2543
Με το χαρακτηριστικό «Z» των ρωσικών δυνάμεων ένα τεθωρακισμένο όχημα προπορεύεται του κονβόι μεταφοράς των υπερασπιστών της χαλυβουργίας Azovstal | REUTERS/Alexander Ermochenko

Το τέλος του Azovstal και η απειλή του λιμού

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2022, 06:59
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 17/05/2022, 22:45
Με το χαρακτηριστικό «Z» των ρωσικών δυνάμεων ένα τεθωρακισμένο όχημα προπορεύεται του κονβόι μεταφοράς των υπερασπιστών της χαλυβουργίας Azovstal
|REUTERS/Alexander Ermochenko

Το τέλος του Azovstal και η απειλή του λιμού

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2022, 06:59
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 17/05/2022, 22:45

Επειτα από 83 ημέρες πολέμου καθίσταται όλο και πιο σαφές ότι ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για μια περίοδο ακραίων τιμών στα τρόφιμα εξαιτίας της καταστροφής μέρους της αγροτικής παραγωγής της Ουκρανίας, του επονομαζόμενου «σιτοβολώνα» της Ευρώπης. Και ύστερα από αυτό ακολουθεί η ύφεση… Στο μεταξύ μια από τις μεγαλύτερες μάχες, αυτή στη χαλυβουργία Azovstal στη Μαριούπολη, έλαβε, καθώς φαίνεται, ένα τέλος.

♦ Ολες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

22:45 Οι επιθέσεις των Ρώσων την Τρίτη προκάλεσαν τον θάνατο επτά αμάχων στην περιοχή του Ντονέτσκ σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη Πάβλο Κιριλένκο. Άλλοι δεκαπέντε άμαχοι τραυματίστηκαν, πρόσθεσε ο αξιωματούχος. Το πρακτορείο Reuters υπογραμμίζει ότι δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιώσει την αναφορά του Κιριλένκο από ανεξάρτητες πηγές.

Νωρίτερα, το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και δώδεκα τραυματίστηκαν από ρωσικό πλήγμα στη Ντέσνα, ένα ουκρανικό χωριό που απέχει περίπου 60 χιλιόμετρα βορείως του Κιέβου και είναι γνωστό ότι εκεί εδρεύει ένα μεγάλο στρατόπεδο εκπαίδευσης. «Οκτώ νεκροί, 12 τραυματίες» ήταν ο απολογισμός της επίθεσης, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αλεξάντρ Ιφτσένκο, εκπρόσωπος του τοπικού παραρτήματος της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.

22: 15 Προτάσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας, την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία, αλλά και μέτρα στήριξης των καταναλωτών αναμένεται να παρουσιάσει την τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με προσχέδιο το οποίο έχει στη διάθεσή του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Κομισιόν αναφέρει ότι η μείωση της ζήτησης στην ενέργεια μέσω αλλαγής στις συνήθειες των πολιτών, αλλά και μέσω μέτρων fast-track για την ενεργειακή αποτελεσματικότητα θα μειώσει τον όγκο της έλλειψης φυσικού αερίου και πετρελαίου σε περίπτωση διακοπής των ροών από τη Ρωσία. Ως εκ τούτου, οι παράγοντες αυτοί αποτελούν κρίσιμο στοιχείο για τη σταθεροποίηση των αγορών και την αποτροπή περαιτέρω αστάθειας των τιμών επισημαίνεται στο προσχέδιο.

Για την αντιμετώπιση, δε, ενός σοκ στον εφοδιασμό, λόγ ωπλήρους διακοπής των εισαγωγών αερίου από τη Ρωσία, το προσχέδιο αναφέρει πως υπάρχουν εθνικά σχέδια έκτακτης ανάγκης τα οποία έχουν αναπτυχθεί υπό τον κανονισμό για την εφοδιαστική ασφάλεια, εθνικά και περιφερειακά μέτρα, ενισχυμένη περιφερειακή συνεργασία και συμφωνίες αλληλεγγύης. Σε περίπτωση, όμως, που επηρεαστούν πολλά κράτη-μέλη μαζί, σημειώνεται πως θα μπορούσαν να ληφθούν επιπλέον μέτρα όπως μια μέγιστη τιμή για το φυσικό αέριο που παραδίδεται στους Ευρωπαίους καταναλωτές και τις εταιρείες για την κάλυψη της περιόδου έκτακτης ανάγκης.

