814
Ο Μπόρις Τζόνσον τρέχει αξημέρωτα με το σκυλί του που δεν διακρίνεται - διακρίνεται όμως το παρδαλό σορτσάκι του | REUTERS/Hannah McKay

Τρέχει να σωθεί ο Μπόρις Τζόνσον

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2022, 12:47
Ο Μπόρις Τζόνσον τρέχει αξημέρωτα με το σκυλί του που δεν διακρίνεται - διακρίνεται όμως το παρδαλό σορτσάκι του
|REUTERS/Hannah McKay

Τρέχει να σωθεί ο Μπόρις Τζόνσον

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2022, 12:47

«Κοιτάξτε. Ο ισχυρισμός ότι ο πρωθυπουργός είπε ψέματα είναι ανοησία». Τάδε έφη Ντόμινικ Ράαμπ, ο οποίος επιστρατεύτηκε άρον άρον, ως  αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης, για να στηρίξει τον πανταχόθεν βαλλόμενο πλέον Μπόρις Τζόνσον για το αποκαλούμενο party-gate, τα διάφορα σουαρέ που γίνονταν κατά σύστημα στην Ντάουνινγκ Στριτ, ενώ για τους υπόλοιπους Βρετανούς ίσχυαν αυστηρά περιοριστικά μέτρα και lockdown.

Η επικοινωνιακή διαχείριση αυτής της ιστορίας είναι το πρώτο και λογικά το τελευταίο που μπορεί να κάνει ο Τζόνσον για να διασώσει τη θέση του. Το πρωί της Δευτέρας βγήκε με ένα παρδαλό σορτσάκι που θυμίζει και εσώρουχο, για να κάνει τζόγκινγκ με τον σκύλο του –προσφέροντας έτσι μια κάπως πιο ευχάριστη «είδηση», για να γεμίσουν οι εφημερίδες τις σελίδες τους και τα κανάλια τον τηλεοπτικό χρόνο τους.

Επειτα, τον ρόλο του υποστηρικτή του πρωθυπουργού ανέλαβε ο αναπληρωτής του, ο 47χρονος Ράαμπ. Σε μια δήλωση που είχε διπλό στόχο –να υπερασπιστεί τα όσα είπε ο Τζόνσον στο κοινοβούλιο αλλά κυρίως να δείξει ότι οι Τόρις στηρίζουν τον αρχηγό τους– απέρριψε τις νέες κατηγορίες που διατυπώθηκαν σχετικά με την περιβόητη πλέον «δεν ήξερα ότι επρόκειτο για πάρτι» ομιλία του πρωθυπουργού της χώρας στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Το διπλό κακό είναι ότι τις κατηγορίες τις διατύπωσε ο γνωστός και μη εξαιρετέος Ντόμινικ Κάμινγκς, ο άλλοτε παντοδύναμος πρώην σύμβουλος του Τζόνσον, ο οποίος κατήγγειλε δημοσίως ότι ο πρωθυπουργός είπε ψέματα στην Βουλή των Κοινοτήτων όταν ισχυρίστηκε πως το πάρτι –ένα από τα πολλά πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω lockdown, το οποίο είχε γίνει τον Μάιο του 2020– ήταν μία «συνάντηση εργασίας» και ότι τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που ίσχυαν για τους υπόλοιπους κοινούς θνητούς, δεν παραβιάσθηκαν. Ο Τζόνσον γνώριζε ότι ήταν πάρτι, υποστήριξε ο Κάμινγκς, λέγοντας ότι αν αποδειχτεί ότι είπε εν γνώσει του ψέματα στο κοινοβούλιο, έχει παραβιάσει βασικές αρχές της δεοντολογίας της βρετανικής πολιτικής και οφείλει να παραιτηθεί.

Οταν ερωτήθηκε αν η πρωθυπουργία Τζόνσον θα θεωρείται τελειωμένη αν αποδειχθεί ότι είπε ψέματα στο Κοινοβούλιο, ο Ντόμινικ Ράαμπ, ένας από τους πιθανούς διαδόχους του πρωθυπουργού, επέμεινε στο Times Radio ότι ο ισχυρισμός ότι είπε ψέματα είναι ανοησία. «Εκανε σαφές στη Βουλή των Κοινοτήτων, απάντησε σε ερωτήσεις επ’ αυτού, ότι νόμιζε ότι επρόκειτο για συνάντηση εργασίας», είπε.

