1033
O Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες, λίγο πριν αρχίσει η Σύνοδος Κορυφής | REUTERS/Francois Lenoir

«Παρεξήγηση» οι παροχές στους συνταξιούχους

Protagon Team Protagon Team 16 Δεκεμβρίου 2016, 01:14
O Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες, λίγο πριν αρχίσει η Σύνοδος Κορυφής
|REUTERS/Francois Lenoir

«Παρεξήγηση» οι παροχές στους συνταξιούχους

Protagon Team Protagon Team 16 Δεκεμβρίου 2016, 01:14

«Αντιδημοκρατική» χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τη στάση που τηρεί το ΔΝΤ, καλώντας το Ταμείο να ασκήσει πιέσεις προς την Ευρώπη και όχι προς την Ελλάδα για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων. Μιλώντας μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ο Πρωθυπουργός, επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει το δικό της πλαίσιο της συμφωνίας με τους θεσμούς, χαρακτήρισε «παρεξήγηση» τις αντιδράσεις για τις έκτακτες παροχές και κάλεσε την Ευρώπη «να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων», λέγοντας ότι δεν υπάρχει χώρος για καπρίτσια. Ηταν μια συνέντευξη Τύπου που ήταν να γίνει στις 7.30 μ.μ. αλλά τελικά έγινε μετά τα μεσάνυχτα…

Αναλυτικά, οι κυριότερες επισημάνσεις του Πρωθυπουργού

Για το ΔΝΤ: «Η κυβέρνηση από τον Αύγουστο του 2015 έχει τηρήσει κατά γράμμα τις δεσμεύσεις της, έχοντας μάλιστα σημαντική υπεραπόδοση εσόδων, ενώ η ανεργία μειώθηκε σημαντικά. Η ελληνική οικονομία έχει περάσει σε φάση ανάκαμψης με τα δύο τελευταία τρίμηνα να έχουν θετικό πρόσημο ανάπτυξης. Είναι απαράδεκτο ορισμένοι να θέλουν να παίξουν διαπραγματευτικό παιχνίδι εις βάρος του ελληνικού λαού που έχει κάνει θυσίες για χάρη της Ευρώπης, μέσα από προγράμματα που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί. Το ΔΝΤ πρέπει να κατανοήσει ότι η επιμονή του για λήψη μέτρων λιτότητας μετά το τέλος του προγράμματος, είναι μία επιμονή αντιδημοκρατική. Κανένα κοινοβούλιο δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί αίτημα για προληπτικά μέτρα για μία περίοδο μετά από τρία χρόνια. Αν το ΔΝΤ έχει πρόβλημα με τα πρωτογενή πλεονάσματα, τότε θα πρέπει να πιέσει όχι την Ελλάδα, αλλά τους Ευρωπαίους που τα ζητούν. Και το ΔΝΤ οφείλει να κατανοήσει ότι η Ελλάδα είναι μία ευρωπαϊκή χώρα, όπου οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στα εργασιακά έχουν κομβικό ρόλο».

Για τις αντιδράσεις σχετικά με τις παροχές: «Τα μέτρα ανακούφισης που πήραμε δεν θέτουν σε καμία περίπτωση σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους. Η απόφαση ελήφθη με απόλυτη ασφάλεια έναντι των στόχων του 2016. Είναι απόφαση εφάπαξ, υπέρ ανθρώπων που έκαναν μεγάλες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης. Αναμένουμε από την πλευρά των Θεσμών μία έκθεση που θα λέει τα αυτονόητα, δηλαδή πως δεν υπάρχει δημοσιονομική επίπτωση. Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε διευκρινίσεις για άρση της παρεξήγησης που έχει δημιουργηθεί. Αυτή η παράξενη αντίδραση από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο καθώς συνηθίζει να είναι ο πιο αυστηρός κριτής στην υλοποίηση της συμφωνίας. Η υλοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους ήταν συνάρτηση της πρώτης αξιολόγησης και όχι της δεύτερης. Για αυτό και υπάρχει κύμα συμπαράστασης προς την Ελλάδα. Είναι κάτι που θα ξεπεραστεί, άλλοι εκτίθενται από αυτήν την κατάσταση και όχι η Ελλάδα».

Για το ενδεχόμενο να βρεθεί μπροστά σε εκβιασμό από τους δανειστές: «Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις και η Ελλάδα είναι στο επίκεντρο. Εχουμε τις μεγάλες προσφυγικές ροές, είμαστε λίγο πριν την επίλυση το Κυπριακού, σε μία περίοδο αποσταθεροποιημένη. Παράλληλα η ευρωπαϊκή οικονομία προσπαθεί να αναλάμψει και την επόμενη χρονιά υπάρχουν κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις. Δεν υπάρχει χώρος για καπρίτσια, όλοι ας αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Θα θέσει στη καγκελάριο Μέρκελ το θέμα των επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου; «Η διεκδίκηση από την πλευρά της Ελλάδας είναι ανοιχτή και δεδομένη, το θέμα ετέθη και προς τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα».