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ

22:00 Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο να μπλοκάρουν τη δυνατότητα της Μόσχας να πληρώσει τους αμερικανούς επενδυτές που έχουν ρωσικά κρατικά ομόλογα, μετά τη λήξη της προθεσμίας την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι έτοιμη να κάνει αυτήν την κίνηση που θα μπορούσε να φέρει τη Ρωσία πιο κοντά στο χείλος της χρεοκοπίας. «Είναι υπό εξέταση», παραδέχθηκε στο Reuters ο ίδιος αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάζεται, συμπληρώνοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση «εξετάζει όλες τις επιλογές για να εντείνει την πίεση στον Πούτιν».

21:21 Επίσημο αίτημα προσχώρησης στο ΝΑΤΟ θα καταθέσουν την Τετάρτη 18 Μαΐου, η Φινλανδία και η Σουηδία, ενώ η Τουρκία συνεχίζει να απειλεί με βέτο.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ θα συναντηθεί στις 9 (ώρα Ελλάδος) με τον Πρέσβη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, Κλάους Κορχόνεν και με τον πρέσβη της Σουηδίας στη Συμμαχία, Αξελ Βέρνχοφ.

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ

20:40 Ρωσική ερευνητική επιτροπή θα αναλάβει την ανάκριση των ουκρανών στρατιωτικών που παραδόθηκαν στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το TASS.

Η ανάκριση θα διεξαχθεί στο πλαίσιο της ευρύτερης έρευνας που έχει ξεκινήσει η Μόσχα για «εγκλήματα του ουκρανικού καθεστώτος», επισημαίνεται.

20:08 Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Ρωσίας ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο να αναγνωρίσει ως «τρομοκρατική οργάνωση» το Τάγμα Αζόφ, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο τον ιστότοπο του ρωσικού υπουργείου Δικαιοσύνης. Το Ανώτατο Δικαστήριο θα εξετάσει το θέμα αυτό στις 26 Μαΐου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Tass, η ρωσική ερευνητική επιτροπή θα ανακρίνει τους ουκρανούς μαχητές που παραδόθηκαν στο χαλυβουργείο Αζοφστάλ της Μαριούπολης. Η ανάκριση αυτή θα γίνει στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει η Ρωσία για τις «ποινικές υποθέσεις που αφορούν τα εγκλήματα του ουκρανικού καθεστώτος», όπως τις αποκαλεί η Μόσχα.

19:51 Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι γνωστοποίησε πως είχε μια «μακροσκελή και ουσιαστική» τηλεφωνική επικοινωνία με τον γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, σχετικά με τις εξελίξεις στον πόλεμο.

«Ενημέρωσα για την πορεία των εχθροπραξιών, την επιχείρηση διάσωσης των στρατιωτικών από το Azovstal και το όραμα για τις προοπτικές της ειρηνευτικής διαδικασίας. Εθεσα το ζήτημα της προμήθειας καυσίμων στην Ουκρανία», αναφέρει η ανάρτηση που έκανε ο Ζελένσκι στο Twitter.

19:29 Ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ Τζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι αν οι αριθμοί και οι αναφορές είναι αληθινές, ο ρωσικός στρατός υπέστη «εντυπωσιακές απώλειες» κατά την εισβολή στην Ουκρανία.

«Δεν θα τολμούσα να κάνω μια υπόθεση για το πόσο καιρό μπορεί να αντισταθεί η Ρωσία», είπε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες μετά τη συνάντηση των υπουργών Αμυνας. «Αν είναι αλήθεια ότι η Ρωσία έχει χάσει το 15% των στρατευμάτων της από την αρχή του πολέμου, αυτό είναι παγκόσμιο ρεκόρ των απωλειών ενός στρατού που εισβάλλει σε μια χώρα», πρόσθεσε.

REUTERS/Yves Herman/File Photo

18:34 Το ρωσικό Κοινοβούλιο θα εξετάσει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει την ανταλλαγή ρώσων αιχμαλώτων πολέμου με μαχητές του ουκρανικού τάγματος Αζόφ, δήλωσε ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, μετά την παράδοση ουκρανών υπερασπιστών του χαλυβουργείου Azovstal της Μαριούπολης στις ρωσικές δυνάμεις.

Το τάγμα Αζόφ, μια κάποτε εθνικιστική πολιτοφυλακή που έχει ενσωματωθεί στην Εθνοφρουρά της Ουκρανίας, έγινε το σύμβολο αντίστασης κατά των ρωσικών στρατευμάτων στην πόλη, η οποία βίωσε ορισμένες από τις σφοδρότερες μάχες σε αυτό που η Μόσχα αποτελεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Ωστόσο η Μόσχα θεωρεί πως το τάγμα είναι ο κύριος αυτουργός του καταγγελλόμενου από την Ρωσία ριζοσπαστικού αντιρωσικού εθνικισμού στην Ουκρανία ή ακόμα και ναζισμού από τον οποίο λέει ότι πρέπει να προστατεύσει τους ρωσόφωνους της Ουκρανίας.