Ο Ντόμινικ Κάμινγκς, αρχιτέκτονας της εκστρατείας του Brexit, βασικός σύμβουλος του Τζόνσον και éminence grise στην Ντάουνινγκ Στριτ ώσπου τον «έφαγε» η Κάρι Σίμοντς-Τζόνσον,  ανέφερε λεπτομέρειες και αποκάλυψε ότι ο ίδιος πρωθυπουργός είχε συμφωνήσει ότι το επίμαχο πάρτι –που δήθεν δεν ήξερε ότι ήταν πάρτι– έπρεπε να πραγματοποιηθεί.

«Οχι μόνο εγώ, αλλά και άλλοι αυτόπτες μάρτυρες που συζήτησαν το θέμα τότε, θα μπορούσαν να καταθέσουν ενόρκως ότι έτσι συνέβη», έγραψε με μια δόση εκδικητικότητας ο Κάμινγκς στο blog του. Αποκάλυψε μάλιστα ότι αφού ειπώθηκε από τουλάχιστον δύο ανθρώπους στον Μάρτιν Ρέινολντς, τον διευθυντή του ιδιαίτερου γραφείου του πρωθυπουργού, ότι πρέπει να ακυρώσει το πάρτι, εκείνος ρώτησε τον Μπόρις Τζόνσον αν πρέπει να συνεχίσει με τη διοργάνωσή του. Ο Τζόνσον συμφώνησε ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί, έγραψε στο blog του ο Ντόμινικ Κάμινγκς.

Ο Μάρτιν Ρέινολντς, ο οποίος μεταξύ άλλων έστειλε την επίμαχη πρόσκληση «φέρτε τα ποτά σας» για το πάρτι του Μαΐου 2020, ερευνάται από την υψηλόβαθμη δημόσια λειτουργό Σου Γκρέι, το πόρισμα της οποίας για το τι συνέβαινε στην Ντάουνινγκ Στριτ αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον –αν και πλέον όλοι γνωρίζουν ότι τα πάρτι, ακόμα και παραμονές της κηδείας του πρίγκιπα Φιλίππου, ήταν ρουτίνα στην πρωθυπουργική κατοικία επί Τζόνσον.

Πλέον, στους βουλευτές που επικρίνουν τον ηγέτη των Τόρις έχουν προστεθεί και τουλάχιστον δύο υπουργοί της κυβέρνησης, επίσης ανήσυχοι για τις επιπτώσεις που θα έχουν τα σκάνδαλα στις (μονοεδρικές) εκλογικές τους περιφέρειες.

Ο υπουργός Επιστημών Τζορτζ Φρίμαν δήλωσε «σοκαρισμένος και εμβρόντητος» από τις αποκαλύψεις και έθεσε το ερώτημα για ποιον λόγο το πολιτικό προσωπικό είχε την πολυτέλεια να απολαμβάνει τέτοιες κοινωνικές συγκεντρώσεις, την ώρα που οι πολίτες της περιφέρειάς του «έβλεπαν τους αγαπημένους τους να πεθαίνουν μόνοι», σύμφωνα με τους Times. Αντίστοιχα, η υπουργός Υγείας Μαρία Κόλφιλντ επέμεινε ότι, ανεξάρτητα από το αν παραβιάσθηκαν «τεχνικά» τα περιοριστικά μέτρα, το πνεύμα των κανόνων όντως παραβιάσθηκε.

«Θα ζητήσω μέτρα κατά οποιουδήποτε βρεθεί να έχει παραβιάσει τους κανόνες», έγραψε στην ιστοσελίδα της η υπουργός Υγείας, για να προσθέσει: «Είναι σαφές ότι υπήρχε μία κουλτούρα στην Ντάουνινγκ Στριτ, όπου ακόμη και αν οι κανόνες δεν παραβιάσθηκαν τεχνικά, το πνεύμα των κανόνων όντως παραβιάσθηκε και αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο».

Η Σου Γκρέι, ανώτερη δημόσιος λειτουργός, ερευνά σειρά καταγγελιών για παραβίαση των κανονισμών από τον Μπόρις Τζόνσον, αξιωματούχους και το προσωπικό της Ντάουνινγκ Στριτ. Οι κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησής του, που επιστρατεύθηκαν για να τον υποστηρίξουν, δήλωσαν ότι το κοινό πρέπει να περιμένει τα αποτελέσματα της έρευνας.

Ωστόσο, τα σκάνδαλα έχουν καταβαραθρώσει τη δημοτικότητα του Μπόρις Τζόνσον και την υποστήριξη προς το Συντηρητικό Κόμμα, ενώ όλο και περισσότεροι βουλευτές των Τόρις δηλώνουν ότι πρέπει να παραιτηθεί.

Ισως να είναι μια λύση. Ο Ντόμινικ Κάμινγκς άφηνε να εννοηθεί ότι τα χειρότερα ίσως να μην έχουν ακόμη αποκαλυφθεί για την Ντάουνινγκ Στριτ…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...