που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί να το κάνουν χωρίς αργοπορία.

«Σας εκλιπαρώ: προστατεύστε τους εαυτούς σας ως τη γραμμή του τερματισμού. Ξέρετε όλοι πόσο επίφοβος είναι αυτός ο ιός», επέμεινε.

«Θα βγούμε» από την υγειονομική κρίση και «θα ανοικοδομήσουμε την οικονομία μας», συνέχισε. «Θα γνωρίσουμε ξανά τη χαρά, θα χαμογελάσουμε ξανά», συνέχισε.

Η Τζεν Ψάκι χαιρετά και τα άλλα στελέχη του Λευκού Οίκου χωρίς να φορούν μάσκα (REUTERS/Kevin Lamarque)

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου επέμεινε στη θεαματική πρόοδο που διατρανώνει ότι έχει σημειώσει η χώρα του τους τελευταίους μήνες. Και όντως, επί των ημερών του, οι ΗΠΑ κατόρθωσαν ένα απίστευτο επίτευγμα εμβολιάζοντας ένα μεγάλο μέρος του ενήλικου πληθυσμού, ενώ τώρα σειρά έχουν πάρει οι έφηβοι.

Το CDC ανακοίνωσε νωρίτερα την Πέμπτη τη σύσταση πως οι άνθρωποι που έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως δεν χρειάζεται πλέον να φορούν μάσκες σε εξωτερικούς χώρους, ούτε και στους περισσότερους εσωτερικούς, κάτι που θα επιτρέψει η χώρα να επανέλθει στην ομαλότητα. Η υποχρέωση χρήσης μάσκας συνεχίζει να ισχύει για τα μέσα μαζικής μεταφορας (λεωφορεία, τρένα, αεροπλάνα κλπ).

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών εξέφρασε την ελπίδα ότι η νέα σύσταση θα ωθήσει περισσότερους Αμερικανούς να εμβολιαστούν. Σημείωσε ακόμη πως οι άνθρωποι που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις των εμβολίων τους δεν χρειάζεται πλέον να τηρούν τις κοινωνικές αποστάσεις στις περισσότερες περιστάσεις.

Οι νέες συστάσεις του CDC καταγράφονται μόλις 16 ημέρες μετά τις προηγούμενες, που όριζαν πως θα συνέχιζαν να υπάρχουν πολλοί περιορισμοί ακόμη και για όσους έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως. Η υπηρεσία αυτή, η σημαντικότερη στον τομέα της δημόσιας υγείας στις ΗΠΑ, επικρίθηκε τον Μάρτιο διότι αρχικά αποθάρρυνε ηλικιωμένα πρόσωπα που έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως να ταξιδεύουν αεροπορικώς για να δουν αγαπημένα τους πρόσωπα.

Η διευθύντρια του CDC Ροσέλ Ουαλίνσκι εξήγησε ότι οι νέες συστάσεις βασίζονται στη μεγάλη μείωση των μολύνσεων, στην επέκταση του εμβολιασμού στους νεότερους, συμπεριλαμβανομένων των εφήβων, και τα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα των εγκεκριμένων εμβολίων έναντι των παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορονοϊού.

«Βασιζόμαστε στην επιστήμη», διαβεβαίωσε η Ουαλίνσκι.

Ωστόσο οι άνθρωποι με προβλήματα υγείας θα πρέπει να συμβουλεύονται τους γιατρούς τους πριν βγάλουν τη μάσκα, πρόσθεσε η ίδια.

Η χρήση των μασκών μετατράπηκε σε αμφιλεγόμενο ζήτημα που δίχασε τους Αμερικανούς επί των ημερών του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που αρχικά υποβάθμιζε την πανδημία.

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που θρηνεί τον βαρύτερο απολογισμό θυμάτων του νέου κορονοϊού στον πλανήτη, πάνω από 584.000 νεκρούς εξαιτίας της Covid-19 επί συνόλου 32,8 εκατομμυρίων μολύνσεων από τον SARS-CoV-2.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...