18:07 Τουλάχιστον επτά λεωφορεία που μετέφεραν ουκρανούς μαχητές που παραδόθηκαν, αναχώρησαν το απόγευμα από το χαλυβουργείο Azovstal με τη συνοδεία φιλορωσικών ενόπλων δυνάμεων, δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας του Reuters. Ορισμένοι από τους ουκρανούς μαχητές που απομακρύνθηκαν δεν φαινόταν να είναι τραυματισμένοι, είπε ο μάρτυρας.

17:01 Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και 12 τραυματίστηκαν σήμερα από ρωσικό πλήγμα στην Ντέσνα, ένα ουκρανικό χωριό που απέχει περίπου 60 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου και είναι γνωστό ότι φιλοξενεί ένα μεγάλο στρατόπεδο εκπαίδευσης.

«Οκτώ νεκροί, 12 τραυματίες», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αλεξάντρ Ιφτσένκο, ο εκπρόσωπος του τοπικού παραρτήματος της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.

16:30 Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, δήλωσε ότι θεωρεί πως η Σουηδία και η Φινλανδία θα ενταχθούν σύντομα στο ΝΑΤΟ, παρά τις τουρκικές επιφυλάξεις και τονίζει ότι η Συμμαχία θα διασφαλίσει την προστασία των δύο χωρών κατά τη διαδικασία επικύρωσης του Πρωτοκόλλου Εισδοχής τους.

15:47 Το κοινοβούλιο της Φινλανδίας ενέκρινε την πρόταση για υποβολή αιτήματος ένταξης της χώρας στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, με 188 ψήφους υπέρ και 8 κατά, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής Μάτι Βανχάνεν.

==> Διαβάστε περισσότερα εδώ

15:25 Την ανταλλαγή ουκρανών στρατιωτικών που εγκατέλειψαν τις τελευταίες ώρες το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη με ρώσους αιχμαλώτους πολέμου αναμένει το Κίεβο, με τη ρωσική Κρατική Δούμα ωστόσο (κάτω Βουλή της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσίας) να εξετάζει την απαγόρευση της ανταλλαγής Ουκρανών του τάγματος Αζόφ για ρώσους στρατιωτικούς.

Το Reuters έδωσε στη δημοσιότητα αρκετές φωτογραφίες από την παράδοση ουκρανών στρατιωτών στις ρωσικές δυνάμεις.

Ουκρανοί στρατιώτες μετά την παράδοσή τους στις ρωσικές δυνάμεις

Ρώσοι στρατιώτες ελέγχουν τις στολές των Ουκρανών που παραδόθηκαν

Οι ουκρανοί στρατιώτες που εγκατέλειψαν το Azovstal μέσα σε λεωφορείο στη Μαριούπολη

14:33 Η ρωσική διπλωματία αποφάσισε την απέλαση δύο φινλανδών διπλωματών από την Ρωσία, ως μέτρο αντιποίνων για αντίστοιχο μέτρο που έλαβε το Ελσίνκι, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο φινλανδός πρεσβευτής εκλήθη στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Κατά την διάρκεια της συνομιλίας, η ρωσική διπλωματία «διαμαρτυρήθηκε εντόνως» για την απέλαση δύο ρώσων διπλωματών από την ρωσική πρεσβεία στο Ελσίνκι.

«Ο πρεσβευτής πληροφορήθηκε ότι σε απάντηση των ενεργειών των φινλανδικών αρχών, η ρωσική πλευρά αποφάσισε να απαγορεύσει την παραμονή δύο μελών της πρεσβείας της Φινλανδίας στο ρωσικό έδαφος» αναφέρεται στην ανακοίνωση η οποία γίνεται αφού το Ελσίνκι ανακοίνωσε την ιστορική υποψηφιότητα για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, σε μία απόφαση που βρίσκεται σε ευθεία σύνδεση με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ανάλογη ιστορική απόφαση έλαβε ταυτόχρονα και η Σουηδία.

13:31 Η διαχειρίστρια εταιρεία φυσικού αερίου της Φινλανδίας, Gasum, ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να πληρώσει τις ρωσικές προμήθειες σε ρούβλι, σημειώνοντας πως θα ακολουθήσει τη δικαστική οδό για διαμάχη με τη Gazprom

Οπως ανέφερε, επίσης, δεν αποκλείει η Μόσχα να κλείσει ολοκληρωτικά την κάνουλα του φυσικού αερίου προς το Ελσίνκι.