Για τις εξελίξεις στο Κυπριακό: «Οφείλουμε να κρατήσουμε ανοιχτό ένα παράθυρο ελπίδας για λύση. Η συγκυρία δεν είναι η καλύτερη δυνατή, λόγω αρνητικής ατζέντας στα ευρωτουρκικά. Ομως από την άλλη, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θέλουν λύση. Ισως είναι η τελευταία ευκαιρία, αν υπάρξει άλλη μία δεκαετία, οι ενεργές γενιές δεν θα έχουν αναμνήσεις κοινής διαβίωσης και δεν θα βλέπουν λόγο να αλλάξουν τα δεδομένα. Για αυτό και η Ευρώπη θα έχει ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις. Μιλάμε για μία χώρα της ΕΕ, όχι για μία τρίτη χώρα. Λύση του Κυπριακού θα είναι και επιτυχία για την Ευρώπη. Ωστόσο δεν μπορεί να υπάρξει λύση στο αναχρονιστικό πλαίσιο των εγγυήσεων, ούτε αν η Τουρκία επιμείνει στην παραμονή των στρατευμάτων».

Η αυστηρή αλλά προσεκτική έκθεση των Θεσμών

Τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης καλούνται πλέον να αποφανθούν όσον αφορά το «ξεπάγωμα» ή όχι των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, όπως προκύπτει από το συμπέρασμα της προσεκτικής έκθεσης των Θεσμών για το κατά πόσο οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα βρίσκονται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις του Μνημονίου.

Η απόφαση κατά πάσα πιθανότητα θα ληφθεί σε πρώτη φάση σε επίπεδο Euro-working Group.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, η έκθεση αναφέρει αυστηρά ότι «τα προτεινόμενα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης εγείρουν έντονη ανησυχία τόσο ως προς τη διαδικασία όσο και ως προς την ουσία σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις του μνημονίου στο θέμα των συντάξεων».

Ωστόσο, οι θεσμοί κρίνουν επίσης πως το βοήθημα 617 εκατομμυρίων ευρώ για χαμηλοσυνταξιούχους και η αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά δεν θα «δεν αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά τα δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2017 και του 2018». Κίνδυνος για τους στόχους της επόμενης διετίας θα υπάρξει αν τα μέτρα επεκταθούν στο μέλλον. Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο θετικό σημείο στο πόρισμα είναι ότι το ΔΝΤ συνυπογράφει την έκθεση αυξάνοντας την αξιοπιστία της.

Το ραντεβού με την Ανγκελα Μέρκελ

Τι απομένει; Η συνάντηση με την Ανγκελα Μέρκελ σήμερα, Παρασκευή. Σύμφωνα με την κυβερνητική γραμμή ενημέρωσης και μετά τις μεταμεσονύχτιες δηλώσεις του, ο Πρωθυπουργός θα θέσει στην καγκελάριο θέμα «ευρύτερης πολιτικής αβεβαιότητας» σχετικά με την έγκριση του «πακέτου Τσίπρα» από την Ευρωζώνη

«Η παρεξήγηση πρέπει να λυθεί», είναι η θέση της Αθήνας, που θα προσέλθει στην καγκελαρία στη λογική της πολιτικής διευθέτησης με βασικό επιχείρημα ότι το πρόγραμμα δεν τίθεται σε κίνδυνο από το συγκεκριμένο μέτρο που πήρε η κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός θα επιμείνει ότι «η συγκυρία δεν επιτρέπει πειραματισμούς: ο πόλεμος στη Συρία μαίνεται, το Κυπριακό έχει μπει στην κρισιμότερη φάση του, η ευρωπαϊκή οικονομία δεν έχει σταθεροποιηθεί και εκατομμύρια Ευρωπαίων πολιτών -σε χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία- οδηγούνται το 2017 στις κάλπες». 

Συνεπώς, σύμφωνα με την ελληνική θεώρηση, δεν υπάρχει η πολυτέλεια να μην κλείσει η αξιολόγηση τώρα.

Η συνέπεια που έχει επιδείξει στην τήρηση των συμφωνιών θα είναι ένα ακόμη «όπλο» με τον κ. Τσίπρα να αναμένεται να ζητήσει συνέπεια από όλες τις πλευρές, για παράδειγμα στη λήψη μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.

Από την πλευρά της πάντως, η Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι θα συζητήσει αλλά δεν θα διαπραγματευτεί με τον κ. Τσίπρα…

Εκτός από τη συνάντηση με την καγκελάριο, ο Πρωθυπουργός θα δει επίσης τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τους Γερμανούς Πράσινους, τη γερμανική Αριστερά, ενώ το Σάββατο το πρωί θα μιλήσει στο συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...