540
O Μπομπ Μενέντεζ (δεξιά) στη συζήτηση με τον Εντι Ζεμενίδη στο πλαίσιο του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών | DELPHI ECONOMIC FORUM VI

Μπομπ Μενέντεζ: Η Τουρκία δεν είναι αναντικατάστατη – θέλει να προσαρτήσει τη Β. Κύπρο

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2021, 09:20
O Μπομπ Μενέντεζ (δεξιά) στη συζήτηση με τον Εντι Ζεμενίδη στο πλαίσιο του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών
| DELPHI ECONOMIC FORUM VI

Μπομπ Μενέντεζ: Η Τουρκία δεν είναι αναντικατάστατη – θέλει να προσαρτήσει τη Β. Κύπρο

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2021, 09:20

Ο Μπομ Μενέντεζ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, ήταν για μια ακόμα φορά ιδιαίτερα επικριτικός όσον αφορά τον Ταγίπ Ερντογάν. Ο πολύπειρος γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ μίλησε διαδικτυακά στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών με τον εκτελεστικό διευθυντή του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας, Εντι Ζεμενίδη και το μήνυμά του ήταν ξεκάθαρο: «Η Τουρκία δεν είναι αναντικατάστατη στην περιοχή».

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο «Great Mediterranean Act», ο Μενέντεζ είπε ότι «θεωρούμε ότι η Ανατολική Μεσόγειος είναι μία συμμαχία χωρών που μοιράζονται τις αξίες μας και τα συμφέροντά μας» –σημείωσε δε ότι αναφέρεται στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ. «Οι χώρες αυτές μοιράζονται τις δημοκρατικές μας αξίες και τη θέληση για πιο στενές σχέσεις», προσέθεσε, στέλνοντας μήνυμα προς την Αγκυρα ότι δεν είναι αναντικατάστατη στην περιοχή καθώς υπάρχει η συμμαχία των ΗΠΑ με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ

Ερωτηθείς για το μήνυμα που θα δώσει ο Τζο Μπάιντεν στον Ταγίπ Ερντογάν όταν συναντηθούν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, απάντησε ότι «όλοι μας θα θέλαμε η Τουρκία να είναι ο σύμμαχος του ΝΑΤΟ όπως εμείς θα θέλαμε, μία χώρα που να μην είναι μόνο σύμμαχος στην ασφάλεια, αλλά και στις δημοκρατικές μας αξίες. Δυστυχώς, όμως, η Τουρκία υπό τον Ερντογάν δεν είναι έτσι», προσέθεσε χαρακτηριστικά. Και εξαπέλυσε επίθεση στην Αγκυρα για τις «κακόβουλες δράσεις» της στα «κυπριακά» και τα «ελληνικά» ύδατα και την ΑΟΖ, ενώ τόνισε ότι η επέκταση της ΑΟΖ της στη Λιβύη δεν στέκει διεθνώς.

Είπε επίσης ότι η Τουρκία δεν είναι αξιόπιστος σύμμαχος αναφέροντας εκτός τα προβλήματα με την Ελλάδα και την Κύπρο, το μνημόνιο με τη Λιβύη, την εμπλοκή στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, την παραβίαση των θρησκευτικών ελευθεριών και τις φυλακίσεις δημοσιογράφων στην Τουρκία. «Οι δημοσιογράφοι στις τουρκικές φυλακές είναι περισσότεροι από οπουδήποτε στον κόσμο και αυτό λέει κάτι», είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στο νομοσχέδιο για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων στην αμερικανική Γερουσία, είπε ότι είναι πολύ περήφανος που κατάφερε να το περάσει, μετά από χρόνια προσπαθειών της Τουρκίας να το μπλοκάρει και στη συνέχεια τόνισε ότι κάλεσε τον Πρόεδρο Μπάιντεν να τηρήσει τη δέσμευση του στην προεκλογική του εκστρατεία και να αναγνωρίσει τη γενοκτονίας των Αρμενίων.

Χρειάστηκε να περάσουν 106 μέρες (προεδρίας Μπάιντεν), όμως ο πρόεδρος το έκανε με έμφαση. «Πιστεύω ότι έστειλε ένα πολύ ισχυρό μήνυμα σε όλο τον κόσμο» για την εξωτερική πολιτική μας. Έδειξε ότι οι ΗΠΑ δίνουν προτεραιότητα στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία όταν συναλλάσσονται με άλλες χώρες. «Όταν λέμε ποτέ ξανά, το εννοούμε», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι μήνυμα στέλνει στην Τουρκία σχετικά με τη προωθούμενη από τον Ερντογάν «λύση» των δύο κρατών στο Κυπριακό, είπε ότι ότι μια τέτοια λύση δεν βρίσκεται καν στο τραπέζι.

«Η Κύπρος παραμένει διχασμένη εξ αιτίας της Τουρκίας – είναι μία Ομοσπονδία δύο κοινοτήτων που ζουν δίπλα δίπλα εδώ και δεκαετίες», είπε και εκτίμησε ότι «ο Ερντογάν προωθεί τη λύση των δύο κρατών με στόχο να προσαρτίσει το βόρειο κομμάτι του νησιού». Όμως, όπως τόνισε «ούτε η κυβέρνηση των ΗΠΑ, ούτε η διεθνής κοινότητα συμφωνεί» με τη λύση των δύο κρατών. Ανέφερε χαρακτηριστικά το παράδειγμα Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι τόνισε ότι έχουν επαναστατήσει ενάντια στο αίτημα του Ερντογάν για μουσουλμανική εκπαίδευση.

Όσον αφορά στην Κίνα, ο Μενέντεζ είπε ότι πρέπει να την αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί, καθώς συνολικά οι οικονομίες μας είναι πιο ισχυρές από του Πεκίνου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News