389
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος | Nikos Libertas / SOOC

Τσακαλώτος για τις μειώσεις των συντάξεων: «Θέμα πειθούς, όχι επιβολής»

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2018, 10:44
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος
|Nikos Libertas / SOOC

Τσακαλώτος για τις μειώσεις των συντάξεων: «Θέμα πειθούς, όχι επιβολής»

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2018, 10:44

Η συζήτηση για την πιθανότητα να ακυρωθεί η μείωση των συντάξεων είναι σε εξέλιξη, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κρατώντας χαμηλούς τόνους για ένα ζήτημα που κυριάρχησε στην επικαιρότητα μετά την διαρροή περί ακύρωσης επιβολής του μέτρου.

Σε συνέντευξή του στην «Ναυτεμπορική» και τον Θάνο Τσίρο, ο υπουργός σε ερώτημα που του έγινε για την πιθανή στάση της Γερμανίας στο ζήτημα της περικοπής απάντησε ότι «λειτουργούμε πλέον σε ένα πλαίσιο που στηρίζεται περισσότερο στην πειθώ και λιγότερο στην επιβολή».

Πρόσθεσε ότι «προφανώς σε όλα τα ζητήματα της Ευρώπης η Γερμανία έχει ένα ειδικό βάρος, αλλά η ουσία είναι ότι το πλαίσιο τώρα είναι εντελώς διαφορετικό. Πλέον είμαστε στη μεταμνημονιακή περίοδο και από μία επιτήρηση τόσο των στόχων όσο και των μέσων επίτευξής τους περνάμε σταδιακά σε μια φάση επιτήρησης μόνο των στόχων. Κάτι το οποίο συμβαίνει με όλες τις χώρες. Έτσι αυτή τη στιγμή έχουμε τον στόχο του 3,5% και παράλληλα να ολοκληρώσουμε την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που έχουμε ήδη ξεκινήσει».

Η ελληνική πλευρά έθεσε το ζήτημα στους Θεσμούς, ανέφερε άτυπο ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Οικονομικών, ωστόσο, σε αυτό δεν γινόταν αναφορά στην απάντηση των δανειστών. Επιπλέον, στην πρώτη «μεταμνημονιακή» έκθεση για τις συζητήσεις στην Αθήνα, οι Θεσμοί δεν έκαναν καμία αναφορά για περικοπή ή όχι των συντάξεων.

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Τσακαλώτος προανήγγειλε ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει και νέα χαλάρωση των capital controls.

Κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να ξεκαθαρίσει πώς θα χρηματοδοτήσει τις «γενναιότερες» εξαγγελίες για περικοπές φόρων και εισφορών σε σχέση με αυτές που έκανε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Αποφεύγει όμως να απαντήσει σε ερώτημα σχετικά με το ποιος είναι ο κατάλληλος χρόνος να γίνουν οι επόμενες βουλευτικές εκλογές

Ασκησε ακόμη κριτική στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα για τη θέση του όσον αφορά την προληπτική γραμμή πίστωσης, αναφέροντας ότι ο ίδιος, ως υπουργός Οικονομικών, θα ήταν πολύ πιο ανήσυχος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας «αν η κυβέρνηση είχε ακούσει τον κ. Στουρνάρα στο θέμα της προληπτικής γραμμής». Δεν κρύβει πάντως ότι υπάρχει «έντονος προβληματισμός» για τις εξελίξεις σε Αργεντινή, Τουρκία, Ιταλία και αναδυόμενες αγορές.

Τέλος, για τον ΕΝΦΙΑ, ο υπουργός έκανε λόγο για μεσοσταθμική μείωση 10% του ΕΝΦΙΑ για το 2019 και 30% για το 2020, ενώ μετέθεσε για το 2020 την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του φόρου κατοχής ακινήτων. Επίσης, τόνισε ότι δεν θα υπάρξει κανένας ιδιοκτήτης που θα κληθεί να πληρώσει περισσότερα τα επόμενα χρόνια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...