645
Από συγκέντρωση του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ, το περασμένο Σάββατο, στο πλαίσιο της έκτακτης προεκλογικής εκστρατείας του | REUTERS/Brittany Hosea-Small

«Τρελές κάλπες» στην Καλιφόρνια ζορίζουν τους Δημοκρατικούς

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2021, 21:46
Από συγκέντρωση του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ, το περασμένο Σάββατο, στο πλαίσιο της έκτακτης προεκλογικής εκστρατείας του
|REUTERS/Brittany Hosea-Small

«Τρελές κάλπες» στην Καλιφόρνια ζορίζουν τους Δημοκρατικούς

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2021, 21:46

Την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου μία ιδιαίτερη και σπανίως διενεργούμενη εκλογική διαδικασία θα γίνει στην Καλιφόρνια: οι Καλιφορνέζοι θα αποφασίσουν εάν ο Δημοκρατικός κυβερνήτης τους, ο Γκάβιν Νιούσομ, θα παραμείνει στη θέση του ή όχι. Πρόκειται για τη λεγόμενη διαδικασία της «ανάκλησης», που έγινε και το 2003 και είχε ως αποτέλεσμα να γίνει κυβερνήτης της Πολιτείας ο ηθοποιός Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ. Ο νόμος που διέπει τα της «ανακλήσεως» του κυβερνήτη είναι πολύ παλιός, 111 ετών, αλλά ισχύει και σήμερα. Εδράζεται, δε, στην εξής αρχή: οι κάλπες στήνονται εφ’ όσον εκδηλωθεί λαϊκή δυσπιστία η οποία έχει δημοσιοποιηθεί με τη μορφή της συλλογής τουλάχιστον ενάμισι εκατομμυρίου υπογραφών δυσαρεστημένων από τον κυβερνήτη κυβερνωμένων!

Γιατί στήθηκε ξανά (εδώ και τώρα) αυτό το περίεργο εκλογικό σκηνικό στην Καλιφόρνια; Επειδή η πολιτική αντιπαράθεση έχει μετατοπιστεί στο κεντρικό θέμα, στη σύγκρουση των δύο κομμάτων, στο κλασικό «ντέρμπι» Δημοκρατικοί εναντίον Ρεπουμπλικανών, και έχει αποστασιοποιηθεί από το τοπικό, από τα καθαυτό ζητήματα κάθε Πολιτείας. Ο φιλελεύθερος Νιούσομ της φιλελεύθερης Καλιφόρνιας, όπου ο Μπάιντεν κατατρόπωσε τον Τραμπ στις τελευταίες προεδρικές εκλογές, κατέστη κόκκινο πανί για τους Ρεπουμπλικανούς. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, πάντως, έδωσαν μία διαφορά ασφαλείας στον κυβερνήτη: η σχετική έρευνα του Μπέρκλεϊ υποστηρίζει ότι το 60% του λαού θα ψηφίσει υπέρ της παραμονής του στον θώκο – πρόκειται, βέβαια, για διαφορά που καθησυχάζει κάπως τον Νιούσομ.

Με βάση αυτό το δημοσκοπικό αποτέλεσμα εικάζεται ότι η μεταστροφή του εκλογικού σώματος επήλθε τις τελευταίες ημέρες, καθώς την άμυνα του Νιούσομ το κόμμα την ενίσχυσε με τα βαρέα όπλα του: με τον Μπαράκ Ομπάμα, με τον Μπέρνι Σάντερς, με την Αλεξάντρια Οκάζιο-Κορτέζ, με την Ελίζαμπεθ Γουόρεν. Ακόμη και ο ίδιος ο πρόεδρος Μπάιντεν στάθηκε στο πλευρό του κυβερνήτη με ένα βίντεό του. Οι αναλυτές των παράδοξων αμερικανικών εκλογικών συστημάτων υποστηρίζουν ότι ρόλο έπαιξε και το κεντρικό ζήτημα, δηλαδή το «ντέρμπι» στο οποίο αναφερθήκαμε προηγουμένως. Γιατί; Διότι ζύγισε στην κρίση του κόσμου ο κίνδυνος να γίνει κυβερνήτης της Καλιφόρνιας ένας Ρεπουμπλικανός.

Βάσει όσων επιτάσσει η περίεργη νομοθεσία «ανάκλησης» της Πολιτείας, για να παραμείνει στην καρέκλα του ο Νιούσομ πρέπει να υποστηριχθεί τουλάχιστον από το 50% + 1 ψήφο όσων ψηφίσουν. Ακόμη και στο 49,9%, ο κυβερνήτης καίγεται και αντικαθίσταται από εκείνον τον αντίπαλό του που θα έχει συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους. Και αυτός δεν θα είναι άλλος από τον Λάρι Ελντερ, τον υπερσυντηρητικό αστέρα του ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού δικτύου Fox με την ισχυρότερη «δεξιά» φωνή στα αμερικανικά media. Ο Ελντερ, σε τέτοια περίπτωση, θα γίνει κυβερνήτης και ας έχει πάρει το 20% των ψήφων ή και μικρότερο ποσοστό. Προς το παρόν και διά παν ενδεχόμενο, αυτός επαναλαμβάνει τη ρητορική Τραμπ περί εκλογικής νοθείας και απειλεί με προσφυγές .

Οι εκλογές της «ανάκλησης» θα έχουν και εθνικές συνέπειες. Λόγου χάρη, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας θα μπορούσε, υπό συνθήκες, να διορίσει νέο γερουσιαστή και έτσι να διαταράξει την ισορροπία στο Σώμα. Οι αναλυτές κρίνουν ότι πρόκειται για το πρώτο τεστ των Δημοκρατικών και μάλιστα σε μία «δική τους» Πολιτεία: θα μπορέσουν να κινητοποιήσουν τη βάση του κόμματος, θα υπάρξει προσέλευση στις κάλπες ή θα αποτύχουν; Ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών, που θα γίνουν του χρόνου, όταν οι Ρεπουμπλικανοί θα προσπαθήσουν να κατακτήσουν τη Βουλή, το αποτέλεσμα της «ανάκλησης» θα είναι βαρόμετρο για το πού φυσάει ο άνεμος. Οι αναλυτές εκτιμούν, επίσης, ότι οι Ρεπουμπλικανοί, εκτός εξουσίας πλέον, ευνοούνται από τη συγκυρία, και στην Καλιφόρνια θα «συμπυκνώσουν» την οργή τους κατά της διακυβέρνησης Μπάιντεν. Ο Νιούσομ, για αυτούς, είναι ο ιδανικός στόχος.

Η διαπλοκή Καλιφόρνιας – Γερουσίας και η οποιαδήποτε δυνητική εμπλοκή στο Σώμα σχετίζεται με την εξουσία που διαθέτει ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας να διορίσει έναν γερουσιαστή σε περίπτωση που υπάρξει κενή θέση. Τα πράγματα, λοιπόν, είναι σοβαρά, σε μία εποχή που στην Αμερική επικρατεί γενική δυσαρέσκεια εξαιτίας της αποχώρησης από το Αφγανιστάν και μερική δυσαρέσκεια εξαιτίας της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού την οποία ευαγγελίζεται ο πρόεδρος. Σε περίπτωση έκπτωσης του Νιούσομ από το αξίωμά του, μέρος της ήττας του θα εισπράξει, χωρίς αμφιβολία, και ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...