13:19 Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι οι Ουκρανοί που παραδόθηκαν στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη θα τύχουν αντιμετώπισης «σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες», κάτι που σύμφωνα με τη Μόσχα, είχε εγγυηθεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, περισσότεροι από 250 Ουκρανοί που βρίσκονταν στο Azovstal της Μαριούπολης παραδόθηκαν έπειτα από πολλές εβδομάδες πολιορκίας.

13:08 Ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, ανώτερος σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χαρακτήρισε τις 83 ημέρες αντίστασης της Μαριούπολης στη χαλυβουργία Azovstal «Θερμοπύλες του 21ου αιώνα».

Οι υπερασπιστές του Azovstal κατέστρεψαν το σχέδιο της Ρωσίας να καταλάβει την ανατολική Ουκρακία και απέδειξαν το πραγματικό «αξιόμαχο» των Ρώσων.

12:32 Το Reuters δημοσιοποίησε βίντεο με πλάνα από την αποχώρηση των τελευταίων ουκρανών υπερασπιστών της Μαριούπολης από τη χαλυβουργία Azovstal.

12:20 Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι γνωστοποίησε ότι είχε συνομιλίες με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς για την κατάσταση στα μέτωπα, καθώς και για την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στη Ρωσία.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, o Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία υπολογίζει σε μεγαλύτερη γερμανική βοήθεια σε ό,τι αφορά τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα του για την πλήρη ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

12:01 Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ πιθανότατα «δεν θα κάνει μεγάλη διαφορά» καθώς οι δύο χώρες συμμετείχαν εδώ και καιρό στις στρατιωτικές ασκήσεις της συμμαχίας.

«Η Φινλανδία και η Σουηδία, καθώς και άλλες ουδέτερες χώρες, συμμετέχουν σε στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ εδώ και πολλά χρόνια», είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

11:42 Η Σουηδία υπέγραψε την αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ το πρωί της Τρίτης, επικυρώνοντας και επίσημα την πρόθεσή ενσωμάτωσής της στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

«Πρόκειται για κάτι πολύ μεγάλο, πολύ σοβαρό και νιώθουμε ότι φτάσαμε σε μια απόφαση που είναι η καλύτερη για τη Σουηδία. Δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει (η διαδικασία ένταξης), αλλά υπολογίζουμε ότι μπορεί να πάρει έως και έναν χρόνο. Εντός της εβδομάδας, η αίτησή μας θα κατατεθεί, μαζί με εκείνη της Φινλανδίας και θα ακολουθήσει το ενταξιακό πλαίσιο που έχει θέσει το ΝΑΤΟ», ανέφερε σε δήλωσή της η Αν Λίντε, υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας.

11:12 Η Φινλανδία και η Σουηδία θα λάβουν ισχυρή υποστήριξη από τα κράτη-μέλη, ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Τζοζέπ Μπορέλ προσερχόμενος στο Συμβούλιο των Υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος σημείωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η απόφαση των δύο χωρών να κάνουν αίτηση για να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ αυξάνει την ενότητα και την ισχύ και είναι το αντίθετο από αυτό που θα ήθελε ο Πούτιν.

Ερωτηθείς σχετικά με την αντίδραση της Τουρκίας στην απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας, ο Μπορέλ εξέφρασε την ελπίδα ότι «το ΝΑΤΟ θα ξεπεράσει τις αντιρρήσεις της (Τουρκίας)».

10:02 Πάνω από 260 ουκρανοί στρατιωτικοί, ανάμεσά τους 53 τραυματίες, έφυγαν από το πολιορκημένο εργοστάσιο της χαλυβουργίας Azovstal στη Μαριούπολη, ανακοίνωσε το ουκρανικό γενικό επιτελείο.

Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε ιατρικό κέντρο στη Νοβοαζόφσκ, ανέφεραν οι ουκρανοί επιτελείς. Aλλοι 211 μεταφέρθηκαν στο χωριό Ολενίφκα, που ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις, και πρόκειται να επιστρέψουν σε περιοχές ελεγχόμενες από το ουκρανικό κράτος αργότερα, στο πλαίσιο ανταλλαγών κρατουμένων, διευκρίνισε η Χάνα Μάλιαρ, υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας. Οι προσπάθειες να απομακρυνθούν από τις αχανείς εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Azovstal οι εναπομείναντες ουκρανοί υπερασπιστές της Μαριούπολης συνεχίζονται.

