448
Η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον απέτυχε, επανέλαβε πολλές φορές στη τηλεοπτική του εμφάνιση στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης ο Δημήτρης Τζανακόπουλος | facebook.com/d.tzanakopoulos

Τζανακόπουλος: Η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ απέτυχε – Είμαστε δεδομένοι, δεν πήραμε τίποτα

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2022, 11:51
Η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον απέτυχε, επανέλαβε πολλές φορές στη τηλεοπτική του εμφάνιση στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης ο Δημήτρης Τζανακόπουλος
|facebook.com/d.tzanakopoulos

Τζανακόπουλος: Η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ απέτυχε – Είμαστε δεδομένοι, δεν πήραμε τίποτα

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2022, 11:51

Aποτυχημένη πριν καν ξεκινήσει –όπως χαρακτηριστικά ανέφερε– έσπευσε να κρίνει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι δεν πρόκειται για προσωπική άποψη, αλλά για την επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ.

Κληθείς να σχολιάσει τις εικόνες από τη θερμή υποδοχή της οποίας έτυχαν ο Πρωθυπουργός και η ελληνική αντιπροσωπεία από τον αμερικανό πρόεδρο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε αρχικά σε τηλεοπτική του εμφάνιση στον ΣΚΑΪ ότι δεν μπορεί να μιλήσει για θετικό πρόσημο στην παρουσία Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον (σε αντίθεση με τις πρώτες εντυπώσεις από την επίσκεψη – ακόμα και από τον τουρκικό Τύπο), διακρίνοντας μάλιστα αμηχανία από πλευράς κυβέρνησης και κυβερνητικών στελεχών ως προς την αποτίμησή της.

Και ενώ η επίσκεψη του Πρωθυπουργού βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, εν αναμονή της ομιλίας του στο Κογκρέσο (η πρώτη από Ελληνα Πρωθυπουργό), ο κ. Τζανακόπουλος διατύπωσε τα δικά του συμπεράσματα για τη στάση των Αμερικανών έναντι της Ελλάδας, τον ρόλο της χώρας στη Συμμαχία του ΝΑΤΟ και την ευρύτερη περιοχή και τα αποτελέσματα της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο βουλευτής και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, «δεν φάνηκε να ιδρώνει το αυτί των Αμερικανών» παρά την υπερψήφιση από τη Βουλή της τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών (Mutual Defense Cooperation Agreement / MDCA), η οποία κατά την κρίση του –και του κόμματός του– εμπεδώνει «το δόγμα της εξωτερικής πολιτικής του, δεδομένου του προβλέψιμου συμμάχου, που στο τέλος δεν παίρνει τίποτα»!

«Το ήξερα ότι η συνάντηση αυτή είχε αποτύχει πριν καν ξεκινήσει, διότι ο Μητσοτάκης τα είχε δώσει όλα πριν από το ταξίδι και δεν είχε στόχο να ζητήσει τίποτα», δήλωσε ευθαρσώς και επιμένοντας στη λογική του παζαριού, τόνισε ότι «δεν ζητήσαμε τίποτα και δεν πήραμε τίποτα». Η ΜDCA δεν αναβαθμίζει ούτε κατ’ ελάχιστο τον ρόλο της Ελλάδας, επανέλαβε, και χαρακτήρισε αποτυχημένη την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία, όπως είπε, καθηλώνει τη χώρα σε απλό παρατηρητή των εξελίξεων.

Ιδιαίτερα ενοχλημένος έδειξε, δε, ο κ. Τζανακόπουλος και από την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού για τα F-35 (σ.σ. την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα παραγωγής και την απόκτηση μιας μοίρας πριν από το τέλος της δεκαετίας, με πιθανή παράλληλη επένδυση της Lockheed Martin στην ΕΑΒ).

«Ναι, θα  δώσουμε μερικά δισ. ακόμη στους Αμερικάνους», παρατήρησε απαξιωτικά, εκφράζοντας την κάθετη διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ με την απόκτηση F-35. «Δεν μας φθάνουν τα 10 δισ. που δώσαμε για τα εξοπλιστικά, θα δώσουμε τώρα άλλα τόσα. Δεν είναι λύση τα F-25. Δεν είναι δόγμα εξωτερικής πολιτικής αυτό», αναφώνησε, αγνοώντας προφανώς –ή επιλέγοντας να το κάνει– το παράδειγμα της Ουκρανίας όταν κλήθηκε να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της απέναντι στο ρώσο εισβολέα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...