332
Τζιμ Μάτις και Ντόναλντ Τραμπ, την εποχή της συνεργασίας τους | Reuters

Ο Τζιμ Μάτις αποκηρύσσει τον Τραμπ: Ο πρώτος πρόεδρος που θέλει να διχάσει την Αμερική

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2020, 08:00
Τζιμ Μάτις και Ντόναλντ Τραμπ, την εποχή της συνεργασίας τους
|Reuters

Ο Τζιμ Μάτις αποκηρύσσει τον Τραμπ: Ο πρώτος πρόεδρος που θέλει να διχάσει την Αμερική

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2020, 08:00

Δεν είναι λίγο να βγαίνει ένας δικός σου άνθρωπος, ένας παρασημοφορημένος στρατηγός των πεζοναυτών, και να σε κατηγορεί, ουσιαστικά, ως εχθρό της πατρίδας. Αυτό συνέβη με τον Τζιμ Μάτις, των θρύλο των Αμερικανών marines και πρώην υπουργό Αμυνας του Ντόναλντ Τραμπ: είπε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θέλει να «διχάσει» την Αμερική.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι, όσο ζω, ο πρώτος πρόεδρος που δεν προσπαθεί να ενώσει τον αμερικανικό λαό — δεν προσποιείται καν ότι προσπαθεί να τον ενώσει», τόνισε ο Μάτις σε γραπτή τοποθέτησή του που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο του περιοδικού The Atlantic.

«Αντ’ αυτού, προσπαθεί να μας διχάσει», πρόσθεσε ο απόστρατος αξιωματικός, ο οποίος χαίρει σεβασμού στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Τζιμ Μάτις εκφράζεται ανοικτά για τον ρεπουμπλικάνο μεγιστάνα του Λευκού Οίκου αφότου αποχώρησε από την κυβέρνησή του.

«Παρακολούθησα τα γεγονότα αυτής της εβδομάδας με οργή και φρίκη», συνεχίζει ο Μάτις σε αυτό το «Κατηγορώ» του, τασσόμενος υπέρ των διαδηλωτών που απαιτούν, όπως επισημαίνει, ισότητα δικαιωμάτων.

«Μετά τον θάνατο την 25η Μαΐου στη Μινεάπολη του Τζορτζ Φλόιντ, Αφροαμερικανού στον οποίο προκάλεσε ασφυξία λευκός αστυνομικός, ένα ιστορικό κύμα διαδηλώσεων καταγράφεται σε δεκάδες αμερικανικές πόλεις, για να καταγγελθούν ο ρατσισμός, η αστυνομική βία και οι κοινωνικές ανισότητες στις ΗΠΑ. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν συμμετάσχει σε ειρηνικές κινητοποιήσεις απ’ άκρου εις άκρον της χώρας, όμως λεηλασίες και ταραχές έχουν σημαδέψει τις διαμαρτυρίες.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ, που παραμένει σιωπηλός για τα προβλήματα που θίγουν οι διαδηλωτές, προτίμησε έναν πολύ πολεμικό τόνο αναφερόμενος στις ταραχές και τις λεηλασίες, απείλησε να στείλει τον στρατό για να ανακτηθεί ο έλεγχος και αυτοπαρουσιάστηκε ως ο “πρόεδρος του νόμου και της τάξης”».

«Δεν πρέπει να αφήσουμε την προσοχή μας να διασπαστεί από μια χούφτα παραβάτες του νόμου. Οι διαδηλώσεις καθορίζονται από τους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους με αρχές που επιμένουν ότι πρέπει να αρθούμε στο ύψος των αξιών μας», κρίνει ο Τζιμ Μάτις.

«Πρέπει να απορρίψουμε και να ζητήσουμε να λογοδοτήσουν εκείνοι που βρίσκονται στην εξουσία και γελοιοποιούν το Σύνταγμά μας», προσθέτει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News