«Οι δραστηριότητες για τη διάσωση των υπερασπιστών που απομένουν (…) συνεχίζονται», κατά το ουκρανικό επιτελείο, που τους χαρακτήρισε «τους ήρωες της εποχής μας» που «θα μείνουν στην ιστορία για πάντα», καθώς κατ’ αυτό εμπόδισαν «να εφαρμοστεί το (ρωσικό) σχέδιο για να καταληφθεί γρήγορα η Ζαπορίζια», ουκρανική πόλη 200 χιλιόμετρα δυτικά της Μαριούπολης.

08:30 Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, συνέκρινε τις κυρώσεις που επιβάλλονται σήμερα στη Ρωσία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, με αυτές που είχε επιβάλει η κυβέρνηση του Φραγκλίνου Ρούσβελτ το 1940 εις βάρος των Ναζί και συνεργατών τους.

Η Γέλεν έκανε τις δηλώσεις αυτές σε ομιλία της στη Βαρσοβία, στο Μουσείο Ιστορίας των Εβραίων της Πολωνίας.

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ.

06:55 Ο γενικός γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, έκρινε ότι οι επιφυλάξεις της Τουρκίας ως προς τα αιτήματα που υπέβαλαν η Φινλανδία και η Σουηδία για να ενταχθούν στο NATO θα πρέπει να ληφθούν υπόψη.

«Η Τουρκία είναι πολύτιμος σύμμαχος και οι όποιες ανησυχίες (της) για την ασφάλεια πρέπει να απαντηθούν. Πρέπει να σταθούμε ενωμένοι αυτή την ιστορική στιγμή», ανέφερε ο Γενς Στόλτενμπεργκ έπειτα από συνδιάλεξή του με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Νορβηγός απέφυγε να επεκταθεί.

06:00 Στα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου κυριαρχεί η εφιαλτική πρόβλεψη του διοικητή της Τραπέζης της Αγγλίας Αντριου Μπέιλι για «τιμές Αποκάλυψης» στα τρόφιμα, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

01:00 Σε βίντεο που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως το ουσιώδες είναι «να σωθεί η ζωή των παλικαριών μας», επιμένοντας «θέλω να το υπογραμμίσω: η Ουκρανία χρειάζεται τους ήρωές της ζωντανούς». Ηταν το σχόλιό του για την επιχείρηση εκκένωσης της χαλυβουργίας Azovstal στη Μαριούπολη που ξεκίνησε το βράδυ της Δευτέρας.

00:30 Ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς απέκλεισε για ακόμη μια φορά το ενδεχόμενο να υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία, η οποία θα νομιμοποιήσει τα εδάφη που έχουν κατακτηθεί με τα όπλα και επανέλαβε ότι η Δύση θα συνεχίσει να προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, για την αυτοάμυνά της, «μέχρι να το πάρει απόφαση ο Πούτιν».

«Είναι για μένα απολύτως σαφές ότι για τη Ρωσία υπάρχει μόνο μια διέξοδος από αυτή την κατάσταση, εφόσον καταλήξει σε συμφωνία με την Ουκρανία. Δεν είναι δυνατή μια συμφωνία με μια υπαγορευμένη ειρήνη, η οποία θα προβλέπει ότι η Ουκρανία πρέπει να υπογράψει ότι παραχωρεί εδάφη. Αυτό δεν θα λειτουργήσει», τόνισε ο Ολαφ Σολτς σε συνέντευξή του στον ιδιωτικό σταθμό RTL.

00:11 Η Αυστρία δεν θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ: αυτό ξεκαθάρισε ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, εξηγώντας ότι η περίπτωση της χώρας του διαφέρει από αυτές της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

«Εχουμε μια εντελώς διαφορετική γεωγραφική κατάσταση. Εχουμε επίσης μια εντελώς διαφορετική ιστορία και νομίζω πρέπει αυτό να το λάβει κανείς υπ’ όψιν», δήλωσε ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, στο περιθώριο του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι η Αυστρία δεν είναι πολιτικά ουδέτερη. «Δεν υπάρχει ουδετερότητα σε μια πολεμική επίθεση», τόνισε αναφερόμενος στον πόλεμο της Ουκρανίας. «Εχουμε τοποθετηθεί πολύ ξεκάθαρα, υποστηρίζουμε όλες τις κυρώσεις και κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να προσφέρουμε υποστήριξη», πρόσθεσε.

Διαβάστε: Η 82η ημέρα του πολέμου όπως συνέβη

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...