251
Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας | Nikos Libertas / SOOC

Τράπεζα της Ελλάδος: Στο 6,2% η ανάπτυξη εφέτος

Protagon Team Protagon Team 10 Νοεμβρίου 2022, 13:58
Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας
| Nikos Libertas / SOOC

Τράπεζα της Ελλάδος: Στο 6,2% η ανάπτυξη εφέτος

Protagon Team Protagon Team 10 Νοεμβρίου 2022, 13:58

Στο 6,2% ανεβάζει η Τράπεζα της Ελλάδος τις εκτιμήσεις της για ανάπτυξη της οικονομίας το 2022. Πρόκειται για σημαντική διαφοροποίηση από τις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης που κάνει λόγο για αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ στο 5,3% για εφέτος.

Οπως επισημαίνει στην έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας που κατατέθηκε στη Βουλή το α’ εξάμηνο του 2022, ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού Ακαθάριστου Εγχώριου
Προϊόντος (ΑΕΠ) διαμορφώθηκε σε 7,8%, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της ΤτΕ εκτιμάται σε 6,2% για το σύνολο του έτους.

Οι πιο σημαντικές επισημάνσεις της έκθεσης για την οικονομία και τις τράπεζες είναι οι εξής:

♦ Η ένταση και η διάρκεια των εισαγόμενων πληθωριστικών πιέσεων, η επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών, η ενίσχυση του κινδύνου απότομης ανατιμολόγησης των
περιουσιακών στοιχείων στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίων και η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου έχουν συμβάλει στην αύξηση των
κινδύνων για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

♦ Ο τραπεζικός τομέας, το α΄ εξάμηνο του 2022, συνέχισε να βελτιώνεται στους τομείς της κερδοφορίας και της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού.

♦ Η υλοποίηση της στρατηγικής των τραπεζών για την οριστική απαλλαγή τους από το υφιστάμενο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), κάνοντας κυρίως χρήση του προγράμματος παροχής εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου «Ηρακλής», διαμόρφωσε το δείκτη ΜΕΔ σε μονοψήφιο ποσοστό για τις τέσσερις σημαντικές τράπεζες.

♦ Η επίτευξη κερδοφορίας μετά από δύο ζημιογόνες χρήσεις συνέβαλε καθοριστικά στη διατήρηση της κεφαλαιακής επάρκειας, αντισταθμίζοντας σε μεγάλο βαθμό την επίπτωση από την εφαρμογή του Διεθνούς Προτύπου Χρηματοοικονομικής Αναφοράς 9 (ΔΠΧΑ 9) και την αύξηση του σταθμισμένου ως προς τον κίνδυνο ενεργητικού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...